Älska din hund

Vi på Purina tror att #WeAreBetterWithPets. Läs vidare för att ta reda på mer om hur du visar din hund tillgivenhet och hur du stärker ert speciella band.
Så visar du din hund kärlek och tillgivenhet
Så visar du din hund kärlek och tillgivenhet
Så visar du din hund kärlek och tillgivenhet

Hur vet min hund att jag älskar den?

Hundar har visserligen inte samma räckvidd när det gäller känslor som oss människor, men de kan garanterat ha ett kärleksfullt band med dig. Som hundägare vet du detta instinktivt, men undrar kanske hur du kan visa din hund exakt hur mycket du bryr dig om den.

Den goda nyheten är att det finns massor av sätt som du kan visa din tillgivenhet på och hjälpa till att stärka bandet mellan dig och din hund, oavsett om det är genom att leka tillsammans, ge den pälsvård eller lära den nya färdigheter.

Motionera tillsammans

Inget stärker bandet mellan dig och din hund som att göra något energiskt tillsammans. Det spelar ingen roll om du tar ut din hund på en promenad någonstans ni båda tycker om, eller om du leker en ny lek med den – att tillbringa kvalitetstid tillsammans toppar listan när det gäller att visa din hund att du älskar den.

Det finns många skäl till att det är en fantastisk idé att motionera med din hund. Vi vet redan att motion är viktigt för din hälsa och får oss att må bra; om du säkerställer att din hund får tillräckligt med fysisk aktivitet innebär det att även den kan njuta av en mer hälsosam livsstil. Kort sagt, att motionera med din hund vinner ni båda på!

Om du inte vet var du ska börja kan du prova några av följande utmärkta sätt att komma nära din hund:

 • Skapa en säker hinderbana inomhus för din hund (använd kartonger, papprör och andra hushållsföremål som hunden kan springa mellan eller hoppa över).
 • Lek lekar som involverar massor av motion, exempelvis "jaga leksaken" för katter och "apport" för hundar.
 • Ta ut din hund på en promenad eller, ännu bättre, en springtur.
 • Om du och din hund vill ha en utmaning, varför inte prova en hundvänlig sport?
A girl and dog walking on the beach together.

Ta hand om din hunds päls

A young man holding a cat in his arms whilst grooming it.

Få saker säger "jag älskar min hund" eller "jag älskar min katt" mer än att se till att den alltid har en välskött päls. Förutom att den ser vacker och frisk ut är pälsvård även ett fantastiskt sätt att tala om för din hund eller katt att du älskar den.

Både du och din hund eller katt har nytta av tiden ni tillbringar tillsammans när du borstar dess päls. Ta tillfället i akt att pyssla om den, smek och klappa den, klia den på magen eller bakom öronen, och om den har uppfört sig väl kan du även ge den en nyttig godbit.

Vissa hundar och katter är mer toleranta när det gäller pälsvård än andra så tvinga inte din hund att vara stilla längre än den vill. De flesta hundar älskar dock att bli ompysslade, även om det bara är en ursäkt för att få sitta i ditt knä. Pälsvård är inte bara bra för hundens hälsa (du kan göra en enkel hälsokontroll under tiden!), det är också ett mycket bra sätt att stärka bandet er sinsemellan eftersom det för er närmare varandra.

Lär din hund nya färdigheter

Att investera tid i din hund är ett fantastiskt sätt att visa hunden hur mycket du bryr dig om den, och att lära den saker är ytterligare ett bra sätt att tillbringa kvalitetstid tillsammans. Det hjälper till att vässa hundens intellekt och att roa den (i synnerhet på regniga dagar när ni är fast inomhus), samtidigt som det kan omfatta fysisk aktivitet. Läs vår artikeln om grundläggande träningskommandon för din hund och få några enkla förslag.

Äger du en katt? Många antar att katter inte kan tränas, men det finns många praktiska saker som även en katt kan snappa upp, bland annat att känna igen sitt namn. Läs vår artikel om att träna din katt för mer information.

Låt leken börja!

A young dog sitting on the floor, shaking his owners hand.

Visa tillgivenhet

A young dog sitting on the floor, shaking his owners hand.

Ibland är fysisk interaktion det bästa sättet att visa din hund att du älskar den – att klia den på magen eller på dess favoritställe är ofta bra för er båda.

För att hjälpa dig att komma igång har vi samlat några tips på hur man kelar med en hund:

 • De flesta hundar föredrar att bli klappade på skuldrorna, bakom öronen och på bröstet.
 • Undvik hundens ben, nos och tassar.
 • Att stryka din hund med handen kan vara terapi för er båda. Se bara till att röra handen i pälsens riktning, inte mot.
 • Prova också att mjukt klia din hund.
 • Din hund lär snabbt visa dig vad den tycker om så fokusera på dessa områden.

Och så här klappar du din katt:

 • De flesta katter njuter av att klias under hakan eller ovanpå huvudet; börja med dessa små områden.
 • Om din katt gärna blir ompysslad kan du fortsätta med att stryka med handen över den, från huvudet och ända ner till svansroten.
 • Om din katt lutar sig mot dig eller gnider sig mot dina ben vet du att den gillar det!
 • Uppmuntra försiktigt din katt att sitta i ditt knä medan du stryker den med handen.

Skäm bort den

Många av oss sträcker sig instinktivt efter påsen med godbitar när vi vill tala om för vår hund eller katt att den har varit duktig, eller om vi bara vill visa vår kärlek. De flesta hundar och katter tackar inte nej till en godbit, och talar ibland om för dig att de vill ha en – det är svårt att motstå ett par bedjande hundögon!

Skäm bort din hund med en välsmakande godbit eller liknande när den har gjort något bra (som att lära sig tricket att hålla sig lugn under en resa till veterinären). När du sedan väl delar ut godbitarna blir de ännu mer spännande. Se till att varje godbit du ger din hund räknas in i den dagliga foderransonen i stället för att vara något extra i tillägg till denna. Godbitar har sin plats, men det viktigaste sättet att visa din hund att du älskar den är att säkerställa att den har en hälsosam livsstil. Frikostighet innebär att din hund enkelt får i sig för många kalorier, vilket inte är bra för vare sig dess kroppsvikt eller hälsa.

Den goda nyheten är att det finns massor av sätt som du kan skämma bort din hund utan att ta till mat. Att klia den på magen eller bakom öronen kan vara precis lika effektivt som en godbit för att säga "jag älskar dig" till din hund eller katt. Om du vill göra något särskilt, varför inte köpa en ny leksak som du tror att din hund kommer att älska?

Vi har alla frågat oss "vet min hund om att jag älskar den?" och undrat om våra katter delar vår tillgivenhet. Svaret är enkelt – om ni njuter av att tillbringa tid tillsammans, oavsett om det involverar lek, pälsvård eller träning, så blir bandet mellan er starkare. Tillgivenhet går åt båda hållen och du vet att din hund eller katt älskar dig när den gnider sig emot dig, vill ha uppmärksamhet och spinner eller viftar på svansen när du är i närheten!

Så visar du din hund kärlek och tillgivenhet