Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purona club junior
Vad ska en kattunge äta?
Ingefära katt klättrar i ett träd

Mikrochippa din katt

4 minuts läsning

Förutom massor av kärlek och uppmärksamhet vill du ge din katt det bästa möjliga skyddet om den försvinner eller tappar bort sig. Genom att mikrochippa din katt ger du hen den bästa chansen att hittas och säkert återlämnas till dig om den skulle vandra iväg.

Varför mikrochipp?

Det finns alla möjliga orsaker till varför din katt kan försvinna. De kan bli skrämda av något och springa iväg, eller kanske bli desorienterade eller distraherade i en ny miljö om du till exempel precis har flyttat. Naturligtvis kan din katt mycket väl ha ett halsband och en identifieringsbricka på sig, men dessa kan försvinna eller tas bort. Ett mikrochipp kommer alltid att sitta säkert på plats.

Förutom att hjälpa dig att återförenas med ditt borttappade husdjur kan ett kattmikrochipp också hjälpa dig om du någonsin hamnar i en tvist med någon om vem som är djurets rättmätige ägare.

Vad innebär mikrochipp?

Att mikrochippa en katt är en enkel och snabb procedur som kan hjälpa dig att återförena dig med din fyrbenta vän. Om din katt hittas kan en veterinär eller ett djurhem skanna din katts inbäddade mikrochipp för att hitta dina uppgifter och din katts info från mikrochippdatabasen. Så det är verkligen enkelt!

Hur fungerar mikrochipp?

Enkelt och smärtfritt

Efter att du har pratat med din veterinär om mikrochipp för katter kommer hen att sätta in ett litet mikrochipp som är ungefär lika stort som ett stort riskorn under din katts hud.

Ingreppet är extremt snabbt och det anses vara relativt smärtfritt – känslan sägs likna känslan av när vi tar hål i öronen. När mikrochippet väl är på plats stannar det där – din katt kommer aldrig att veta att om det!

Kattens mikrochipp har en unik 15-siffrig kod som sedan loggas i en nationell databas tillsammans med dina uppgifter, inklusive ditt namn, adress och nödtelefonnummer. Kom därför ihåg att om du senare flyttar eller ändrar dina kontaktuppgifter måste du komma ihåg att uppdatera dina uppgifter genom att kontakta mikrochippföretaget. Det tillkommer ibland en administratörsavgift för att ändra dina uppgifter, men vissa leverantörer kan avstå från denna avgift under den första ändringen.

Om din fluffiga vän går iväg en dag och blir hittad av en snäll främling behöver denne bara lämna in katten till ett kattboende eller en veterinärmottagning, där veterinären eller föreståndaren kommer att använda en skanningsenhet för att se om din katt är mikrochippad. Denna skanning är helt ofarlig och, precis som med en streckkod under en shoppingtur, kommer din unika 15-siffriga kod att visas tillsammans med information om mikrochippdatabasen som din katt är registrerad i. Efter att säkerhetskontroller har genomförts kommer mikrochippregistret att visa dina kontaktuppgifter till veterinären eller föreståndaren, och inom kort kommer du och din katt att återförenas.

När ska jag få min katt mikrochippad?

Från 10–12 veckor eller äldre

Beroende på ras och storlek kan de flesta katter mikrochippas från 10–12 veckors ålder eller äldre.

Du kan därför upptäcka att en katt som du adopterar från ett djurhem redan är mikrochippad, och vissa uppfödare ordnar även kattmikrochipp som en del av deras service till nya ägare. Din uppfödare, veterinär eller veterinärsköterska kan diskutera de olika alternativen med dig om du funderar på att mikrochippa en katt.

Om du ska åka iväg någonstans och ta med dig din katt finns det en ökad chans att den går vilse, så det är en bra idé att ha din katt mikrochippad innan du åker iväg. Faktum är att om du åker utomlands är det obligatoriskt i vissa länder, enligt den brittiska regeringens Pet Travel Scheme (PETS)!

Hur mycket kostar det att mikrochippa en katt?

Kostnaden för kattmikrochipp varierar beroende på när det är gjort och vem som gör det. I de flesta fall är det en fast kostnad att få implantatet på plats, utan vidare avgifter. Vissa välgörenhetsorganisationer erbjuder gratis mikrochipp och du kanske upptäcker att din veterinärklinik kör kampanjer, så det är värt att undersöka lite. Prismässigt rekommenderar vi att du konsulterar din veterinär, uppfödare eller djurhem för specifika kostnader.

Är mikrochipp obligatoriskt?

I skrivande stund (maj 2015) finns det ingen laglig tillämpning i Storbritannien för att mikrochippa din katt, även om välgörenhetsorganisationer som Cats Protection kräver obligatorisk mikrochipp. Eftersom reglerna kan ändras rekommenderar vi att du håller dig uppdaterad genom att rådgöra med din veterinär och kolla myndigheternas webbplatser.