Vad dricker katter?

Till skillnad från människor ska katter bara dricka en sak – vatten. Trots vad många tror är mjölk inte bra för katter, så det är bäst att hålla sig borta från mejerivaror. Men varför?
Vad dricker katter | katt och vatten
Vad dricker katter | katt och vatten
Vad dricker katter | katt och vatten

Det är viktigt att katten är ordentligt återfuktad hela tiden, särskilt eftersom katter är bra på att ignorera törst om vattnet inte passar. Det finns dock många myter kring vad katter kan och inte kan dricka, däribland deras kärlek för mjölk.

Kan katter dricka mjölk?

Vuxna katter ska inte dricka mjölk. Trots vad många tror kan mjölk vara skadligt för deras hälsa. Kattungar ska bara dricka mjölk när de är mycket små, men det ska vara mjölk som kommer från deras mamma (eller en särskilt framtagen "kattungemjölk" om det behövs). Kort sagt finns det ingen anledning att ge komjölk till en katt.

Om du ger din katt mjölk kan den mycket väl dricka den, särskilt om det är grädde på toppen. Det här beror på att katter tycker om sådant som är rikt på fett – fett är trots allt värdefull mat ute i det vilda, särskilt om ett djur inte får mat varje dag! Din katt ska dock redan ha en komplett och balanserad kost, vilket innebär att extra fett inte är nödvändigt för hälsan, oavsett hur gott det är. Dessutom innehåller mjölk från livsmedelsaffären inte någon större mängd fett, så det finns väldigt lite nytta för katten.

Vuxna katter kan också ha problem med att smälta mjölk. Kattungar har ett enzym i magen som gör att de kan bryta ned laktos, men vuxna katter har inte det. Istället kan laktosen i mjölken göra att de blir dåliga i magen när den börjar jäsa. Kattungar kan dricka mjölk om du ger det till dem, men det är inte nödvändigt.

Vissa djuraffärer säljer särskild "kattmjölk" som innehåller mindre laktos. Den kan användas som en godsak och kan också hjälpa dem att behålla fuktbalansen. Det finns dock ingen anledning att ge katten eller kattungen "kattmjölk" om du inte vill.

Håll ett öga på katten om den har druckit vanlig mjölk. Kontakta din veterinär om den verkar må dåligt.

Katt som sitter bredvid vattenskål

Vad dricker kattungar?

När kattungar är mycket små och innan de är avvanda behöver de bara modersmjölk. Det räcker för att de ska växa hälsosamt utan behöv av något annat i sin kost.

Modersmjölken innehåller alla näringsämnen en kattunge behöver till de börjar avvänjningsprocessen.

Om din kattunge är moderslös eller av någon anledning inte kan dricka modersmjölk får den allt den behöver från "kattungemjölk". Du ska dock aldrig använda komjölk istället, eftersom den inte innehåller allt den behöver för sin utveckling.

Kattungar börjar generellt vänja sig av vid fyra veckors ålder och då är det dags att börja ge dem lite fast föda. Samtidigt ska du ge dem friskt, rent dricksvatten. De kommer antagligen att ta lite av varje – mat, mjölk från mamman (eller mjölkersättning) och vatten, så se till att vattenskålen alltid är full.

Vad dricker katter?

Vuxna katter dricker bara vatten som en del av en hälsosam, balanserad kost. Hur mycket de dricker beror på ålder, storlek, om de äter våt- eller torrfoder och många andra saker. Du kan läsa mer om hur mycket din katt behöver dricka här.

Om du bestämmer dig för att ge katten "kattmjölk" från djuraffären som godis, se bara till att den har en balanserad och hälsosam kost och att godiset är en del av den dagliga fodergivan.

Det allra viktigaste att komma ihåg är att friskt, rent vatten alltid ska finnas tillgängligt för katten och kattungar som är avvanda eller håller på att vänjas av. Om de inte lockas av vattenskålen kan du försöka ta reda på hur du kan uppmuntra dem att dricka med den perfekta skålen, istället för att sträcka dig efter mjölken.