Att ta hand om en terrier eller tax

Terrier och taxar är unika hundar som älskar att springa runt, utforska, jaga och gräva hål. De kanske är små, men har massor av kärlek att ge och en fantastisk jag-klarar-allt-inställning!
Så tar du hand om din terrier eller tax | hundraser
Så tar du hand om din terrier eller tax | hundraser
Så tar du hand om din terrier eller tax | hundraser

Exempel på några typiska raser i den här gruppen är:

  • Skotsk terrier
  • Parson russell terrier
  • Jack russell terrier
  • Bullterrier
  • Borderterrier
  • Yorkshireterrier
  • Tax, korthårig

Din hund är en terrier eller tax om den:

Njuter av att utforska, gräva och jaga och sedan anfalla pipleksaker. Din terrier eller tax har också en tendens att skälla när den blir upphetsad och njuter av att riva sönder papper och leka dragkamp med dig och andra hundar. Terrier är ofta kända för sin orubblighet, envishet och styrka samt för sin medfödda önskan att utforska tunnlar och mörka hål. Många terrierraser är relativt små med kort eller sträv päls, vilket gör dem perfekta utforskare utomhus!

Motion och lek

Terrier och taxar älskar naturen och har gott om energi för sin lilla storlek. De är normalt snabba och rörliga och jagar eventuella skadedjur i trädgården eller under promenaden, då de sätter iväg efter dem genom undervegetation, över eller under staket och genom all slags terräng. En terrier eller tax ska inte ha alltför krävande motion eftersom den här typen av hundar är ganska små, men det kan komma som en överraskning för dig hur mycket energi de här små hundarna faktiskt har.

Självständig lek

En terrier är i allmänhet självständig, men kärleksfull och är bra på att både roa sig själva och kräva din tillgivenhet! De nöjer sig normalt med att roa sig själva eller leka på egen hand om de får säkra leksaker.

Likt terrier innebär taxens temperament att den tycker om att leka och ha roligt. En bra lek att leka med en terrier eller tax är "jaga leksaken", helst med en godisfylld leksak gömd någonstans i trädgården där hunden måste gräva efter sin belöning, till exempel i en hundbollgrop. Ett dedikerat grävområde för din hund, utom räckhåll för barn, ger den någonstans att tillfredsställa sin längtan efter att gräva – förhoppningsvis långt borta från dina blomsterbäddar!

Terrier tycker ofta om att förstöra pipleksaker och mjuka leksaker du måste först säkerställa att de inte har några delar som är löstagbara eller som hunden kan svälja eller kvävas av. Kontrollera pipleksaker regelbundet för att se till att hunden inte riskerar att ta ut "pipet" och äta upp det i tron att det är en godbit.

Göm en del av din hunds dagliga ranson torrfoder i små flingpaket så kan den roa sig med att slita upp paketen för att komma åt maten inuti. På så sätt gör du de dagliga måltiderna lite roligare.

Att leka med din terrier eller tax

Förutom att ta din lilla hund på promenader i koppel för att utforska stadsområden kan du också låta din terrier eller tax springa löst i säkra områden – den tycker säkert om att springa efter bollar på stranden eller jaga ekorrar och fåglar i park och skog. Att ta ut en terrier på en promenad kan bli ett oväntat äventyr. Försök att skydda din hund genom att se till att den kommer på inkallning, men bli inte överraskad om den inte alltid lyssnar när den jagar något!

Variera promenaderna. De här smarta hundarna tycker om nya miljöer och dofter och att utforska undervegetationen, gräva och göra av med energi så ju mer de får göra det under promenaderna, desto bättre mår de efteråt.

Terrier tycker normalt om dragkamp, och deras starka käkar och beslutsamhet gör dem till respektingivande motståndare trots deras storlek. Men var försiktig när du lekar med taxar eftersom deras långa ryggar kan vara känsliga. Bara vuxna bör leka med den här typen av hundar för att undvika potentiella olyckor – även en liten, vänlig terrier kan dra omkull ett barn eller oavsiktligt bita en hand när den upphetsat nafsar efter en rolig tuggleksak.

Många terrier och taxar är också väldigt hurtfriska och älskar att jaga efter och attackera rörliga föremål. Prova att blåsa bubblor som hunden får smälla – roligt för alla, i synnerhet för barn som får både blåsa bubblor och leka med sin hund. Alternativt kan du använda en bubbelmaskin särskilt utvecklad för hundar som blåser smaksatta bubblor, om du vill roa hunden medan du gör annat. Sådana maskiner finns att köpa på nätet och i vissa djuraffärer.

Svartbrun tax springer med boll i munnen

Forma känslomässiga band

När du tar hand om en tax eller terrier måste du även se till hundens medfödda behov. Hundar i den här gruppen är ofta självsäkra, livliga och utåtriktade. De framavlades tidigare för att vara tuffa eftersom de skulle jaga råttor och grävlingar – inga enkla motståndare! Till och med terrier som aldrig har sett en gnagare förr kan vara aggressiva mot andra djur, vilket är anledningen till att det är särskilt viktigt med tidig och noggrann social träning av terrier och taxar.

