Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purona club junior
Katt som leker med musleksak

8 myter och missuppfattningar om katter

6 minuts läsning

Det finns många vanligt förekommande myter och rykten om katter, men hur sanna är de egentligen?

Katter är gåtfulla varelser som många människor kämpar med att förstå. Genom åren har detta omgett våra fluffiga vänner med en mängd olika myter, inklusive några konstiga rykten som till och med menade att de var i maskopi med djävulen!

Majoriteten av kattmyterna har sedan dess avslöjats, tack vare vetenskap och sunt förnuft. Fortsätt läsa för att ta reda på sanningen bakom ryktena om smör på kattens tassar, om svarta katter för otur med sig med mera.

1. Sanningen bakom myten om den svarta katten

Myten om den svarta katten är kanske en av de vanligaste historierna, och chansen är stor att du har hört någon berätta den. I Sverige, Europa och större delen av Amerika hävdar folk att det betyder otur om en svart katt korsar din väg.

I Tyskland är det dock riktningsspecifikt, och om en svart katt korsar från höger till vänster betyder det otur, men om katten rör sig från vänster till höger anses det faktiskt vara tur. I Japan anses det faktiskt vara mycket tursamt, särskilt för ensamstående kvinnor, då en svart katt är ett tecken på att goda friare är på väg.

Avslöjat: Myten om svarta katter är naturligtvis osann, och startade på grund av att svarta katter ansågs vara häxornas husdjur under medeltiden. Tyvärr är detta rykte fortfarande ganska utbrett idag, och svarta katter hamnar oftare hos räddningscenter eller har svårt att hitta nya hem.

2. Räddad av en katts morrhår

En katts morrhår verkar nästan ge den superkrafter, så det är bara naturligt att folk kom att anta att det var en lyckobringare. Så mycket att det finns en populär kattmyt att om du lägger ett morrhår i en vit påse och placerar det i din bil kommer det att hjälpa till att förhindra olyckor, stölder och haverier. Vissa hävdar till och med att det kan hjälpa dig att undvika fortkörnings- och parkeringsböter!

Avslöjat: Även om vi verkligen vill tro på den myten är myten om kattens morrhår inte sann, och startade förmodligen eftersom katter så sällan tappar morrhåren.

3. Katter var ansvariga för pesten

Japp, du hörde rätt. På medeltiden trodde man att katter var ansvariga för att sprida pesten. Detta berodde på att de trodde att katter var kopplade till häxor, trollkarlar och i slutändan djävulen. Många människor under medeltiden trodde att djävulen låg bakom digerdöden, och de började döda "hans lojala tjänare", vilket de trodde var katterna.

Avslöjat: Det var faktiskt en typ av loppa som levde på råttor som spred pesten. Ironiskt nog innebar dödandet av katter att råttpopulationen ökade, och digerdöden spred sig snabbare än någonsin.

4. Katter har nio liv

Ursprunget till denna utbredda kattmyt är oklart, men den nämns i Shakespeares Romeo och Julia, och det finns till och med ett gammalt engelskt ordspråk om det. Ordspråket lyder så här: "en katt har nio liv. For three he plays, for three he strays, and for the last three he stays.” (För tre leker han, för tre går han vilse och för de tre sista stannar han.)

Avslöjat: Denna kattmyt startade troligen eftersom katter alltid verkar landa på fötterna, och ofta verkar kunna falla och råka ut för svåra olyckor utan att bli allvarligt skadade. Men varför nio? Tja, förmodligen för att nio är ett magiskt tal och att katter ansågs vara magiska varelser.

5. Myten om katter och mjölk

Bilden av en katt som glatt lapar mjölk har funnits med oss i generationer. Många har kommit att tro att katter ska dricka mjölk eftersom det är bra för dem, och ger dem de nödvändiga näringsämnena som håller dem friska.

Avslöjat: Myten om katter och mjölk är helt osann och det kanske förvånar dig att veta att de flesta katter faktiskt är laktosintoleranta. Detta beror på att katter, när de väl har avvänt sig från modersmjölken, förlorar enzymet för att smälta mjölklaktos, och om du ger dem mejeriprodukter kommer det sannolikt att orsaka magbesvär.

6. Ryktet om smöret på kattens tassar

Om du har en katt kan du ha hört den här myten från en vän eller familjemedlem när du har flyttat med din katt. Teorin är att om du smetar smör på en katts tassar kommer det att ta bort lukten av dess gamla hem, och den kommer istället att fokusera på att slicka tassarna och bosätta sig.

Avslöjat: Ryktet om smöret på kattens tassar stämmer inte det minsta, och i verkligheten kommer det förmodligen att ha motsatt effekt. Doften från deras tidigare hem kommer att finnas kvar på pälsen, och inte bara tassarna. Och det är troligt att din katt kommer att bli mer stressad när den försöker bli av med smöret från tassarna.

7. Katter är farliga för gravida kvinnor

Det är en vanlig uppfattning att gravida kvinnor bör undvika att ha katter omkring sig, på grund av risken för toxoplasmos, vilket är en sjukdom som kan överföras från kattens avföring till människor och orsaka problem med dödfödda barn.

Avslöjat: Toxoplasmos som fås på detta sätt är mycket sällsynt. Det är en högre risk att få parasiten som orsakar sjukdomen – Toxoplasma gondii – genom att äta dåligt tillagat kött eller otvättade grönsaker. Gravida kvinnor bör undvika att rengöra kattlådan om det är möjligt och ge denna uppgift till en annan familjemedlem, eller använda handskar.

8. Du bör låta katter slicka sina egna sår

Du kanske har träffat många djurägare som insisterar på att katter inte behöver veterinärbehandling för sår, eftersom deras tungor är antiseptiska. Det är en kattmyt som man fortfarande tror på idag, och många tar en laissez-faire-inställning till sin katts sårbehandling. Men hur sant är detta?

Avslöjat: Ett första sårslick kan vara fördelaktigt, eftersom de unika hullingarna på en katts tunga kan hjälpa till att ta bort smuts som fastnat i deras sår, och vissa tror att deras saliv innehåller vissa antibakteriella egenskaper. Utöver detta säger veterinärer att våra katter ofta kommer att gå för långt med rengöringen, och kan löpa risken att skada såret och förlänga läkningen genom att hålla det permanent fuktigt. Om din katt har ett sår som inte verkar läka ska du kontakta en veterinär.