Your Pet, Our Passion.
Purina club junior
Katter och kattmynta
Katt som ligger i kvinnans armar

Varför spinner katter?

5 minuters läsning

Spinnande katter är ett tecken på att de är glada, nöjda och känner sig lugna, att de njuter efter en lek och får uppmärksamhet ... eller?

Vi vet alla att katter uttrycker sina känslor genom att spinna, på samma sätt som när vi ler och hundar viftar på svansen. Spinnande katter är dock inte alltid glada katter, och det finns massor av mystik kring varför de spinner och hur de gör detta mystiska ljud.

Tidigare vetenskaplig forskning har visat att katter inte bara spinner när de är glada, utan också när de är oroliga eller rädda. Spinnandet är en försvarsmekanism och ett sätt att behålla lugnet i stressiga situationer. Du kommer ofta att höra din katt spinna hos veterinärerna när den undersöks, men var försiktig så att du inte misstar det som ett glatt ljud! Det är mer sannolikt att din katt spinner för att lugna sig istället för att njuta av undersökningen.

Spinnandet är inte heller bara en metod för icke-verbal kommunikation. Tro det eller ej, men katter använder det också för att lindra och hantera smärta. Kattmamman spinner när hon föder för att lindra obehag och kommer att fortsätta spinna efter att hennes kattungar har fötts för att leda dem till hennes kropp för att dia. Eftersom kattungar föds blinda och döva är vibrationerna från deras mamma avgörande för deras överlevnad, och vid bara två dagars ålder kan de börja kommunicera med sin mamma och syskon genom att spinna tillbaka.

Hur spinner katter?

Så vi vet varför katter spinner, men hur gör de egentligen detta fascinerande ljud?

Forskning har visat att kattens muskler producerar ett ljud som är ansvarigt för att röra stämbanden, och när din katt andas in och ut träffar luften de vibrerande musklerna. Det är detta som får katten att spinna och eftersom signaler i kattens hjärna skapar allt spinnande, tror forskare att spinnandet snarare är en muskelryckning än en röstkommunikation.

Hur hjälper kattens spinnande oss människor?

Det är ett känt faktum att det lindrar stress att äga katter, inte bara för att de är söta att titta på och mjuka att gosa med, utan tack vare de positiva effekter som deras spinnande har på oss.

Kattägare har 40 % mindre risk för att få en hjärtinfarkt än de som inte har en katt, och blodtrycket kan minskas efter att ha interagerat med katter och hört deras mjuka spinnande. Det mest intressanta är dock det som är känt som "läkning genom association." Detta är förmågan att lugnt och sympatiskt läka sjukdomar hos människor bara genom att vara i närheten, och många människor har sagt att de kan lindra sin migrän bara genom att lägga sig ner med sin spinnande katt bredvid sig.

 

"Det finns till och med ett gammalt veterinärordspråk som fortfarande hörs idag: "Om du lägger en katt och några brutna ben i samma rum så kommer benen att läka."

 

Visste du detta?

En katts spinnande vibrerar vid 25–150 Hz, vilket är samma frekvens som hjälper till med fysisk läkning med samma fördelar som ökar bens densitet. Det är förmodligen därför din katt kan hoppa från ett träd och inte känna någonting när den landar.

Alla katter kan inte spinna, och den lugnande vibrationen finns bara hos tamkatter och vissa vildkatter. Katter som spinner kan inte ryta, och katter som ryter kan inte spinna! Detta beror på det lilla benet som finns inuti stämbanden, som hos rytande katter är ett flexibelt ben. Detta mjukare ben gör att stora katter kan göra ett djupt, rytande ljud, men hos tamkatter är detta ben hårt och tillåter endast luftvibrationer vid utandning och inandning.

Spinnandets kraft Har du någonsin hört din katt spinna högre och mer desperat när den är hungrig? Forskare har nyligen identifierat ett nytt spinnande som kallas "frågande spinnande", som förändrar det normallåtande spinnet till ett mer brådskande och "gråtliknande" ljud. Denna frekvens liknar den för en gråtande bebis, vilket gör att vi instinktivt vill hjälpa till, och i din hungriga katts fall får det oss att rusa efter kattens godis!

En spinnande katt kan vara glad, stressad, hungrig eller nöjd, men genom att titta på dess beteende och känna av dess humör kommer du att kunna räkna ut vad den kanske försöker säga till dig.

Nu vet du åtminstone vem du bör få en kram av först när du känner dig lite illa till mods och behöver kärlek och omtanke.