Your Pet, Our Passion.
Purona club junior
Liten grå kattunge som biter ägarens tumme.

Hur du får din katt att sluta bita

4 minuters läsning

Verkar din katt alltid vilja bita dig? Lär dig mer om orsakerna till att katter biter och de bästa sätten att stoppa detta.

Det är inte ovanligt att katter biter. Det finns många anledningar till varför en katt plötsligt kan börja bita, till synes oprovocerat. Det är viktigt att förstå att kattens bitande inte alltid sker på grund av aggression.

Katter är naturligt födda rovdjur, och sådana gör ibland till synes aggressiva handlingar som att bita, slå och klösa under leken. Att tillåta och uppmuntra denna naturliga instinkt är viktigt för kattdjur, men det finns en gräns mellan att engagera sig i att stimulera lek och att tillåta aggressivt beteende.

Lär dig mer om orsakerna till varför katter biter, för att hjälpa till att stoppa onödigt bitande.

Varför biter katter?

Det finns många anledningar till varför katter biter, och det är viktigt att förstå vad din katt försöker kommunicera genom att bita. Den kanske försöker säga något eller vill att du ska sluta göra något.

Att ta reda på varför katter biter kan vara förvirrande, eftersom många ägare klagar på att katter biter oprovocerat och kan göra det när som helst. Ena stunden kan de njuta av att bli klappade, och i nästa ögonblick är tänderna framme!

Oftast när katter biter försöker de tala om för dig att de inte gilla den kontakt som de för närvarande får. För kattdjur finns det en mycket tydlig gräns mellan trevlig hantering och irriterande klappning, så även om en ägare kanske tror att ett bett har kommit från ingenstans är den handlingen helt berättigad för en katt.

Plötsligt bitande när man klappar katten

Ett av de vanligaste klagomålen från kattägare är den plötsliga förändringen i attityd som kan uppstå under klappningen: ena sekunden kanske en katt älskar uppmärksamheten, och nästa sekund hugger den mot dina fingrar!

Det är svårt att säga när en katt har fått nog av att bli smekt, men att lära sig att läsa din katts kroppsspråk hjälper dig att veta när ett bett kan komma. Din katt skickar en signal i den här situationen: den har fått nog. Du minskar sannolikheten att den kommer att bita igen genom att respektera detta och låta din katt göra sin egen grej, snarare än att insistera på ytterligare tillgivenhet.

Katten biter när den leker

Katter biter ofta under deras lek, eftersom de uttrycker sin naturliga jaktinstinkt.

Du kan avskräcka beteendet genom att berömma katten när den leker mer skonsamt med dig. Närhelst din katt leker genom att använda tassarna istället för klorna eller tänderna, belönar du den med mycket tillgivenhet och en godis.

Du kan också hjälpa den att utöva denna naturliga instinkt genom att tillhandahålla leksaker som den kan bita och klösa i så mycket den vill, utan att orsaka kroppsskador. När din katt använder sina leksaker för att bita i och klösa på kan du förstärka det goda beteendet med ömhet och en godbit. Detta kan vara ett av de mest effektiva sätten att stoppa en katt som biter i andra situationer, speciellt när ditt uppmuntrande upprätthålls under lekstunder.

Aggressiv kattbitning

Även om kattbitandet ofta bara är ett varningsnyp eller uttryck för upphetsad lek, kan det ibland vara ett uttryck för aggression. Bitande under leken är ganska lätt att skilja från aggressivt beteende, för dessa smånyp kommer inte att orsaka mycket skada och går snabbt över. Aggressiv kattbitning åtföljs av andra tecken på att din katt vill slåss, oavsett om detta är riktat mot en person eller ett annat djur.

Det är viktigt att stoppa katter som biter av aggression. Ditt husdjur bör lära sig att den här typen av beteende inte är acceptabelt, annars kommer det att fortsätta använda det som ett sätt att uttrycka sin rädsla eller frustration. Även när du tränar en katt att på sluta bita så kom ihåg att alla djur ibland kan glömma lektionen och agera på instinkt. Förstärk alltid gott beteende med godsaker, och försök aldrig att fysiskt disciplinera ditt husdjur: det kommer inte att förstå budskapet på detta sätt.

Aggressivt bitande kommer ofta att åtföljas av väsande, spottande och en defensiv, krökt hållning. Försök undvika att låta ditt husdjur hamna i situationer där det blir aggressivt. Detta inträffar sannolikt oftare för utekatter som stöter på dispyter om revir, eller katter som har blivit slagna och som lätt blir rädda. Att förstå kattpsykologi är otroligt användbart och kan hjälpa ägaren att hantera dessa aggressiva situationer. Läs mer om detta i vår enkla guide.

Kattungens bitande fas

Oroa dig inte när din kattunge börjar bita när den leker med andra djur och med dig.

För alla katter utgör lekstriden en stor del av deras lek. De har dessa drag som en naturlig instinkt för att öva för den dag då de kommer att behöva jaga sitt byte, även om den dagen förmodligen aldrig kommer för tamkatter!

Även om detta är en naturlig instinkt som bör uppmuntras hos unga kattungar, ska du aldrig ge intrycket att det är ok att bita i våra fingrar och tår. Ge katten massor av leksaker att träna på, och belöna den när den gör detta. Att lära kattungar från mycket tidig ålder i deras sociala liv att bita inte är acceptabelt är det mest effektiva sättet att träna en katt att sluta bita.