Motion för hälsans skull och hundmotion

Motion hjälper din hund att kontrollera sin kroppsvikt och få en hälsosam kropp, bygga energi och bevara ett starkt kardiovaskulärt system och ett naturligt skyddssystem. Och om du följer med får även du njuta av alla dessa hälsofördelar!
Motionera hund för bättre hälsa| hundmotion
Motionera hund för bättre hälsa| hundmotion
Motionera hund för bättre hälsa| hundmotion
Motionera hund för bättre hälsa| hundmotion

Varför motionera med din hund?

Din hund älskar att vara ute och röra på sig på många olika sätt, i synnerhet när du är vid dess sida. Ni tillbringar inte bara kvalitetstid tillsammans, utan stärker också bandet er emellan när ni har roligt tillsammans.

Variera din rutin med hundmotion

Det ska aldrig vara en börda att hjälpa din hund att hålla sig i form – för någon av er. Hundmotion ska vara rolig och varierad. Det behöver inte bara vara långa, tidskrävande sträckor, och om din hund motionerar på samma sätt varje dag kommer den att vara lika tråkad som du. Sätt krydda på tillvaron genom att variera din rutin och göra varje dag spännande så lär ni båda se fram emot att motionera. Du kanske till och med glömmer bort att du förbränner energi.

Planera varierande hundpromenader som du kan ändra regelbundet, och försök att planera in några lekstunder med leksaker och utmaningar. Se till att din hund gör sig av med all sin uppdämda energi, men pressa den inte för långt – tänk på hur mycket den orkar springa innan den blir trött och se till att den har tillräckligt med energi för att orka gå hem igen.

Om din hund har mer energi än du (vilket är ofta!) kan ni leka apport med en boll eller frisbee. Den här typen av motion är alltid rolig för hundar och innebär att de får springa mycket utan att lämna din åsyn – och utan att du blir utsliten. Detta är särskilt bra för valpar och unghundar som till synes har oändligt med entusiasm när det gäller att leka med dig.

Med positiv förstärkning i form av kramar och klappar (men inte för många godbitar, då det kan leda till viktproblem) tröttar många hundar gärna ut din kastarm! I stället för pinnar, som kan splittras och potentiellt skada hundens tänder, hals eller mage, kan du välja några roliga leksaker att kasta. Till exempel bollar eller pipleksaker, som ni även kan leka dragkamp med.

n annan typ av motion som du kanske vill överväga är hundsporter. Hundsporter kan vara lugna eller energiska, involvera lagarbete eller utövas ensam – kort sagt, det finns något för alla. Läs mer om de olika sporterna för dig och din hund i vår artikel.

Om du har en äldre hund kanske den föredrar en lugnare promenad i maklig takt, men det innebär inte att den inte skulle uppskatta ett miljöbyte lite då och då. Du kan fortfarande variera promenaderna och terrängen och se till att den har massor av intressanta saker att se och lukta på.

Börja försiktigt

Om din hund inte är van vid regelbunden motion, men du har beslutat dig för att påbörja en rutin bör du börja försiktigt – det blir enklare för er båda samtidigt som du kan bygga upp lite uthållighet. Börja med korta perioder av aktivitet i låg fart och öka sedan gradvis tiden, hastigheten och avståndet tills hunden får rätt mängd motion för sin storlek, ras och vikt. (Om du är osäker på hur mycket det är, kolla med din veterinär.)

Din hund blir gladare om den får börja gå eller springa på mjuka underlag såsom jord, sand eller gräs tills dess trampdynor blir tåligare. Det är värt att fundera på att hålla din hund kopplad inledningsvis så att den inte ger sig iväg ensam när ni är ute och går eller springer. Men om du har en stark eller entusiastisk hund kan en nosgrimma eller sele ge dig mer kontroll och större sinnesro! Om hunden ska få springa lös måste du vara säker på att den kommer på inkallning.

Om din hund har ett förflutet med medicinska problem bör du överväga att arbeta med din veterinär för att planera ett motionsprogram som passar hundens särskilda behov.

Puppy on grass

Måltider

Det rekommenderas att hundägare inte motionerar sina hundar omedelbart före eller efter en måltid eftersom en full mage kombinerad med en promenad eller löptur kan orsaka magbesvär. Dessutom ska din hund få tillräckligt med rent och fräscht dricksvatten vid måltiderna så att den behåller vätskebalansen och är redo att motionera.

I alla väder

Dog on snow

Oavsett om det är vått och kallt eller varmt och soligt så behöver din hund regelbunden motion för att hålla sig i form. Väldigt varmt eller väldigt kallt väder utgör naturligtvis extra utmaningar för din hund och dig. Till exempel kan din fyrbenta vän drabbas av frostskador på samma sätt som vi människor. Läs mer om detta i vår artikel om att ta hand om din hund året runt.

Om din hund har promenerat i snö ska du torka av tassarna och ta bort eventuell is eller salt som har fastnat i pälsen. Under sommaren kan hunden drabbas av solbränna och värmeslag under sina roliga hundpromenader. Dessutom kan din hunds tassar skadas av varm asfalt så var extra försiktig kring vägarbeten. Överväg att köpa stövlar om din hund har mycket känsliga tassar, sedan är den redo för allt!

Oavsett vilken aktivitet ni gör tillsammans ska du alltid komma ihåg att din hund älskar att tillbringa tid med dig. Gör era stunder tillsammans till något alldeles extra i stället för att bara trava runt i samma gamla park varje dag. Att träffa nya hundar och följa nya lukter ingår i det roliga.

Rasbehov

Det finns naturligtvis vissa raser som vill ha mer energisk motion än andra och oftare. Olika raser föredrar olika aktiviteter och det finns en mängd olika metoder för dig att överväga.

Du kan välja motion och lekar efter rollen som din hund ursprungligen avlades för. Terrier älskar att gräva, jakthundar njuter av att jaga och föredrar motion med explosiva ryck medan fårhundar, vallhundar och liknande är extra förtjusta i hundsporter. Läs mer om hur du tillfredsställer din hunds instinktiva preferenser för motion och lek, och upptäck och arbeta in din hunds inbyggda talanger i motionspassen!

Oavsett vilken aktivitet din hund delar med dig får du inte glömma bort att era motionsstunder tillsammans ska vara roliga, varierade och tillfredsställande för er båda – och lite äventyr kan aldrig vara fel!