Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purona club junior
kattunge hos veterinären

Första hjälpen för katter

4 minuts läsning

Vi har skapat den här guiden om första hjälpen för katter för att se till att du kan hålla ditt husdjur lugnt tills ni kan komma till en veterinär.

Våra katter är nyfikna av naturen, oavsett om det handlar om att klättra upp i trädet i trädgården eller vandra iväg för att undersöka en annan katts revir. Tyvärr kan den här kärleken till äventyr ibland få dem att hamna i trubbel, och då kanske du behöver lite första hjälpen-kunskap för katter.

På Purina har vi sammanställt den här guiden med viktiga första hjälpen-tips för katter. Du bör alltid ringa en veterinär och söka professionell hjälp i första hand, men i nödsituationer som kräver att du ger hjälp direkt kan denna guide ge dig värdefull tid tills du kan komma till en veterinär.

Hur man ser om en katt har ont

Katter är väldigt hemliga varelser och på grund av detta vet vi inte alltid om de har ont, så det kan vara svårt att veta när katter behöver första hjälpen. Även om det till stor del kommer att bero på den specifika sjukdomen eller skadan ditt husdjur har, följer här några av de vanligaste kattsjukdomarna eller symtomen som de kan kommer att ha:

 • Gömmer sig, till exempel på en mörk plats eller i kattigloon
 • Snabb och ytlig andning
 • Morrande, väsande eller gråtande
 • Aggression både mot människor och andra husdjur i hemmet
 • Sover oftare
 • Ingen aptit
 • Överdriven slickning på ett visst område
 • Tar inte hand om sig själv
 • Ovilja att röra på sig eller delta i kattlekar
 • Förändrad toalettrutin
 • Haltar eller har svårt att ta sig fram

Första hjälpen för katter

När din katt har ont eller lider kan det ofta göra en enorm skillnad att veta vad du ska göra. Du måste försöka hålla huvudet kallt och ta djupa andetag och förbli lugn, eftersom din katt sannolikt kommer att vara stressad och rädd. Det sista du vill göra i en nödsituation är att göra det värre genom att få panik, eftersom katter är mästare på att känna av hur vi mår.

Det första du bör göra är att kontakta en veterinär. Genom att ringa kommer hen att kunna förbereda sig för er ankomst, och om det är en nödsituation kan hen försöka prata med dig om grundläggande första hjälpen för katter.

Ge aldrig din katt mediciner avsedda för mänskligt bruk, eftersom dessa kan vara giftiga och orsaka biverkningar.

Hur man hanterar en skadad katt

Om du behöver hantera en skadad katt för att ta den till veterinären, måste du veta hur du hanterar den på ett säkert sätt. Såvida inte veterinären rekommenderar annat beroende på omständigheterna, kommer här våra tips: närma dig katten mycket långsamt, placera sedan ena handen under hakan på framsidan av bröstet, och den andra mellan bakbenen.

Om den verkar extra aggressiv kanske du vill använda en tjock handduk för att skydda dig, och bära skyddshandskar. När du har fått tag i den placerar du den i en väl vadderad bur för att säkerställa att resan blir så bekväm som möjligt. Du kanske vill täcka buren med en handduk för att hjälpa katten att känna sig mindre rädd.

Hjälpa en katt som blöder

Om din katt verkar blöda är det viktigt att ge katten första hjälpen snabbt, för att förhindra chock eller kollaps. Om du befinner dig i en situation där du behöver stoppa blödningen innan du kan söka hjälp, följer du dessa steg: för det första applicerar du ett tryck i minst 10 minuter med gasbinda, servetter eller en ren trasa. Detta kan vara svårt, och du kan behöva få någon annan att hjälpa dig om din katt gör motstånd. Sy inte runt området.

Medan du utövar tryck bör du inte vid något tillfälle lyfta förbandet för att kontrollera om blödningen har upphört, eftersom detta kan stoppa blodkoagulering. Om blodet rinner genom bandaget lägger du helt enkelt ett nytt ovanpå det andra. Sök veterinärvård så snart som möjligt.

Första hjälpen för katter med brutna ben

Ta din katt till veterinären så snart som möjligt. Stöd det drabbade området med en handduk om du kan, och lyft katten försiktigt in i buren. Försök aldrig att applicera ett stöd för benet själv, eftersom det kommer att göra mer skada än nytta, och kan få benet att bryta igenom huden.

Hantera brännskador och skållningar

Blötlägg en handduk eller flanell i kallt vatten och applicera direkt på det drabbade området. Applicera inte några salvor eller krämer eftersom detta kan skapa irritation, men du kan använda en koksaltindränkt gasbinda för att skydda området. När du har gjort detta tar du katten direkt till veterinären.

Vad du ska göra om din katt har blivit förgiftad

Om du vet att din katt har blivit förgiftad genom att ha ätit något är det viktigare att komma till en veterinär istället för att lägga tid på första hjälpen för katten. Du måste hitta giftet, ringa veterinären och få katten dit så snart som möjligt. Det är viktigt att du tar med etiketten eller annan information om vad din katt har ätit. Om det är en växt tar du reda på namnet på den och tar ett prov eller foto med dig.

Hjälpa en katt som får anfall

Ett vanligt misstag som ägare gör när de ser sin katt få anfall är att försöka hålla fast den. Istället bör du släcka rummet, stänga av allt som ger ifrån sig ljud och se till att du tar bort allt som din katt kan skada sig på. När du har gjort detta ringer du en veterinär, så kommer hen att rekommendera nästa åtgärd.

Insektsbett eller -stick

När du använder första hjälpen för katter för att behandla insektsbett eller -stick är det första du bör göra att kontrollera om gadden fortfarande finns kvar i ditt husdjur. Om det är det så försök att försiktigt ta bort det med en pincett. Se till att du inte klämmer, eftersom detta kan släppa ut ytterligare gift.

Om du är orolig lämnar du gadden på plats och tar katten till veterinären så att hen kan ta bort den åt dig. Om gadden inte är kvar, tvättar du området med en basisk lösning som bakpulver löst i kallt vatten för bi- eller insektsstick, eller så använder du citronsaft eller vinäger för getingstick. Om du inte är säker på vilken insekt det var använder du rent vatten istället.

Om insektsbettet eller -sticket finns i ditt husdjurs mun tar du det till veterinären omedelbart, eftersom det kan svälla och orsaka andningssvårigheter.

Vad du ska göra om din katt har svårt att andas

Om din katt har svårt att andas lindar du in den i en handduk och öppnar dess mun. Det är viktigt att du inte lutar dess huvud bakåt, eftersom det kan få föremålet att åka ner i halsen på katten. Du kan behöva två personer för att göra detta – en för att hålla och stödja katten och en annan för att titta in i kattens mun efter föremålet. Om föremålet är synligt och inte verkar sitta fast i någonting tar du ut det med en trubbig pincett. Om föremålet ser ut att sitta fast i något ska du inte dra i det. Kontakta en veterinär och åk dit med katten direkt.

Första hjälpen för katter bör aldrig användas för att hjälpa din katt tills du kan komma till en veterinär. Det bör aldrig användas istället för professionell vård, förutom i fall där omedelbar åtgärd krävs. Se alltid till att du har veterinärens nummer sparat i din telefon, eftersom du aldrig vet när du kan komma att behöva det.

Detta var våra grundläggande första hjälpen-tips för katter! Vill du veta mer om din katts eller kattunges välmående? Läs vår guide om hur du tar bort en fästing från en katt.