Golden retriever

Golden Retriever

Den här stora retrievern är känd för sin glansiga, medellånga, gyllene päls och vänliga uttryck med perfekt symmetri. Den springer enkelt över stora områden med långa, kraftfulla steg. En fullvuxen hane är 56–61 cm i mankhöjd och väger 30–34 kg, medan en fullvuxen tik är 51–56 cm i mankhöjd och väger 27–32 kg.

 • Hund som passar ägare utan erfarenhet
 • Grundläggande träning krävs
 • Tycker om energiska promenader
 • Mer än två timmar om dagen
 • Stor hund
 • Visst dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Tyst hund
 • Inte en vakthund
 • Går utmärkt ihop med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund

Ursprung

Sir Dudley Marjoribanks (lord Tweedmouth) blev förtjust i retrieverns gula färg och skaffade sig 1865 en hund kallad "Nous" från Brighton i England. Han parade den sedan med en tweedwaterspaniel, vilket var en leverfärgad apporterande hund. Under 20 år med ytterligare avel, och införandet av labrador retriever, röd setter och eventuellt en blodhund eller två för att förbättra luktsinne och ge ett starkare skelett, utvecklades golden retrievern. Rasen registrerades 1908 och visades upp som golden flatcoat till 1913, då namnet ändrades till golden eller yellow retriever för att slutligen, 1920, få det namn den bär i dag.

Personlighet

Golden retriever är en snäll och lugn hund som normalt anpassar sig väl till familjelivet. Rasen vill vara med på allt, oavsett om det är inomhus eller utomhus. Den är i grund och botten en retriever och vill därför försöka släpa, dra eller bära allt den kan i munnen. Den älskar också att simma och man måste vara försiktig i närheten av vatten. En golden retriever är en orolig hund som kräver en varsam hand vid träning.

Hälsa

Likt många raser kan golden retriever drabbas av ärftliga ögonsjukdomar samt höft- och armbågsdysplasi (en åkomma som kan vara smärtsam och leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel.

Motion

Man måste ge en vuxen golden retriever en måttlig mängd motion för att hålla den i bra form. Som hundvalp ska den inte få för mycket motion eftersom den då kan utveckla skelett- eller ledproblem. En fullvuxen hund ska ha ett par timmars motion varje dag, men tar gärna mer om du erbjuder det!

Näring

Stora hundar har inte bara en stor aptit, de skiljer sig också från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler. Golden retriever riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Pälsvård

På grund av den tjocka pälsen måste en golden retriever ha regelbunden pälsvård. Den extremt tjocka och vattenavvisande underullen måste borstas för att inte få tovor eftersom det leder till onödigt lidande för hunden. Pälsens längd drar åt sig vatten och lera, men pälsen kan enkelt rengöras när den har torkat.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.