Förstå kattmarkering

Katter är fantastiska husdjur och deras beteende får oss för det mesta att skratta och le, men andra gånger kan det verka förvirrande och ibland även lite antisocialt! Katter sprejar till exempel urin, vilket kan vara otrevligt om det sker inomhus. Om det är ett problem är det bästa sättet att tackla problemet att förstå kattens beteende och sedan försöka bemöta problemet.
Kattmarkering och vad det betyder
Kattmarkering och vad det betyder
Kattmarkering och vad det betyder

Katt som markerar

Katt som stryker sig mot träd

Revir är mycket viktigt för katter, särskilt deras hem, där de känner sig säkra och trygga. Hemmet är trots allt den plats där deras vänner bor, där leksakerna finns och där de får mat – inte konstigt att de vill hålla det för sig själva! Katter "markerar" sitt revir när de är nöjda med hjälp av körtlar i kinderna, ovanför ögonen och över hakan.

När du ser en katt som gnider sig mot dina ben eller mot möbler lämnar den sin markering på en plats där den känner sig som mest bekväm. Eftersom vi knappt kan känna den doft den lämnar efter sig och markeringen inte orsakar problem, behöver vi inte oroa oss för det. Du kan se kattmarkering som ett positivt tecken på att du har skapat ett kärleksfullt hem som din katt trivs mycket bra i.

Varför sprejar katter?

Sprejning är en annan typ av markering som oftast används utomhus, där det är större konkurrens med andra katter. Istället för att gnida ansiktet för att markera reviret sprejar katter urin, som innehåller deras egen individuella doft.

Kattmarkering och vad det betyder

Katter kan ibland spreja urin upp mot träd, häckar och staket när de är utomhus, de gör det i noshöjd för andra katter som kan passera förbi. Den här sprejen innehåller information om kattens ålder, kön, hälsotillstånd, aktivitet och var gränserna för deras revir går – så det är deras personliga kattvisitkort! Att markera sitt revir på det här sättet syftar till att informera andra katter i området om att det här är deras ställe, för att undvika missförstånd och bidra till att förhindra fysisk konfrontation.

När en katt sprejar inomhus är det egentligen inget problem, det är faktiskt helt naturligt. Men om katten börjar spreja inomhus kan det vara ett tecken på att den är orolig för något och det kan finnas en orsak till varför den är mer ivrig än någonsin att markera sitt revir. Katter som sprejar på dörrkarmar, gardiner och fönsterkarmar kan känna sig hotade av något som de har sett ute. Om din katt börjar spreja stolsben, sängar och sängbord kan det vara ett tecken på att den känner sig osäker och därför omger sig med mer av sin egen doft för att öka självförtroendet.

Om katten har börjat spreja inomhus och du är osäker på varför, ska du prata med din veterinär för att identifiera möjliga orsaker och sätt att få den att bli en nöjd och glad katt igen som markerar med kärleksfulla ansiktsgnidningar istället. Veterinären kan ge dig råd om hur du förhindrar att katten sprejar och kan hänvisa dig till en kattbeteendespecialist som kan hjälpa dig att ta reda på vad som har orsakat kattens förändrade beteende.

Kattmarkering och vad det betyder

Eftersom sprejning inomhus signalerar att katten redan känner sig hotad är det sista du vill göra att skrämma den genom att tillrättavisa den. Om du skriker på katten för att den sprejar kan det öka stressnivåerna och göra att den sprejar ännu mer, vilket verkligen inte är vad du vill, varken för katten eller hemmet!

Om du undrar vad du ska göra för att få katten att sluta spreja är det första steget att fundera på vad som kan stressa den. Finns det till exempel en ny katt i grannskapet eller har det gjorts någon förändring hemma? Något av följande kan vara orsaken:

  • Din katt kanske känner sig osäker om det finns många katter i området. Om det finns många andra katter i grannskapet ska du se till att ha en säker kattlucka (magnetisk eller mikrochipaktiverad) som hindrar dem från att komma in i ditt – och din katts – hem. Om du ser att det finns några förbrytare som försöker smyga sig in försöker du skrämma iväg dem så att de inte tar sig in i din katts personliga utrymmer.
  • Har du nyligen skaffat en ny katt eller förlorat en annan katt? Se till att den katt du har fortfarande känner sig trygg och vet att allt som mat, vatten, kattlåda, säng och leksaker fortfarande finns kvar och inte kommer att tas över av nykomlingen eller plockas bort efter att den andra katten har gått bort. Du kanske måste placera kattens särskilda saker på mer än en plats för att den ska känna sig säker. Upptäck fler tips om hur du välkomnar en ny katt.
  • Har du skaffat nya möbler, renoverat eller flyttat till en ny bostad? Alla dessa saker kan göra katten orolig och öka riskerna för att katten sprejar, så introducera den långsamt för nya saker och ge den att anpassa sig. Du kan också försöka med att försiktigt gnida en mjuk trasa mot kattens ansikte för att ta upp de naturliga feromonerna och gnid nya möbler och obekanta områden med trasan i katthöjd. Det här sprider kattens doft och hjälper den att känna sig mer säker i omgivningarna.
  • Fråga veterinären om syntetiska kattferomoner som kan användas på samma sätt och som kan vara användbara vid hantering av stressrelaterade problem.
Kattmarkering och vad det betyder
Kattmarkering och vad det betyder

Vissa katter sprejar inomhus eftersom de har ett medicinsk problem, så om katten sprejar inomhus kan du ta den till veterinären för kontroll.

Katter sprejar ofta på samma område igen och igen, så om du ser ett mönster, testar du färgbeständigheten på platsen och gör sedan rent med en 10 % lösning av biologiskt tvättmedel, skölj med kallt vatten och låt torka. Efter det sprejar du med alkohol (finns hos veterinären eller apoteket) och låt torka igen. Nu ska du ha ett rent, luktfritt område!