Your Pet, Our Passion.
Purona club junior
Katt som strövar i gräs

Skadliga ämnen och giftig mat för katter

7 minuters läsning

Det finns många skadliga ämnen som din katt kan stöta på under sin livstid. Ta reda på vilka de är här.

Din katts känsla för att utforska är en av de saker som gör den så värdefull för dig, men det betyder ibland att du måste hålla utkik efter saker som kan skada den. Dess naturliga nyfikenhet leder den till att utforska non-stop. Oavsett om den strövar omkring utomhus eller klättrar runt inomhus i alla skrymslen och vrår, så vet katten inte vad den kommer att hitta på sitt nästa äventyr. Runt om i hemmet och trädgården finns det giftig mat för katter och ämnen som inte ska ätas, inklusive växter, som kan vara potentiellt farliga för din kattvän. Vissa av dessa är uppenbara, men andra ser helt oskyldiga ut.

Din katt kanske till exempel gillar utseendet på mellanmålet du just har ätit eller medicinen du tar. Dessa saker kan, även om de inte skadar oss, vara giftiga för katter, och i vissa fall kan de även vara livshotande. Många kemikalier som rutinmässigt används i huset, som rengöringsmedel, kan också vara skadliga om din nyfikna katt får tassarna på en flaska.

Cat in long grass

Hemmets giftiga ämnen för katter

Om du misstänker att din katt har kommit i kontakt med något av dessa ämnen håller du utkik efter tecken på ohälsa.

Giftiga ämnen för katter i trädgården och garaget

Vilka är symptomen på kattförgiftning?

Symtom och tecken på förtäring av gift inkluderar kräkningar, diarré eller förstoppning, aptitlöshet eller försvagad muskelkoordination, blindhet och kramper. Om du är osäker är det alltid bäst att kontakta en veterinär för råd.

Förhindra kattförgiftning

Att skydda din katt från ditt hem och din trädgård handlar mest om sunt förnuft – att inte lämna saker öppna och lättillgängliga, till exempel om de sannolikt kommer att förväxlas med en välsmakande godis.

Det är naturligtvis alltid bättre att vara proaktiv, och med lite uppmärksamhet på sakerna i ditt hem kan din katt leva ett lyckligt och hälsosamt liv, borta från skadliga ämnen och giftig kattmat.

Om du har några funderingar om eventuella gifter eller giftig mat för katter som din vän kan ha ätit bör du alltid prata med en veterinär så snart som möjligt för att få råd och vägledning.

Nu kan du lära dig mer om första hjälpen för katter för att ta reda på vad du behöver göra för att hjälpa din katt i en medicinsk nödsituation.