Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purona club junior
Bengal katt sitter på ett piano medan det spelas.

Gillar katter musik?

5 minuts läsning

Vi människor älskar musik, men är våra katter också musikaliska? Purina hjälper dig att ta reda på hur mycket din fluffiga vän tycker om musik.

Vi gillar alla att göra våra husdjur glada, och vi har alla sett de där förtjusande YouTube-videorna på våra favoritkattungar som spelar på pianot!

Att lyssna på musik kan ge mental stimulans, en känsla av belåtenhet eller helt enkelt en avkopplande känsla – för människor! Så det låter rimligt att vi skulle vilja dela med oss av en av våra favoritsysselsättningar till våra husdjur, men gillar katter musik? Och får de något ut av att lyssna på den?

Gillar katter musik?

Har du någonsin försökt spela din favoritlåt för katten? Då kanske du har märkt att din katt visar lite eller inget intresse för musiken du spelar för den, oavsett hur bra du än tycker låten är.

I sällsynta fall tycker katter att en specifik musik är lugnande. Ibland väljer katthem att spela klassisk musik för sina invånare, och tror att det skapar en lugnande atmosfär. Även om katter inte flyr från musik (såvida du inte höjer volymen för mycket!) finns det inte mycket bevis som visar att så är fallet. Om katterna som lyssnar på klassisk musik tar en tupplur är det förmodligen mer troligt att de redan var redo för en tupplur, snarare än att de vaggades till sömns av Mozart!

Forskningen

Det verkar som att forskare också är kattälskare, och några av dem forskar om musiken som katter gillar – om det ens finns någon sådan musik! En nyligen publicerad studie i tidskriften Applied Animal Behavior Science tittade närmare på vetenskapen om exakt vad katter gillar med musik.

Forskningen visar att även om katter inte visar någon speciell preferens för musiken som deras ägare lyssnar på, betyder det inte att de är likgiltiga för musik helt och hållet. Faktum är att musik för katter verkar vara en ganska stor grej! Allt handlar om hur vi kommunicerar: musiken som vi gör och gillar som människor är baserad på vårt språk och hur vi interagerar med världen omkring oss. Du kanske har märkt att språk och interaktion är helt annorlunda för oss än för våra kattkompisar!

Så även om ditt husdjur kanske inte verkar vara så förtjust i Jay Z eller tycker att Bach är speciellt avkopplande, betyder det inte att de inte gillar musik helt och hållet. Det betyder bara att den musik som katter gillar är annorlunda än vad människor gillar!

Musik för katter

Så vad är det med mänsklig musik som katter inte verkar fatta? Eller ännu viktigare – hur kan vi börja göra musik som tilltalar katter?

Upptäckten att musik är artspecifik hjälper forskare att identifiera exakt vad det handlar om med vissa typer av musik som gör den lämplig för olika arter. Musiken som vi njuter av som människor använder tempo som liknar ett mänskligt hjärtas slag. Den ingår också i en skala av sång- och akustiskomfång som vi kan bearbeta.

Katter har en annan biologisk sammansättning och andra sinnen än människor, så det är förståeligt att musiken som tilltalar dem har väldigt olika egenskaper. Forskare undersöker fortfarande exakt vilken typ av musik katter gillar, och börjar skapa stycken som fungerar inom samma område som katter kommunicerar med varandra.

Kattens sinnen

Katter har otroligt finjusterade sinnen, och de är mycket känsligare för ljud och lukt än våra sinnen. En stor del av frågan om huruvida katter gillar musik relaterar till hur de upplever världen. Mänsklig musik tillgodoser våra sinnen, och musik för katter borde göra detsamma.

Katters morrhår är känsliga för även de allra minsta vibrationerna i luften. De har också en mycket välutvecklad hörsel. Båda dessa faktorer kan betyda att din katt tycker att musiken du gillar är för hög eller känns som att den har för mycket bas.

Forskare har funnit att katters sinnen, såväl som sättet på vilket de kommunicerar, helt förändrar katternas musikupplevelse! Din katt kan reagera med fullständig likgiltighet när din favoritlåt spelas, men när det spelas musik som har en lämplig ton, tonhöjd och tempo för katten så visar katter att den gillar musiken. Det har till och med hänt att katten gnider sig mot högtalaren och börjar spinna!

Alla bevis pekar på det faktum att katter gillar musik. Om forskningen fortsätter inom detta artspecifika område kan vi hitta ett helt nytt utbud av kattmusik att spela för våra älskade husdjur. Då kan vi berika deras upplevelse av världen, ge mental stimulans och något att helt enkelt njuta av! Men kom ihåg att eftersom din katt inte nödvändigtvis gillar din musiksmak, är det möjligt att du inte kommer att njuta av din katts musiksmak ...