Your Pet, Our Passion.
Purona club junior
Att ta hem en kattunge
blå/grå katt sover

Bädda för din kattunges första natt i nya hemmet

5 minuters läsning

Här är några saker som kan vara bra att veta, och vad du kan göra för att hjälpa din nya kattunge att sova tryggt under den första natten.

Att välkomna en ny kattunge hem kan vara spännande för både ägarna och katten. Medan vi funderar på vilket skåp som är bäst att ha kattmaten i och vilken veterinär som vi ska välja, har kattungen en hel del egna bekymmer att ta itu med. Det finns nya människor att träffa och nya saker att se och lukta på överallt. Kattens nya hem ser inte ut som hemmet den bodde i tills för inte så länge sedan, och varken mamman eller syskonen finns i närheten. Kort sagt är allt annorlunda och lite läskigt.

Och sedan, precis när den håller på att komma till ro, är natten här och katten ska sova helt ensam i detta nya och konstiga hus. En kattunges första natt hemma kan vara utmanande, men det finns massor av saker en kattägare kan göra för att hjälpa den lilla pälsbollen att snabbt komma tillrätta.

Sover kattungar hela natten?

Inte alltid – det är vanligt att kattungar vaknar under natten. Även om det är sant att kattungar älskar att sussa, och de kan sova upp till 18–20 timmar om dagen, så sker det inte alltid när vi människor sover.

Katter är i allmänhet aktiva vid gryning och skymning. Lägg till detta den obekanta miljön som en nykommen kattunge måste anpassa sig till under de första nätterna, och resultatet blir att du kan få vara beredd på att vakna några gånger under natten.

Men sömn är avgörande för din kattunges utveckling, så det är viktigt att låta den ha denna fridfulla ledighet under uppväxten, för att se till att den växer upp frisk och lycklig.

Var ska min kattunge sova?

En stor del av att få en kattunge att sova har att göra med hur väl sovplatsen matchar dess behov. Kattungar kommer att leta efter värme och mys när de vill sova. Detta betyder att den bästa platsen för en kattunge att sova på är en säker plats, skyddad från drag och tillräckligt varm. Det är en bra idé att ha kattungen nära dig de första nätterna. Hitta en mysig plats bredvid din säng. Du kan även välja en plats en bit upp från golvet om det är möjligt. Kattungen kommer att älska den extra höjden, som får den att känna sig säkrare.

Hur man ordnar en kattbädd

Välj en kattbädd som är bekväm och har höga sidor, så att leksakerna kan vara nära katten. Glöm inte att lägga till massor av mjuka filtar för en god natts sömn. Se till att kattlådan, vatten- och matskålarna inte är för långt borta, ifall din kattunge skulle behöva dem under natten.

En klösstolpe i närheten ger dig extra poäng från din nya kattkompis. Din kattunge kommer att kunna sträcka sig och klösa till fullo så snart den är redo att börja en ny dag. Vilken lycka!

Ska jag låta lampan vara tänd eller släckt?

Katter kan se i mycket svagt ljus, så det är troligt att även när lamporna är släckta så kommer de att kunna röra sig utan problem. Det kan dock ta lite tid innan de vänjer sig vid sin nya miljö, så det är en bra idé att ha en liten nattlampa tänd för att göra saker lättare i början.

Ska jag låta kattungen sova i min säng?

Du kanske vill vänta ett tag innan du delar din säng med den nya kattungen. Det tar tid för kattungar att bli rumsrena, så om du vill hålla dina lakan rena är det bäst att investera i en separat kattbädd. Om den är riktigt ung kan den till och med ha problem med att ta sig ur din säng utan att skada sig själv. Dessutom kanske din kattunge till och med föredrar att ha ett eget utrymme att sova i som den vill.

Många ägare låter sina katter sova i sängen, men det är viktigt att ge din kattunge sitt eget utrymme att tillbringa natten i.

Hur man får en kattunge att sova på natten

Lek och motion

En trött kattunge är mer benägen att sova hela natten. Schemalägg ett lektillfälle nära kattens sista tupplur på dagen, så att den kan få ut all extra energi innan den går och lägger sig.

Ändra måltidsschemat

Ibland kan det hjälpa att ge katten en sen måltid, eftersom kattungar ofta går och lägger sig och låter matsmältningen göra sitt. Men tänk på antalet kalorier innan du introducerar en extra eller en större måltid.

Introducera bekanta föremål

Att ha något som luktar bekant kan vara ett stort steg mot att få en kattunge att sova på natten. Adoptivhem för katter ger dig gärna kattens favoritfilt när du adopterar kattungen, så att den kan ha en bit av sitt gamla hem nära sig när den vänjer sig vid det nya livet.

Ge katten tid och ha tålamod, så kommer nog din nya pälsboll snart att slumra av sig själv. Upptäck mer om kattens sömnvanor i vår enkla guide härnäst.