Alaskan malamute

Alaskan malamute påminner om en varg till utseendet och är en stor, imponerande hund med typiska spetsegenskaper (en svans som ofta kröker sig över ryggen, en mycket tjock päls, uppåtstående öron och ett kilformat huvud). En fullvuxen hane är 64–71 cm i mankhöjd, tiken 58–66 cm, och de väger 38–56 kg. Pälsen finns i en rad färger och nyanser: från vit och ljusgrå till svart, från guld till röd och leverfärgad, samt med olika teckning.
- Hund som passar för ägare med erfarenhet
- Extra träning krävs
- Tycker om energiska promenader
- Mer än två timmar om dagen
- Stor hund
- Mycket dregel
- Pälsvård varannan dag
- Behöver inte en allergivänlig ras
- Högljudd hund
- Vakthund. Skäller och varnar
- Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
- Kan behöva träning för att bo med barn
Ursprung
En nomadisk inuitstam (malamuter) i nordvästra Alaska utvecklade rasen för att dra tunga laster i extremt hårt väder och att hjälpa till vid jakt. Alaskan malamute har samma förfäder som andra arktiska raser, bland annat samojedhund och siberian husky, men är inte byggd för fart utan för styrka. Med sin tjocka, dubbla päls, styrka och uthållighet är det inte överraskande att alaskan malamute har hjälpt till att dra laster under polarexpeditioner – något som få andra raser klarar av.
Personlighet
Alaskan malamute ser kanske ut som en varg, men beter sig inte som en! Det är en tillgiven och vänlig hund, men är inte lämplig som förstagångshund. Rasen älskar att gräva och att yla, och kan ha en stark instinkt att jaga små, pälsklädda varelser – det spelar ingen roll om det är ekorrar, katter eller små hundar. Tidig och kontinuerlig social träning under hela livet, i synnerhet inkallning, är därför avgörande.
Hälsa
Likt många raser kan den drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel.
Motion
Alaskan malamute behöver minst två timmars motion om dagen, gärna mer. Den älskar att dra och tidig dragträning är ett måste! Många njuter av linlöpning då de springer med sina ägare, men man ska undvika kraftig motion när det är varmt.
Näring
Stora hundar har inte bara en stor aptit, de behöver också ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler. Alaskan malamute riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.
Pälsvård
Rasen har en underull som kan bli upp till 5 cm tjock och en kraftig, grov täckpäls och är därför väl skyddad mot hård och ogästvänlig väderlek. Men i en bostad med centralvärme kan de fälla stora mängder! Daglig borstning hjälper till att fånga många lösa hårstrån.
Bäst hundraser för barn
Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.