Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Devon Rex

Devon Rex

Det första intrycket av en devon rex är ett okynnigt ansikte och skrynklig päls. Rasen har breda kinder, stora, lågt sittande ögon och stora öron. Den korta pälsen har vågiga täckhår, men består i huvudsak av underull. Devon rex har en karaktäristiskt vågig eller lockig päls och kan nästan se permanentad ut, i synnerhet på ryggen. Även morrhåren och ögonbrynen är vågiga. Devon rex kan ha alla färger och mönster.

Vad du behöver veta
  • Väldigt aktiv och nyfiken katt
  • Social och osjälvständig katt
  • Tyst katt
  • Slank och elegant katt
  • Pälsvård en gång i veckan
  • Allergivänlig ras
  • Passar ägare med begränsad utomhusmöjlighet
  • Kan behöva träna på att leva med barn

Personlighet

Devon rex beskrivs kärleksfullt som "små plågor" och "apor i kattkläder" på grund av sina upptåg – de hänger gärna i gardiner och klättrar på väggarna! Det är en livlig och utåtriktad ras. Den har flera "hundlika" egenskaper, bland annat älskar den att leka apport, och kan tränas till att gå i sele. Devon rex är en vänlig och kärleksfull katt, som avskyr att vara uttråkad eller ensam. Besökare kan överraskat upptäcka att en nyfiken devon rex undersöker dem noga innan de ens har hunnit sätta sig ned.

Ursprung

Ursprungsland: England (grevskapet Devon)

Devon rex kommer från en katt med lockig päls som upptäcktes 1960 i Devon i Storbritannien. Precis som hos cornish rex är devon rex päls ett resultat av en recessiv gen, och inavel krävdes för att bevara rasen. Den recessiva genen hos devon rex skiljer sig dock mot den gen som ger cornish rex lockig päls, och om man korsar devon rex med cornish rex får man kullar med rakhåriga kattungar. De två mutationerna måste ha uppstått oberoende av varandra, trots att de uppstått så nära varandra geografiskt (i Devon och Cornwall). Devon rex erkändes som ras i Storbritannien inom tio år efter dess upptäckt.

Hitta en katt

Två katter som sitter i soffan
Hitta en katt
Är detta den rätta kattrasen för dig?
Alla katter har sin egen unika personlighet! Ta vårt test och ta reda på vilka kattraser som bäst matchar dina preferenser och livsstil.
Två katter som ligger på soffan
Hitta en katt
Funderar du på att skaffa en katt?
Vilken kattras skulle du vilja ha? Klarar du utmaningarna med en energifylld kattunge, eller skulle en lugnare seniorkatt passa din livsstil bättre?
Katt liggande på den röda kudden
Hitta en katt
Vilken är den rätta katten för dig?
Din framtida katt kommer att vara en stor del av ditt liv för en lång tid framöver, så det är viktigt att du läser på innan du förälskar dig i den första katt du ser.
Katt som ligger i kvinnans armar
Hitta en katt
Ta hem din katt
Medan du väntar på den stora dagen kan du behöva distrahera dig själv, så som tur är finns det några saker du behöver ordna med innan du välkomnar din nya familjemedlem.
Katt tittar på ägaren
Fördelar med att ha en katt
Det är otroligt fint att adoptera en katt från ett djurhem. Det innebär ofta att du erbjuder katten en andra chans i livet. Det finns många katter som väntar på en kärleksfull familj och deras föreviga hem, men vad kan du förvänta dig av processen?
Ingefära kattunge sitter på kvinnans axel
Råd om kattungar
Allt du behöver veta
Att skaffa en ny kattunge är otroligt spännande för hela familjen, men det kan vara ganska läskigt för din nya familjemedlem. Ta reda på hur du hanterar allt från beteende till hälsofrågor med våra expertråd för kattungar.
Katt som ligger i sängen
Hitta ditt nya husdjur
Kattens historia
19% av hushållen i Sverige äger en katt, men det finns fortfarande så mycket som vi inte vet om dem. Från det ovanliga sättet de går, till hur stor den största katten är- vi slår vad om att du inte har hört några av dessa roliga fakta om katter!