Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purona club junior
Bengal katt som leker i en kartong.

Varför gillar katter kartonger?

4 minuts läsning

Det är lustigt när du köper en ny leksak till din katt och den är mer intresserade av presentens kartong! Läs varför här.

Det är ett allmänt känt faktum att katter älskar kartonger. För dem kan ingen leksak i världen, hur dyr eller snygg den än är, jämföras med en enkel kartong. Det är ett fenomen som förbryllar de flesta kattägare, speciellt när de precis har köpt en fantastisk ny säng eller cool leksak, och deras katt verkar föredra förpackningen den kom i.

I den här artikeln utforskar vi varför katter gillar kartonger, och berättar allt om varför de är den perfekta sov- och jaktplatsen för din katt.

Varför gillar katter kartonger?

Det finns många anledningar till att katter älskar kartonger, men den viktigaste är att de är små och slutna utrymmen. Katter är rovdjur som ligger i bakhåll, och att hitta små platser där de kan gömma sig, jaga byten och känna sig trygga och varma är ett instinktivt beteende. Smidiga kartonger passar perfekt för detta.

Kartongerna är säkra

Katter får komfort och säkerhet från slutna utrymmen, vilket är anledningen till att de älskar att spendera tid i kartonger. Katter använder kartonger som gömställen där rovdjur inte kan smyga sig på dem från sidan eller bakom dem. Om din katt är i en kartong måste alla "inkräktare" som byten, människor eller andra husdjur komma direkt in i kattens synfält, vilket betyder att ingenting kan överraska dem.

Katter gillar också kartonger eftersom de hjälper till att minska stress, och erbjuder en säker zon där din katt kan observera och inte synas. Detta är idealiskt för katter, eftersom deras reaktion under stressiga situationer ofta är att springa och gömma sig. Katter har inga inbyggda konfliktlösningsstrategier, så de föredrar att gömma sig från sina problem. Säkerheten i det privata, slutna utrymmet är ett annat möjligt svar på varför katter gillar kartonger.

De hjälper katter att anpassa sig

En nyligen genomförd studie gjord av University of Utrecht upptäckte ytterligare en anledning till varför katter älskar kartonger. Studien utfördes på en grupp katter som tagits om hand, och ungefär hälften fick kartonger och den andra hälften fick det inte. Forskningen upptäckte att katterna med kartonger faktiskt återhämtade sig snabbare och anpassade sig fortare till sin miljö.

Detta visar att kartong r är oerhört fördelaktiga för katter för att hjälpa till att hantera förändringar!

Kartonger är en bra isolator

En annan anledning till varför katter älskar kartonger är att de är bra för värme! Kartong är inte bara en fantastisk isolator, utan det lilla utrymmet som lådorna erbjuder uppmuntrar din katt att krypa ihop och slappna av, vilket gör den till ett bekvämt, varmt utrymme. Den idealiska temperaturen för katter att vara bekväma i är runt 37 grader, så det är mycket viktigt för ditt kattdjur att hålla sig varm.

Katter är helt enkelt nyfikna

Katter är notoriskt nyfikna varelser, så det borde inte komma som någon överraskning att varje gång du köper något nytt, kommer katten snabbt att undersöka det. Det nya föremålet luktar annorlunda, och din katt är också nyfiken på att se vad syftet med det nya föremålet är i deras hem. Om du köper en sak som levereras i en kartong ska du inte bli förvånad om du ser din katt gnugga sig mot och undersöka den!

De är bra ställen att sova i

En annan anledning till varför katter gillar kartonger är för att de är ett bra ställe att sova i. Katter sover upp till 18 timmar varje dygn, så det är viktigt att hitta den perfekta platsen. Där du kanske ser en enkel kartong, ser din katt en säker, lyxig grotta som lovar värme och skydd. Vi rekommenderar att förse din katt med en kartong i ditt hem, för att ge din vän ett säkert utrymme att fly till.

Allt handlar om konsistensen

En annan anledning till att katter älskar kartonger så mycket är konsistensen. Kartonger har den perfekta strukturen för din katt att bita och klösa i, vilket gör dem väldigt roliga att leka med. Många ägare upptäcker att katter älskar kartonger enbart för att bita i och tugga på dem, och strimlar dem snart i bitar. För din katt är en vanlig gammal kartong en riktigt intressant och rolig leksak som kan underhålla katten flera dagar i sträck.

Kartonger är inte bara för innomhuskatter!

Det kanske förvånar dig att läsa att stora kattdjur delar många egenskaper med din katt. När stora kattdjur som bodde i vilda reservat och djurparker fick kartonger hade de lika roligt som din katt skulle ha! Man kunde se dem hoppa in och ut ur kartongerna, sitta i dem och ha det allmänt roligt.

Det finns så många anledningar som kan förklara varför katter tycker att kartonger är oemotståndliga, men till stor del beror det på att de är slutna utrymmen.