Your Pet, Our Passion.
Ragdoll

Ragdoll

Ragdoll är en stor, kraftfull och imponerande ras med distinkt teckning. Det är dock en otroligt lugn och avslappnad katt som ger intrycket av en trasdocka ("ragdoll" på engelska). Det breda huvudet är platt på toppen och öronen sitter långt isär. Ögonen är djupblå och stora. Kroppen är lång och muskulös med bred bringa, kort nacke och robusta ben. De tofsprydda tassarna är stora och runda, och svansen är lång och yvig. Ragdollens tjocka päls är silkig och medellång till lång, och vuxna katter ska ha en krage och långt hår på bakbenen. Ragdoll kan ha tre olika pälsmönster och varje mönster finns i fyra färger. Det finns även en typ som har extra vit teckning på tassar, haka och bringa.

Vad du behöver veta
  • Lugn katt
  • Social och osjälvständig katt
  • Tyst katt
  • Större, kraftigare katt
  • Pälsvård varje dag
  • Ej en allergivänlig ras
  • Passar ägare med begränsad utomhusmöjlighet
  • Fantastisk familjekatt

Personlighet

Ragdoll är troligtvis den mest avslappnade rasen av alla tamkatter. Dessa katter är normalt nöjda, anspråkslösa och toleranta mot de flesta situationer. De har en extremt vänlig och avslappnad natur, och är lojala och tillgivna sällskapsdjur. En gammal amsaga påstår att dessa katter är immuna mot smärta, men det stämmer absolut inte! Deras avslappnade läggning beror på en mycket tillitsfull natur, inte på brist av känsla.

Ursprung

Ursprungsland: Amerika

De första ragdollkattungarna föddes i Kalifornien i USA på 1960-talet och är sannolikt resultatet av en parning mellan en vit perserhona och en birmahane eller liknande. Ragdoll har en tendens att slappna av och bli helt lealös när den lyfts upp, vilket har gett den sitt namn (ragdoll = trasdocka). Vissa säger att detta beror på en olycka som en drottning hade när hon bar kattungarna, men det är genetiskt omöjligt att effekterna av en sådan skada skulle vara ärftliga.

Hälsa

Näring och utfodring

Pälsvård

Barnvänlighet

Hitta en katt

Två katter som sitter i soffan
Hitta en katt
Är detta den rätta kattrasen för dig?
Alla katter har sin egen unika personlighet! Ta vårt test och ta reda på vilka kattraser som bäst matchar dina preferenser och livsstil.
Två katter som ligger på soffan
Hitta en katt
Funderar du på att skaffa en katt?
Vilken kattras skulle du vilja ha? Klarar du utmaningarna med en energifylld kattunge, eller skulle en lugnare seniorkatt passa din livsstil bättre?
Katt liggande på den röda kudden
Hitta en katt
Vilken är den rätta katten för dig?
Din framtida katt kommer att vara en stor del av ditt liv för en lång tid framöver, så det är viktigt att du läser på innan du förälskar dig i den första katt du ser.
Katt som ligger i kvinnans armar
Hitta en katt
Ta hem din katt
Medan du väntar på den stora dagen kan du behöva distrahera dig själv, så som tur är finns det några saker du behöver ordna med innan du välkomnar din nya familjemedlem.
Katt tittar på ägaren
Fördelar med att ha en katt
Det är otroligt fint att adoptera en katt från ett djurhem. Det innebär ofta att du erbjuder katten en andra chans i livet. Det finns många katter som väntar på en kärleksfull familj och deras föreviga hem, men vad kan du förvänta dig av processen?
Ingefära kattunge sitter på kvinnans axel
Råd om kattungar
Allt du behöver veta
Att skaffa en ny kattunge är otroligt spännande för hela familjen, men det kan vara ganska läskigt för din nya familjemedlem. Ta reda på hur du hanterar allt från beteende till hälsofrågor med våra expertråd för kattungar.
Katt som ligger i sängen
Hitta ditt nya husdjur
Kattens historia
19% av hushållen i Sverige äger en katt, men det finns fortfarande så mycket som vi inte vet om dem. Från det ovanliga sättet de går, till hur stor den största katten är- vi slår vad om att du inte har hört några av dessa roliga fakta om katter!