Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purona club junior
Bengal katt med gröna ögon

Förstå varför katter sprejar och urinmarkerar

6 minuts läsning

Sprejar eller urinmarkerar din katt? Det första steget för att ändra detta beteende är att förstå var det kommer ifrån.

Katter är underbara husdjur, och även om det mesta av deras beteende får oss att skratta och le, kan vissa av deras handlingar verka förvirrande och ibland till och med lite asociala! Till exempel sprejar katter urin, vilket är obehagligt om det sker i ditt hem. Om detta är ett problem är det bästa sättet att ta itu med problemet att förstå din katts beteende och sedan ta itu med orsaken.

Kattens urinmarkering

Revir är mycket viktigt för katter och särskilt deras hem, där de gillar att känna sig säkra och trygga. När allt kommer omkring är hemmet där deras vänner bor, deras leksaker finns och där de får mat, så det är inte konstigt att de vill ha allt för sig själva! Katter "markerar" sitt revir när de är nöjda genom att använda körtlar på kinderna, ovanför ögonen och över hakan.

När du ser dem glatt försiktigt gnugga sig mot dina ben eller möbler sätter de sin prägel på en plats där de känner sig som mest bekväma. Eftersom vi knappt kan känna doften de lämnar efter sig och markering inte orsakar problem, tenderar vi inte att oroa oss för det. Du kan se kattmärkning som ett positivt tecken på att du har skapat ett kärleksfullt hem som gör din katt väldigt glad.

Varför sprejar katter?

Sprejning är en annan typ av markering som främst används utomhus, där det är mer konkurrens med andra katter. Istället för att gnugga sina ansikten för att markera sitt revir sprejar katter urin, som bär dess egen individuella doft.

Katter som sprejar utomhus

Katter sprejar ibland urin mot träd, häckar och staketstolpar när de är utomhus. De gör detta i höjd med nosen för andra katter som kanske går förbi. Denna sprej innehåller information om din katts ålder, kön, hälsa, aktivitet och var gränserna för deras revir går. Det är som deras personliga kattvisitkort! Att markera reviret så här syftar till att informera andra katter i området om att detta är deras område, för att undvika förvirring och hjälpa till att förhindra fysisk konfrontation.

Katter som sprejar i huset

När kattsprejning sker utomhus är det egentligen inga problem – det är faktiskt helt naturligt. Men om din katt börjar spreja i ditt hem är det vanligtvis ett tecken på att den är orolig över något, och det kan finnas en anledning till varför de är mer angelägna än någonsin om att markera sitt revir. Katter som sprejar dörrkarmar, gardiner och fönsterlister kan känna sig hotade av något som de kan ha sett utanför. Om din katt börjar spreja stolsben, sängar och sminkbord kan det vara ett tecken på att den känner sig lite otrygg, så att den omger sig med mer av sin egen doft för att öka sitt självförtroende.

Om din katt har börjat spreja inomhus och du inte är säker på varför, kan du prata med en veterinär för att identifiera möjliga orsaker och sätt att få tillbaka den glada katten som markerat med kärleksfullt gnuggande av ansiktet istället. Din veterinär kommer att kunna ge dig råd om hur du förhindrar kattsprejning, och kan hänvisa dig till en kattbeteendeläkare som kan hjälpa dig att ta reda på vad som har fått din katts beteende att förändras.

Hur man stoppar katter att spreja

Eftersom sprejning inomhus signalerar att din katt redan känner sig hotad, är det sista du vill göra att skrämma den genom att säga till den. Om du skriker åt den när den sprejar kan det öka stressnivån, vilket gör att den sprejar ännu mer, vilket absolut inte är vad du vill åstadkomma!

Om du undrar hur du kan stoppa katter från att spreja är det första steget att tänka på vad som kan orsaka stress. Finns det till exempel en ny katt i grannskapet, eller har det gjorts en förändring i ditt hem? En av följande punkter kan vara orsaken:

Din katt kan känna sig skrämd om det finns många katter i området. Om ditt område har många andra katter så se till att du har en säker kattlucka (magnetiskt- eller mikrochippaktiverad) som hindrar dem från att komma in i ditt och din katts hem. Om du ser några katter som försöker smyga sig in så försök att schasa bort dem för att avskräcka dem från att komma in i din katts personliga utrymme.

Har du nyligen fått eller förlorat en annan katt? Se till att din befintliga katt fortfarande känner sig trygg och vet att allt som dess mat, vatten, kattlåda, säng och leksaker fortfarande är lättillgängliga, och inte kommer att tas över av din nyanlända katt eller tas bort efter ditt andra husdjurs bortgång. Du kan behöva placera kattens speciella saker på fler än en plats för att lugna den. Upptäck fler tips om hur du välkomnar en ny katt hem.

Har du fått nya möbler, renoverat eller flyttat? Alla dessa saker kan göra din katt orolig och öka risken för kattsprejning, så introducera nya tillskott långsamt och ge dem tid att anpassa sig. Du kan också prova att försiktigt gnugga en mjuk trasa på din katts ansikte för att fånga upp dess naturliga feromoner och torka på nya möbler eller okända områden med trasan i katthöjd. Detta kommer att sprida kattens doft och hjälpa den att känna sig säkrare i sin omgivning.

Fråga en veterinär om syntetiska kattferomoner som kan användas på liknande sätt, och vad som kan vara användbart vid hantering av stressrelaterade problem.

Vilka är de medicinska orsakerna till att katter sprejar?

Vissa katter sprejar inomhus för att de har ett medicinskt problem, så om din katt sprejar inomhus tar du den till din veterinär för att kontrollera den. Till exempel är nedre urinvägssjukdom (FLUTD) ett vanligt men behandlingsbart tillstånd som kan vara potentiellt livshotande om det ignoreras. Det orsakar vanligtvis blockering eller delvis blockering av urinvägarna, vilket gör urinering svårt eller nästan omöjligt. Orsakerna och behandlingarna för FLUTD skiljer sig mycket från sprejning, så det är en bra idé att prata med en veterinär om du tror att sprejningen kan ha en medicinsk, snarare än känslomässig, orsak.

Göra rent kattsprej

Katter kommer ofta att spreja samma område gång på gång, så om du ser ett mönster rengör du området noggrant (testa först att området tåls att rengöras utan att färgen bleks) med en 10 % lösning av biologiskt tvättpulver, skölj med kallt vatten och låt torka. Efter detta sprayar du med alkohol (finns hos veterinären eller apoteket) och låter torka igen. Du bör nu ha ett rent och luktfritt område!