Att ta hand om en boskapsvaktande hund

Boskapsvaktande hundar, även kända som boskapsvaktare, är oberoende, obekymrade och fulla av energi. De älskar alla slags väderlekar och håller ett öga på dig och din familj, oavsett var ni är.
Så tar du hand om din boskapsvaktande hund | hundraser
Så tar du hand om din boskapsvaktande hund | hundraser
Så tar du hand om din boskapsvaktande hund | hundraser

Exempel på några typiska raser i den här gruppen är:

  • Pyrenéerhund
  • Maremmano abruzze
  • Anatolisk herdehund
  • Komondor

Din hund är en boskapsvaktande hund om den:

Är relativt oberoende och tycker om att ligga vid dörrarna och utgångarna till din bostad, samtidigt som den håller sig nära familjen för att vakta er. Den har inte så stor önskan att springa eller jaga, och tycker inte heller om att leka med leksaker eller apportera bollar någon längre stund. Din hund kanske tycker om att tugga, men föredrar troligtvis att göra det i fred och borta från familjen så att den kan njuta av godbiten alldeles själv. En boskapsvaktande hund är stor och kraftfull, och har normalt en tjock dubbel päls eller en päls med snören som skyddar mot alla väder. Varma dagar kan din hund verka ganska sömnig och föredrar att ligga i skuggan i stället för att röra på sig så mycket.

Motion och lek

Din boskapsvaktande hunds motionsbehov är baserat på dess intressanta ursprung som "gårdshund". Boskapsvaktande hundar framavlades ursprungligen för att skydda boskap året runt. Skyddshundar älskar naturen och ger sig glatt ut till de mest utsatta platserna även vid svåra väderförhållanden, vilket betyder att vintern inte är något problem för dem. Kallt och vått väder avskräcker inte din fyrbenta vän från att vilja vara utomhus, oavsett om det är för att patrullera trädgården eller bara ligga och se världen passera vy.

Din boskapsvaktande hund har en enormt stor uthållighet och njuter av att gå på långa promenader med dig, i synnerhet när den är yngre. Mellan promenaderna nöjer sig din hund ofta med att lufsa runt i trädgården och ta sig en lur, men låt dig inte luras – den är alltid medveten om sina omgivningar och var familjen befinner sig.

En boskapsvaktande hund är som lyckligast när den har gott om utrymme så ju större trädgård du har, desto bättre. Om din hund är begränsad till ett för litet utrymme och blir uttråkad så kan den börja gräva och till och med försöka klättra över eller tugga sig igenom staket för att rymma! Småbruk är perfekta hem för en boskapsvaktande hund eftersom den då kan utföra de uppgifter som rasen är framavlad för och tryggt kan springa runt egendomen utan att du behöver oroa dig för att den ska störa grannarna eller skälla på främlingar som närmar sig – oavsett hur hjälpfull hunden tror att den är.

Motionerande hund

Självständig lek

Lekande hund

Din boskapsvaktande hund är naturligt oberoende, då den är gjord för att vara ute och skydda boskapen mot rovdjur och tjuvar på landet eller i bergsområden. Till skillnad mot vallhundar som collie, som samarbetar nära med en hundförare, lämnades boskapsvaktande hundar ofta ute ensamma med ansvar för sina hjordar. Detta stora ansvar är orsaken till att din hund normalt nöjer sig med att roa sig själv och är lugn när den är ensam hemma.

Tidigare var många typer av boskapsvaktande hundar tvungna att själva hitta sin mat under dagen genom att jaga småvilt och äta rester där de kunde. Deras herdar kompletterade detta med fårmjölk och ost. Hur kan du tillfredsställa din hunds behov på ett liknande sätt?

Att lämna några slitstarka, säkra godisleksaker som din hund kan hitta i trädgården och under sina "patruller" i trädgården är ett bra sätt att ge lite variation till hundens dag och påminner om de uppgifter som den hade haft som arbetande hund. När hunden har hittat leksaken och ska försöka få tag på godbitarna tränas hundens problemlösningsförmåga och mentala färdigheter. Tack vare dess avslappnade temperament och villighet att roa sig själv är en boskapsvaktande hund en av de lugnaste hundraserna som finns.

Att leka med din boskapsvaktande hund

Din boskapsvaktande hund har ett naturligt oberoende och behöver därför inte så mycket direkt lektid med dig som andra hundtyper, men det innebär inte att den inte tycker om att ha lite roligt! När din hund är valp bör hela din familj leka med den och träna den för att hjälpa valpen att fästa sig vid alla. Vartefter den mognar kan din hund bli mindre lekfull, men var inte orolig. Det är helt naturligt.

En ung eller aktiv hund kan tycka om att leka kurragömma med en medlem av familjeflocken. Om du har två eller fler boskapsvaktande hundar kan de jaga varandra, i synnerhet när de är unga – det är jättekul för dem och roligt för dig att se på också!

