Alaskan malamute

Alaskan Malamute

Alaskan malamute påminner om en varg till utseendet och är en stor, imponerande hund med typiska spetsegenskaper (en svans som ofta kröker sig över ryggen, en mycket tjock päls, uppåtstående öron och ett kilformat huvud). En fullvuxen hane är 64–71 cm i mankhöjd, tiken 58–66 cm, och de väger 38–56 kg. Pälsen finns i en rad färger och nyanser: från vit och ljusgrå till svart, från guld till röd och leverfärgad, samt med olika teckning.

 • Hund som passar för ägare med erfarenhet
 • Extra träning krävs
 • Tycker om energiska promenader
 • Mer än två timmar om dagen
 • Stor hund
 • Mycket dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Högljudd hund
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

En nomadisk inuitstam (malamuter) i nordvästra Alaska utvecklade rasen för att dra tunga laster i extremt hårt väder och att hjälpa till vid jakt. Alaskan malamute har samma förfäder som andra arktiska raser, bland annat samojedhund och siberian husky, men är inte byggd för fart utan för styrka. Med sin tjocka, dubbla päls, styrka och uthållighet är det inte överraskande att alaskan malamute har hjälpt till att dra laster under polarexpeditioner – något som få andra raser klarar av.

Personlighet

Alaskan malamute ser kanske ut som en varg, men beter sig inte som en! Det är en tillgiven och vänlig hund, men är inte lämplig som förstagångshund. Rasen älskar att gräva och att yla, och kan ha en stark instinkt att jaga små, pälsklädda varelser – det spelar ingen roll om det är ekorrar, katter eller små hundar. Tidig och kontinuerlig social träning under hela livet, i synnerhet inkallning, är därför avgörande.

Hälsa

Likt många raser kan den drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel.

Motion

Alaskan malamute behöver minst två timmars motion om dagen, gärna mer. Den älskar att dra och tidig dragträning är ett måste! Många njuter av linlöpning då de springer med sina ägare, men man ska undvika kraftig motion när det är varmt.

Näring

Stora hundar har inte bara en stor aptit, de behöver också ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler. Alaskan malamute riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Pälsvård

Rasen har en underull som kan bli upp till 5 cm tjock och en kraftig, grov täckpäls och är därför väl skyddad mot hård och ogästvänlig väderlek. Men i en bostad med centralvärme kan de fälla stora mängder! Daglig borstning hjälper till att fånga många lösa hårstrån.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.