Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Daniel

Regional Leader Purina Institute and Veterinarian @Purina

Daniel
Ingredienser

Ingredienser

Läs mer >

Det finns ingen vetenskaplig forskning som bekräftar att råkostfoder är bättre än förädlat foder eller tvärtom. Däremot finns det några saker i fråga om hälsa och säkerhet som du bör tänka på om du väljer att ge din hund eller katt råkostfoder. Denna kost innehåller nämligen kanske inte alla näringsämnen en hund eller katt behöver, eller kan innehålla farliga bakterier som kan vara skadliga för både dig som ägare och din hund eller katt.

 

Det finns inte en officiell definition eller ett officiellt recept för råkostfoder, utan samtliga hänvisar till hemmagjorda eller kommersiellt förädlade hund- och kattfoder baserade på råa ingredienser. De kan även inkludera andra ingredienser, som pastöriserad mjölk, råa ägg, rå frukt, råa grönsaker, oljor, nötter och frön. Råkostfoder är inte alltid helt råa, till exempel inbegrips ofta tillagade spannmål. Termen ”BARF” används ofta för att hänvisa till råkostfoder. Det står för ”Bones And Raw Food” eller ”Biologically Appropriate Raw Foods”. Vissa människor anser att hundar och katter ska äta råkostfoder eftersom det påstås vara mer likt det hunden eller katten skulle äta i det vilda.

Det finns två typer av råkostfoder för hundar och katter: hemmagjort råkostfoder och kommersiellt förädlat råkostfoder.

Hemmagjort råkostfoder är utmanande och kräver en betydande kunskap för att erbjuda tillräckliga näringsämnen i rätt proportioner. 
Vissa producenter tillverkar frysta och frystorkade råkostfoder för hundar och katter som kan vara antingen ”kompletta helfoder” eller ”kompletteringsfoder”. Dessa produkter hjälper ägare att ge sina fyrbenta vänner råkostfoder på ett ansvarsfullt sätt.
På Purina strävar vi efter att producera säkra, högkvalitativa och näringsrika hund- och kattfoder som uppfyller en rad unika behov, och i dagsläget uppfyller inte råkostfoder våra standarder. Även om vi i dagsläget inte tillverkar råkostfoder för hundar och katter erbjuder vi fortfarande en rad produktlinjer gjorda med utvalda, naturliga ingredienser i PURINA BEYOND.

Förespråkare för råkostfoder hävdar ofta att hälsofördelarna inkluderar förbättrad matsmältning, fastare avföring, friskare hud, vackrare päls, minskade allergibesvär, starkare naturligt skyddssystem, eliminering av dålig kroppslukt och dålig andedräkt, bättre viktkontroll, minskade hälsoproblem, förbättrad livskvalitet och näring som är närmare den ”vilda” kosten. Få av dessa fördelar stöds av publicerad forskning. Ett av påståendena relaterade till råkostfoder för hundar och katter är att tillagning minskar matens smältbarhet, i synnerhet av protein. Men rätt tillagningsprocesser kan faktiskt öka den. 
Hälsofrågorna kring (i synnerhet hemmagjorda) råkostfoder kan delas upp i tre huvudområden:

1. Livsmedelsburna sjukdomar
Råkostfoder ökar risken för bakteriella och parasitiska infektioner eftersom färska fjäderfäprodukter och andra animaliska biprodukter kan kontamineras.

2. Fysisk skada
Konsumtion av råa ben kan leda till ett flertal skador hos både hundar och katter. Dessa inkluderar tandfrakturer och andra munrelaterade skador, kvävning, skador i eller hål på mag- och tarmkanalen, kräkningar, diarré, rektala blödningar och dödsfall.

3. Näringsmässig obalans
Hund- och kattägare kan följa ett recept eller inte när de preparerar råkostfoder. Visserligen är det möjligt att hemmagjorda råkostfoder erbjuder en balanserad näring, men flera studier visar att de flesta hemmagjorda råkostfoder inte erbjuder en komplett näring.