Forma känslomässiga band

Boskapsvaktande hundar utvecklar ett nära band till sin familj från tidig ålder och är naturligt beskyddande mot den; du kommer alltid att veta att den är där för dig. Bli inte upprörd om du har svårt att se hundens tillgivenhet. Till skillnad mot andra hundar visar inte boskapsvaktande hundar lika mycket kärlek och hängivenhet genom att vifta på svansen och hämta tofflor. De har andra sätt att visa det på, nämligen genom att bland annat vara uppmärksam på eventuella ljud och skydda dig mot potentiell fara. Detta beror på att de traditionellt har använts som gårdshundar och tycker om hålla utkik efter fara. En boskapsvaktande hund är en del av familjen, men föredrar normalt att stå lite vid sidan om och hålla vakt för att säkerställa att alla är trygga och skyddade, i stället för att vara i centrum av familjens aktiviteter.

Erbjud flera bekväma bäddar eller mattor för din hund på strategiska platser i hemmet och trädgården, gärna på platser där den kan hålla ett öga på ingångar, portar, dörrar och människor.

Att träna en boskapsvaktande hund

Eftersom en boskapsvaktande hund har en fantastisk naturlig vaktinstinkt och kan vara på sin vakt mot okända personer och djur är det särskilt viktigt med social träning redan från tidig ålder. Tillsammans med hundens storlek och styrka innebär detta att det är extra viktigt att säkerställa att din hund känner sig trygg och säker kring både andra människor och andra djur. Grundläggande lydnadsträning, i synnerhet inkallning, är viktigt om du låter din hund gå lös under promenaden och ni träffar på något ovanligt eller till synes hotfullt för din hund. Du kanske vet att det inte är något farligt, men din lojala hund vill automatiskt göra något.

Boskapsvaktande hundar är vanligtvis ganska högljudda och, när de arbetar som vakthundar, skäller högt och imponerande för att skrämma bort potentiella rovdjur och hot – vilket är anledningen till att de är utmärkta gårdshundar. Som sällskapsdjur i moderna hem är det lika sannolikt att de skäller på någon som går förbi bostaden, vilket kan göra dem mindre väl lämpade att bo i tättbebyggda områden eller på platser med många nära grannar. När du ska träna din boskapsvaktande hund inomhus är det till hjälp att träna den att vara tyst efter det inledande varningsskallet. Om du lär din hund att skälla på kommando och uppmuntrar den att göra detta på särskilda tider och under specifika förhållanden innebär det att den kan njuta av ett härligt skall när det passar er båda, till exempel ute på en promenad. Genom att lära hunden att börja och sluta skälla blir det enklare för dig att få tyst på den när den skäller vid olämpliga tillfällen. Läs mer om hur du tränar din hund att skälla när det passar er båda.

Om din hund ska vara ensam hemma en stund ska du se till att motionera den först och ge den något att göra så att den inte blir rastlös. Tristess kan leda till att din hund hittar på något för att roa sig själv – detta kan vara destruktivt beteende, att skälla eller försöka fly genom att klösa eller bita på dörrar. Om du lämnar den med en godisfylld leksak i ett rum eller en hundbur kommer den sannolikt att ta sig en lur i stället för att orsaka problem.

Boskapsvaktande hundar godkänner normalt alla medlemmar i familjen den växer upp med, inklusive katter, andra hundar och boskap. De kan dock vara intoleranta mot främlingar och kommer sannolikt att jaga iväg eventuella katter som strövar in i dess trädgård, vilket är en annan orsak till att det är viktigt att träna på inkallning redan i ung ålder.

Att träna en hund

Näring för boskapsvaktande hundar

Många hundar i den här gruppen användes som brukshundar och var därför tvungna att vara väldig tåliga och kunna ta hand om sig själva vid behov – till exempel genom att jaga harar och annat småvilt, eller äta rester för att överleva. Att vara uppfinningsrik när du utfodrar din hund varje dag tilltalar hundens instinkt att söka efter föda och håller den sysselsatt längre än om du bara serverar maten i en skål två gånger om dagen.

Sprid ut en tredjedel av den dagliga fodermängden på gräsmattan så att den kan roa sig med att nosa efter munsbitarna, och göm en annan tredjedel i aktiveringsleksaker eller tomma flingpaket som hunden får upptäcka utomhus. Den återstående tredjedelen kan delas upp i två måltider och serveras i en matskål, morgon och kväll, så att din hund alltid ser dig som överordnad matkälla.

Om du ger din hund våtfoder kan du använda mer praktiska godbitar som belöning vid träning, men se till att du inkluderar dessa godbitar i hundens dagliga foderintag. Din hund ska få minst två måltider om dagen: servera hälften i en huvudmåltid och resten i upp till 4–5 mindre portioner, placerade på olika platser så att hunden aktivt måste söka efter sin mat. Kom ihåg att alltid använda tunga eller låsbara lock på dina soptunnor så att din hund inte kan bryta sig in i dem och äta upp eventuella rester – det verkar nog som en bra idé för hunden, men kan lätt göra den sjuk.

För att hålla din hund frisk behöver du bara följa utfodringsguiden på förpackningen. När du har spridit ut fodret för hunden att hitta kan resten av portionen se liten ut, men det är inget att oroa sig för. Om du ger din hund hela dagsransonen och en komplett kost får den alla näringsämnen den behöver för att vara nöjd och i toppskick.

Allt du behöver göra för att hålla din boskapsvaktande hund lycklig är att tänka på dess särskilda behov och när dessa är uppfyllda kommer du garanterat ha en glad, kärleksfull och otroligt rolig sällskapshund oavsett vad som händer.