Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Jenifer

PhD, Technical Communication Manager and Veterinarian @Purina

Jenifer
Vetenskap

Vetenskap

Läs mer >

Purina var det första företaget som startade ett forskningscenter inom näring för husdjur 1926. Samma år producerade Purina det första kompletta och balanserade fodret för hundar. 2001 förvärvades Purina av Nestlé. Det nya sammanslagna företaget förde samman den unika vetenskapliga kunskapen och expertisen från både Nestlé och Purina för att skapa en av världens ledande forskningsauktoriteter inom husdjursvård och -välmående. Det huvudsakliga forskningsområden som Nestlé och Purina fokuserar på är viktkontroll, övervikt och diabetes, åldrande och kognition samt gastrointestinal hälsa och bakteriefloran.

 

Exempel på viktiga Purinaupptäckter inkluderar:

Probiotika: Nestlés forskare har gjort banbrytande forskning inom probiotikaområdet. Insikten att probiotika kan vara gynnsamt för matsmältningshälsan hos människor har lett till många nyskapande produkter, t.ex. modersmjölksersättning med probiotika, näringsdrycker för barn och yoghurt för vuxna. Nestlés forskning har i sin tur hjälpt Purinas forskare att se hur probiotika kan stödja matsmältningshälsan hos katter och hundar, där Purina ligger i framkanten. Ett team vetenskapsmän från Nestlé och Purina, i samarbete med branschpartners och välrenommerade akademiska laboratorier och veterinärer, genomförde en serie studier som ledde till utvecklingen av en produkt (Purina® Pro Plan® FortiFlora®) som innehåller probiotikan Enterococcus faecium SF68®) – en probiotisk stam som är godkänd för hundar och katter och är exklusiv för Purina. Studien som testade E. faecium SF68® hos husdjur bekräftar dess säkerhet för hundar och katter, dess överlevnad i tarmen och dess effektivitet i att hantera lös avföring. Det stöder också god tarmhälsa och främjar ett starkt naturligt skyddssystem.

Prebiotika: Prebiotika stimulerar selektivt tillväxten av gynnsamma bakterier (t.ex. lactobacillus och bifidobacteria) i tjocktarmen hos husdjur och bidrar därmed till att balansera mikrofloran i tarmen. I en hälsosam tarm är balansen mellan antagonistiska och synergistiska aktiviteter mellan bakterier normal. Men denna balans kan lätt störas på grund av många olika faktorer med allt från stress till gastrointestinell sjukdom. Purinas forskning har visat att cikoriarot som innehåller inulin, en fermenterbar polysackarid som fungerar som en prebiotika, tillhandahåller ett substrat för gynnsam tillväxt av mikrofloran på bekostnad av några patogena bakterier, t.ex. clostridia. Purinas forskare har också upptäckt att cikoria bidrar till att öka smältbarheten för kalcium hos hundar genom att på ett positivt sätt påverka den gastrointestinella miljön. Bland Purinas varumärken har vissa produkter från PURINA® ONE® och PURINA® PRO PLAN® torkad cikoriarot i recepten.

Allergivänliga foder: Negativa foderreaktioner hos hundar och katter är ett av de vanligaste tillstånden som veterinären och ägaren ställs inför. Negativa foderreaktioner kan uppstå när proteinantigener infiltrerar en hunds/katts tarmar och orsakar en respons baserad på det naturliga skyddssystemet. Hydrolysering innebär att proteinet är så finskuret att tarmens naturliga skyddssystem inte kan känna igen det. Purinas hydrolyserade och renade sojaprotein ger ett mycket koncentrerat kvalitetsprotein med lägre molekylvikt. Purina har introducerat ett patenterad allergivänligt foder baserat på sojaprotein, som heter PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS® HA Hypoallergenic.

