Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Burma

Burma

Burma är en mellanstor katt med runt huvud och en elegant, muskulös kropp. Rasen är inte lika stor och robust som brittiskt korthår, eller lika slank och nätt som siamesen. De stora, glittriga ögonen kan ha olika nyanser av gult, som ofta tycks skifta i ljuskvalitet. Svansen är rak och avslutas med en rundad tipp. Den glansiga, korta pälsen är kännetecknande för burman och ligger tätt intill kroppen. Burma finns i tio färger, men oavsett färg är magen ljusare än ryggen och nyanseringen svag.

Vad du behöver veta
  • Väldigt aktiv och nyfiken katt
  • Social och osjälvständig katt
  • Mycket talför katt
  • Normalbyggd katt
  • Pälsvård en gång i veckan
  • Ej en allergivänlig ras
  • Uppskattar viss utevistelse
  • Fantastisk familjekatt

Personlighet

Burma är en extremt vänlig och tillgiven katt som behöver uppmärksamhet från människor för att må bra. Rasen är väldigt krävande och burman följer efter sina ägare i hemmet, sökandes efter uppmärksamhet – den kan till och med klättra upp på ägarens ben för att bli upplockad och gosad med! Burmor är väldigt högljudda och hälsar ofta på ägarna när de kommer hem igen, kräver att få som de vill och vill delta i alla aktiviteter. De är lojala mot sina ägare och kallas ibland "hundkatter" eftersom många gärna leker apport. Burman är mycket intelligent och kan bland annat lära sig att öppna dörrar, vilket ofta gör den till en framgångsrik utbrytarkung!

Ursprung

Ursprungsland: Burma

En mörkbrun katt vars kroppsbyggnad påminner om en siames och kom till Kalifornien från östra Asien på 1930-talet. Eftersom det inte fanns några andra burmeser i Amerika på den tiden parades Wong Mau, som honkatten hette, med en renrasig siames. Genom selektiv avel utvecklades en ny, mörkhårig ras; en ras vi i dag känner som burma. Burman erkändes som en ras i Amerika på 1930-talet och kom till Europa på 1940-talet. Sedan dess har avelsprogram utvecklat en rad olika pälsfärger.

Hitta en katt

Två katter som sitter i soffan
Hitta en katt
Är detta den rätta kattrasen för dig?
Alla katter har sin egen unika personlighet! Ta vårt test och ta reda på vilka kattraser som bäst matchar dina preferenser och livsstil.
Två katter som ligger på soffan
Hitta en katt
Funderar du på att skaffa en katt?
Vilken kattras skulle du vilja ha? Klarar du utmaningarna med en energifylld kattunge, eller skulle en lugnare seniorkatt passa din livsstil bättre?
Katt liggande på den röda kudden
Hitta en katt
Vilken är den rätta katten för dig?
Din framtida katt kommer att vara en stor del av ditt liv för en lång tid framöver, så det är viktigt att du läser på innan du förälskar dig i den första katt du ser.
Katt som ligger i kvinnans armar
Hitta en katt
Ta hem din katt
Medan du väntar på den stora dagen kan du behöva distrahera dig själv, så som tur är finns det några saker du behöver ordna med innan du välkomnar din nya familjemedlem.
Katt tittar på ägaren
Fördelar med att ha en katt
Det är otroligt fint att adoptera en katt från ett djurhem. Det innebär ofta att du erbjuder katten en andra chans i livet. Det finns många katter som väntar på en kärleksfull familj och deras föreviga hem, men vad kan du förvänta dig av processen?
Ingefära kattunge sitter på kvinnans axel
Råd om kattungar
Allt du behöver veta
Att skaffa en ny kattunge är otroligt spännande för hela familjen, men det kan vara ganska läskigt för din nya familjemedlem. Ta reda på hur du hanterar allt från beteende till hälsofrågor med våra expertråd för kattungar.
Katt som ligger i sängen
Hitta ditt nya husdjur
Kattens historia
19% av hushållen i Sverige äger en katt, men det finns fortfarande så mycket som vi inte vet om dem. Från det ovanliga sättet de går, till hur stor den största katten är- vi slår vad om att du inte har hört några av dessa roliga fakta om katter!