Shih tzu

Shih Tzu

Shih tzu är en långhårig, robust liten hund som finns i varierande färger (se rasstandarden för mer information). Den har en relativt arrogant hållning med svansen upp över ryggen. En fullvuxen shih tzu ska vara högst 27 cm i mankhöjd och väga 4,5–7,5 kg.

 • Hund som passar ägare utan erfarenhet
 • Grundläggande träning krävs
 • Jag vill ha en hund som jag kan ta med på lugna promenader
 • Mindre motion
 • Liten hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård varje dag
 • Allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Går utmärkt ihop med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund

Ursprung

Shih tzu tros ha sitt ursprung i Tibet, där de bodde i templen och ibland gavs bort i gåva till Kinas kejsare. I Kina korsades sedan shih tzu med pekingesen och blev till den ras vi känner till i dag. Shih tzu kom till Storbritannien efter 1910, men erkändes inte officiellt förrän 1949 och det dröjde ända till 1960-talet innan rasen erkändes i USA.

Personlighet

Det är en tillgiven, lekfull och intelligent hund. Som ras kan den vara oberoende och vaksam mot främlingar. En shih tzu tycker om att lära och vara till lags, men kan ibland vara envis och ge intrycket av att vissa uppgifter är under deras värdighet. Med tålamod och konsekvens kan den bli en relativt lydig sällskapshund.

Hälsa

Likt många raser kan shih tzu drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och lösa knäleder (patellaluxation). Rasen är också benägen att få öroninfektioner, problem med ryggen och andningsproblem.

Motion

Shih tzu ska ha motion, men är nöjd med att stanna hemma och leka. Den nöjer sig med korta promenader och föredrar tre promenader på tjugo minuter vardera mot en timmeslång spatsertur.

Näring

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta lite och ofta. Maten för små hundraser är designad med rätt mängd näring och med mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Shih tzu har en lång, mjuk och tät päls och rejält med underull, och det krävs en hel del daglig pälsvård för att hålla den i toppskick. Rasen måste också badas regelbundet, ibland så ofta som en gång i veckan, och måste därefter torkas helt. Pälsen växer uppåt från nosryggen och sätts ofta upp i en tofs upptill på huvudet. Man kan behöva rengöra hundens ansikte dagligen eftersom matrester och liknande kan fastna i pälsen. Pälsen kan klippas till en kortare, mer lätthanterlig längd; en professionell hundfrisör eller uppfödaren kan ge råd om hur detta ska göras.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.