Your Pet, Our Passion.
Hundar tränar med sin ägare

Lättlärda hundraser

5 minuters läsning

Efter noggrant övervägande och många dagar av drömmande om att hitta din nya lurviga bästa vän, bestämmer du dig äntligen för att det är rätt tid att skaffa hund. Men vilken typ av hund passar bäst för en förstagångsägare? Även om alla hundar har sina egna unika egenskaper är det viktigt för en icke-erfaren hundägare att välja hundar som är lätta att träna så att de lättare kan undvika olika typer av oönskade beteenden.

När du välkomnar en valp till ditt liv är det också viktigt att du vet hur man tränar den ordentligt så att ni får en bra relation tillsammans. Här är några saker du bör veta om att träna ditt nya husdjur och att välja rätt ras för dig.

Varför är hundträning viktigt?

Varje hundägare drar nytta av att träna sin nya valp eftersom detta inte bara säkerställer att ni kan leva lyckligt tillsammans, det bidrar också till kvaliteten på er relation. Eftersom djur inte kan kommunicera genom ord måste de få de verktyg som hjälper er båda att förstå varandra.

Beroende på dina behov och livsstil kan du välja att antingen ge ditt husdjur grundläggande träning, lydnadsträning, eller — om du ser ett liv som stjärna för din valp i hundutställningsvärlden — avancerad träning.

Hur kan jag träna min hund?

Målet bör vara att lära din hund grunderna i träning som skulle göra det lättare för er två att kommunicera. Det är en bra idé att låta din valp börja umgås med andra hundar i tidig ålder och exponera den för nya omgivningar, för att se hur den reagerar runt andra husdjur och människor.

När du påbörjar träningen, var beredd på att investera lite tid och ansträngning i projektet och undvik att förvänta dig resultat för snabbt. Alla hundar är olika när det gäller lärande så vänlighet och tålamod räcker långt. Godis skadar heller inte. Du kan antingen göra träningen själv eller anlita en professionell hundinstruktör för att hjälpa dig.

De mest lättlärda hundraserna

Att ta med ett nytt husdjur hem och in i sitt liv är ett stort beslut. För att vara säker på att du väljer rätt, låt oss ta en titt på några av de mest lättlärda hundraserna:

1. Border collie

En av de mest älskade husdjuren, border collien, är smidig och intelligent. Båda är egenskaper som med säkerhet kommer att vara till hjälp när man försöker träna dem. Som med alla hundar, det krävs lite tid och uppmärksamhet för att få dem att lära sig nya tricks, men de är utan tvekan fortfarande mycket snabba på att följa kommandon. Tricks som "sitt" eller "rulla runt" kommer att vara enkelt för dem att lära sig, särskilt om godis är inblandat.

2. Pudel

Pudlar är lika energiska som angelägna att behaga. De älskar också att vara bland människor, så de kommer att göra allt för att försöka imponera på sina ägare med bland annat tricks. Tänk dock på att de behöver en aktiv ägare som kan ge dem intellektuell och fysisk stimulans för att de ska göra sig av med all sin energi.

3. Papillon

Bland de mest lättlärda hundraserna finns papillon. Det är hundar som älskar en bra utmaning, liksom uppmärksamhet - massor av uppmärksamhet! Runt människor kommer de att visa sina bästa sidor, och som mästare av lydnad kommer de göra nästa alla slags trick för att försöka vinna din gunst.

4. Berner sennenhund

En berner sennenhund är vad som kan kallas en mild jätte. De är kärleksfulla och lydiga, men på grund av deras stora storlek är det bäst att börja träna dem redan när de är valpar. ungar. Med lite beröm och uppmuntran kommer de att vara mycket mottagliga för träning, om än lite långsamma i början. Det är viktigt att ha korta träningar och stort tålamod. Och att aldrig höja sin röst eller visa aggressivitet mot dem, eftersom de tillhör en känslig ras som svarar bäst på vänlighet.

5. Schäferhund

Träning kommer naturligt till den exceptionellt lojala hundrasen schäferhund. Hundarna är snabba med att plocka upp nya vanor och tricks och är instinktivt skyddande. Det är bäst att börja träna dem redan från en ung ålder för att undvika att de blir överbeskyddande mot personerna runt omkring dem. Men det är en av de mest lydiga och disciplinerade hundraserna - inte undra på att de används för polisiärt eller militärt arbete.

6. Golden retriever

En snabb löpare och en ännu snabbare elev, golden retrievern är definitivt en av de mest lättlärda hundarna. De älskar att lära sig och vara runt människor, och de har inga problem med att plocka upp tricks och kommandon, vilka det ligger i deras natur att lyda. Faktum är att de ofta rankas som bland de fem mest lättlärda hundraserna.

7. Borderterrier

I händerna på en kompetent tränare kommer en borderterrier att trivas med att lära kommandon och nya trick. Nyckeln är att ha tålamod och använda mycket beröm och uppmuntran. På så sätt kommer du att bli framgångsrik på nolltid!

Vilka egenskaper gör hunden lättränad?

De enklaste hundarna att träna har alltid några saker gemensamt. Utöver ras är det viktigt att ta hänsyn till alla andra egenskaper som spelar in när man väljer en lättlärd hund. Här är några av de saker som är bra att tänka på:

  • Ålder. Yngre hundar kommer alltid att vara mer mottagliga för träning och kommer att lära sig snabbare och behålla kunskaperna bättre. Därför kommer det alltid rekommenderas att du börjar träna din valp så tidigt som möjligt.
  • Om den är lättdistraherad eller ej. Beroende på miljön och hundens personlighet varierar graden av hur lätt den låter sig distraheras från hund till hund. En högre fokuseringsnivå kommer att garantera de bästa resultaten eftersom detta kommer att göra det lättare att träna hundar. För att undvika att distrahera hunden för mycket, börja träna på en lugn plats där det inte finns något som stör.
  • Fysisk och psykisk hälsa. Innan du börjar träna är det bäst att kontrollera med din veterinär om din hund är i bra mental och fysisk form, så att träning inte kommer att påverka dess hälsa negativt.
  • Energinivåer. Hundar som ska genomgå en grundutbildning behöver inte ha hög energi, eftersom de bara lär sig några få enkla kommandon. Om du planerar att genomföra en avancerad träning bör hunden dock få tillräckligt med energi för att klara av programmet. Var alltid uppmärksam på hur din hund svarar på träning och håll träningstillfällena korta. Om hunden verkar trött stoppar du träningen och fortsätter en annan gång.

Att få ett nytt husdjur blir en spännande tid i ditt liv, så innan du ger dig ut på detta äventyr, se till att göra din efterforskning och välj rätt hund för dig. Men framför allt, kom ihåg att njuta av processen och ha kul!