Om du funderar på att skaffa en annan hund som sällskap bör du överväga en hund av motsatt kön. Detta ökar chanserna för en bra relation hundarna emellan eftersom en hane och hona normalt går väldigt bra ihop och sällan slåss om resurser. Prata med din veterinär om att kastrera/sterilisera en eller båda hundarna. När det gäller terrier kan det också fungera bra att välja en annan ras än terrier som sällskap. En jakthund eller spårhund, till exempel, vill ha olika saker i livet än terrier och kommer därför sannolikt inte att rivalisera. Taxar går normalt bra ihop med andra taxar så du kanske skulle tycka det var kul med en lekfull duo!

Oavsett om du har fler än en terrier eller tax kan du stärka förhållandet mellan dig och varje hund genom regelbunden lek, träning och motion. Allt detta är avgörande för din hunds känslomässiga och fysiska hälsa, men glöm inte att det också är väldigt viktigt att bara tillbringa tid tillsammans, vilket är något som hundarna verkligen uppskattar. Om du har gett dem tillräckligt med mental stimulans och fysisk motion njuter de av att bara ligga vid dina fötter eller i ditt knä på kvällen medan du läser eller ser på teve.

Terrier och taxar tycker vanligtvis om inomhusburar (eller hundkojor) och njuter av lugnet som detta krypin erbjuder dem. Lägg en filt över buren för att göra den så mysig som möjligt för en hund som tycker om att vara "under jord" och komplettera med en bekväm bädd och en säker tuggleksak.

En inomhusbur är också en bra plats för din hund att vila i fred, samtidigt som den tryggar hunden och hemmets ägodelar. Det är viktigt att de här små typerna av hundar vänjer sig vid att vara ensamma kortare stunder redan från tidig ålder så att de vid behov kan slappna av och sova ett par timmar i ett tryggt, hundsäkert rum utan din närvaro. Motionera din hund innan du lämnar den så att den har fått göra ifrån sig och är redo att slappna av, och göm en leksak fylld med godbitar som den får leta efter i din frånvaro. Detta bör förhindra din hund från att skälla efter sällskap eller vara destruktiv för att roa sig själv.

Att träna en terrier eller tax

Ägares hand på huvudet på en brun tax

Även om din terrier eller tax är väl socialiserad och tränad att vara väluppfostrad lär den knappast ge med sig om en annan hund börjar bråka, trots sin lilla storlek! Med detta i åtanke bör du regelbundet träna på inkallning för att vara säker på att du får din hunds uppmärksamhet och vara vaksam under promenader för att undvika potentiellt svåra situationer med okända hundar.

Det kan vara en god idé träna din terrier på att vara tyst. Terrier reagerar snabbt på rop eller ovanliga ljud med ett varnande skall. En del reagerar mer och är mer ihärdiga än andra, och att lära dessa hundar ett bra gensvar på kommandona "prata" och "tyst" är väldigt praktiskt för ett tystare liv! Om du lär en terrier att skälla på kommando innebär det inte bara att den kan säga till när det passar dig, som utomhus under en promenad, utan även att du kan få tyst på din hund enklare när den skäller inomhus.

Många terrier och taxar njuter av att sitta på en bred fönsterbräda eller någon annan möbel och bara se världen passera vy. Om din hund gärna skäller kan du vilja begränsa dess förmåga att se ut för att inte stimulera den för mycket, och att lära den att vara tyst på kommando – detta kommer att göra hemmamiljön lugnare för er båda.

Vid tillfällen då du inte kan ge din terrier eller tax tillräckligt med motion utomhus hjälper övningar och lekar (som att gömma godbitar i hemmet) till att förebygga tristess, samtidigt som det är roligt.

Näring

Näring är en avgörande del när du tar hand om en terrier eller tax. Eftersom mat är så viktigt för din hunds lycka finns det många fler utfodringsalternativ än att bara ge den en skål med foder två gånger om dagen. Förläng måltiderna och gör dem mer intressanta genom att komma på olika sätt att ge din terrier eller tax dess dagliga foderranson.

Att utfodra din terrier eller tax kan vara både roligt och praktiskt. Du kan stimulera de här rasernas naturliga önskan att jaga och gräva genom att lägga upp till 30 % av deras torrfoder i en hundbollgrop eller sprida ut och gömma det i trädgården i fint väder för dem att söka efter. Prova att lägga upp till 10 % av hundens dagliga torrfoderranson i olika godisleksaker för den att leka med, och ytterligare 5 % som belöning för lydnad och tricks.

Dela upp och servera den resterande mängden i två måltider om dagen (morgon och kväll) så att din hund fortsätter att se dig som främsta matkälla.

Om du ger din hund våtfoder kan du använda mer praktiska godbitar som belöning vid träning, men se till att du inkluderar dessa godbitar i hundens dagliga foderintag. Ge din hund minst två måltider om dagen: du kan servera hälften i en huvudmåltid och resten i upp till 4–5 mindre portioner, placerade på olika platser så att hunden måste använda hjärnan för att hitta sin mat.

Så länge du följer utfodringsguiden på foderförpackningen, håller ett öga på din hunds vikt och hjälper den att bevara en hälsosam kropp behöver du inte oroa dig om den resterande mängden foder som du serverar i matskålen ser något liten ut – om hunden har fått sin dagliga ranson och du ger den en komplett kost får den alla näringsämnen och all energi den behöver för att vara glad och aktiv!