Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purona club junior
Brun katt med gröna ögon som sitter under sängen.

Kan katter se i mörkret?

5 minuts läsning

Katter är typiska nattugglor, så vi har länge trott att de har utmärkt mörkerseende, men är det verkligen sant?

Katter verkar att jaga bäst på natten. Många kattägare är bekanta med att väckas med att få små presenter – som en mus eller kanske till och med en strumpa – eller den hyperaktiva jakten runt huset som många katter gör mitt i natten.

Dessa nattliga upptåg ställer frågan: kan katter se i mörkret? Många tror att katter är nattaktiva och därför kan se perfekt i mörkret, men det kanske förvånar dig när du får höra att katter faktiskt är skymningsdjur. Detta innebär att de i allmänhet är mer aktiva runt gryning och skymning.

Så om de faktiskt inte är nattaktiva, hur bra är egentligen kattens mörkerseende? Fortsätt läsa för att upptäcka hemligheterna bakom din fyrbenta väns intelligenta ögon.

Kan katter se i mörkret?

Det korta svaret är: inte direkt. Det har ofta ansetts att katter har sina egna inbyggda mörkerglasögon, men de kräver faktiskt åtminstone en viss del ljus för att se. Men de behöver bara en sjättedel av den mängd ljus som människor behöver, och de kan se i mycket svagt ljus.

Katter kommer inte att kunna se i mörkret, i de sällsynta fall då precis allt ljus är blockerat, men deras syn är mycket mer avancerad än människors, så att de ska kunna vara med om nattliga äventyr.

Varför kan katter se bättre i mörker?

Katters ögon är intelligent designade

En av anledningarna till att katters mörkerseende är så bra, är på grund av deras intelligenta design. De har en krökt hornhinna och en stor lins, och i svagt ljus kan deras pupiller vidgas till kompletta cirklar för att släppa in maximalt ljus.

Dessutom är fotoreceptorerna i kattens ögon helt annorlunda än i människors. Katter har fler stavar som är ansvariga för nattsyn, periferisyn och rörelseavkänning, medan människor har fler tappar som gör oss bättre på att se färger och dagsljus. Det höga antalet stavar i katternas ögon gör också att de kan se bättre i svagare ljus, men de ser inte lika bra som människor i starkt ljus.

Förutom det har katter ett tapetum lucidum, som är ett reflekterande lager av vävnad som reflekterar ljus tillbaka till näthinnan. Detta lager av reflekterande vävnad studsar tillbaka ljuset till sensoriska celler, vilket gör att näthinnan kan ta emot mer än 50 % av det tillgängliga ljuset. Tapetum lucidum är också anledningen till att dina katters ögon verkar glöda när du tar ett foto av dem med blixt, eller ser deras ögon reflekteras av strålkastare.

Katters pupiller expanderar för att släppa in maximalt med ljus

Du kanske ofta har undrat varför din katts ögon mestadels är en rak vertikal linje under dagen, för att sedan expandera på natten eller när de känner sig lekfulla. Detta beror på att när deras pupiller är vertikala sträck gör detta att de kan fokusera, eftersom olika mängder ljus kan komma in i ögat genom olika områden.

När en katts pupiller vidgas till deras bedårande cirkel tillåts mer ljus att komma in i ögat, enligt en studie från University of California från 2015. Det betyder att de kan se i svagt ljus, men det gör deras syn suddigare. Dessutom kan katter uppleva en 135- till 300-faldig förändring, medan människor bara upplever en 15-faldig förändring i området. Detta innebär att katter kan anpassa sina ögon för att se i ett större spektrum av ljusnivåer än människor.

Katters ögon kan fånga upp subtila rörelser

Kattens mörkerseende är definitivt mycket bättre än vårt, men de är också närsynta och kan inte fokusera bra på avlägsna föremål. Människor kan vara upp till 5 gånger längre bort för att se något i samma detalj som en katt skulle se på nära håll. Även om katters syn är mycket suddigare har de ett bredare synfält på 200 grader (människor har ett synfält på 180 grader) för bättre periferisyn. De är också bättre på att fånga upp subtila rörelser och ljusförändringar – till exempel en liten skugga av en springande mus.

Hur katter ser världen

Nu vet du hemligheterna bakom kattens mörkerseende, och kanske är nyfiken på hur din kattvän faktiskt ser på världen? Som tur är publicerade konstnären Nickolay Lamm under 2013 en serie bilder för att visa skillnaderna mellan människans och kattens syn.

Intressant nog visar bilderna oss att även om katter kan se mycket mer i sitt periferiseende, verkar de ha begränsat färgseende och ser mestadels i nyanser av blått och grönt, men rött och rosa verkar bli förvirrade. Dessutom är färger mycket mindre mättade och verkar mindre rika än hur människor ser världen.

Så nu vet du svaret på om katter kan se i mörkret! Även om en katts mörkerseende inte är så superkraftigt som de flesta förväntar sig, är deras ögon fortfarande otroligt intelligenta och en del av anledningen till att de är så framgångsrika jägare

Om du vill veta mer om kattbeteenden kan du ta en titt i vår avdelning om kattbeteenden. Den är fullpackad med användbar information, praktiska guider och intressanta fakta som du kanske inte visste.

Relaterat: Landar katter alltid på fötterna??