Hjärnfunktion och kognitiv hälsa: Det är ett viktigt forskningsområde för Purina. Ett av de största problemen som har störst inverkan på åldrande hundar är en nedsättning av den kognitiva funktionen. För hundar är glukos den föredragna energikällan för hjärnan. Glukos har en viktig roll för normala hjärnfunktioner såsom minne, lärande, beslutsfattande och andra exekutiva funktioner. När hundar åldras, eller på grund av vissa utmaningar när det gäller hjärnfunktionen, använder inte hjärnan glukos på ett effektivt sätt, vilket leder till att oregelbunden hjärnfunktion och en nedsättning av minne, lärande, medvetande, uppfattningsförmåga och beslutsfattande. Purinas forskarteam utvecklade en produkt för näringsmässig hantering av detta fysiologiska tillstånd. De insåg att om hjärnan kunde tillhandahållas med en alternativ energikälla så skulle det kunna stödja hjärnan och den kognitiva funktionen hos hundar. Studier hade visat att medellånga triglyceridkedjor (MCT:er) som tillsätts till dieten kan fungera som en alternativ energikälla för hjärnan. Så Purinateamet visade att en diet som berikas med MCT:er kan bidra till att förbättra hundens hjärnfunktion och stödja den kognitiva funktionen hos seniora hundar. Utifrån denna vetenskapliga upptäckt skapade PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS® NC NeuroCareTM , PURINA® PRO PLAN® EXPERT CARE NUTRITION Adult 7+ och PURINA® PRO PLAN® OPTIAGETM.

Åldrande katter: Purinas forskare har också patenterat en lösning för åldrande katter, PURINA® PRO PLAN® ADULT 7+. Den är sammansatt med en näringsmässig blandning som består av en egenutvecklad kombination av prebiotika (cikoriarot), omega 6- och omega 3-fettsyror, vitamin E och betakaroten, som har bevisats utöka hälsosam livslängd och förbättra livskvaliteten för mogna katter med i genomsnitt ett år när de ges endast detta foder.

Stöd för det naturliga skyddssystemet: Det naturliga skyddssystemet är livsviktigt för att hålla husdjuren friska, men det kan äventyras i stressfulla situationer som de ofta ställs inför (veterinärbesök, kontakt med andra djur, nya situationer, osv). Det finns också vissa skeden i husdjurens liv då denna utmaning är större: till exempel för växande valpar/kattungar, när deras naturliga skyddssystem utvecklas. Mat har en direkt inverkan på det naturliga skyddssystemet. Vår forskning fokuserar på att hitta näringsmässiga lösningar som stödjer husdjurens immunsystem utan att överstimulera det, samtidigt som hänsyn tas till de olika behov som olika livsskeden innebär. Purinas forskare visade fördelarna med att inkludera råmjölk från nötkreatur i dieten. Forskningen identifierade att råmjölk från nötkreatur kan stödja lokal och systemisk respons från det naturliga skyddssystemet och förbättrar bakteriefloran och stabiliteten i tarmarna. Dessa fördelar kan bidra till att stödja stressrelaterad lös avföring och förbättra tarmhälsan generellt. Purina inkluderar råmjölk från nötkreatur i Purina PRO PLAN® EXPERT CARE NUTRITION med ACTI-PROTECTTM-serien och PURINA® PRO PLAN® med OPTISTARTTM för valp- och kattungerecept för att bidra till att stödja det naturliga skyddssystemet och mag- och tarmhälsan

Hantera kattallergener: 2019, efter över tio års forskning avslöjade Purina en revolutionerande metod att hantera kattallergener. Det är en trygg och bevisad metod att neutralisera den främsta kattallergenen, Fel d1, vid dess källa i kattens saliv. Metoden påverkar inte kattens normala produktion av Fel d1 och inte heller kattens allmänna fysiologi. Den använder en säker äggproduktingrediens i kattens diet för att neutralisera Fel d1-allergenen i munnen, vilket minskar mängden aktiv allergen som överförs till hår och mjäll då katten tvättar sig och minskar därmed mängden aktiv Fel d1 i den omgivande miljön.

2020 lanserade Purina PRO PLAN® LIVECLEAR® som är det första och enda kattfodret som minskar förekomsten av allergener på kattens hår och mjäll.