Varför spinner katter?

Att kela med sin katt när den spinner är något alla djurägare tycker om. Det är ett tecken på att den mår bra, är nöjd och känner sig bekväm i ditt knä och njuter av massor av omtanke och uppmärksamhet – eller är det det?
Varför spinner katter? | Kattbeteende
Varför spinner katter? | Kattbeteende
Varför spinner katter? | Kattbeteende

Vi känner alla till att katter uttrycker sina känslor genom att spinna, på samma sätt som att vi ler när vi är glada och hundar viftar på svansen. Spinnande katter är dock inte alltid nöjda katter och det finns massor av mystik kring varför de spinner och hur de gör det där mystiska ljudet.

Tidigare vetenskaplig forskning har visat att katter inte bara spinner när de är nöjda utan även när de är stressade eller rädda. Spinnande är en försvarsmekanism och ett sätt att hålla sig lugn i stressade situationer. Du kan ofta höra katten spinna hos veterinären när den undersöks, men missta inte det ljudet för ett glatt ljud! Det är mer troligt att katten spinner för att lugna sig själv mer än att den njuter av undersökningen. Läs mer om du förstår kattens beteende här.

Spinnande är inte bara en metod för icke-verbal kommunikation heller, tro det eller ej men katter använder det för att lugna sig själv och hantera smärta. Kattmamman spinner under värkarbetet för att lätta på smärtan och fortsätter spinna efter att kattungarna har fötts för att leda dem till hennes kropp för att dia. Eftersom kattungar föds blinda och döva är vibrationerna från mamman livsviktig för deras överlevnad och när de bara är två dagar gamla kan de kommunicera med sin mamma och kullsyskon genom att spinna tillbaka.

Hur spinner katter?

Så vi vet varför katter spinner, men hur gör de det där fascinerande ljudet?

Forskning har visat att muskler hos katten producerar ett ljud som ansvarar för att flytta vokalsträngarna – och när katten andas in och ut träffas de vibrerande musklerna av luft. Det är det som skapar det spinnande ljudet och eftersom signaler i kattens hjärna skapar hela den spinnande rörelsen tror forskarna att spinnandet är mer av en muskelryckning än en vokal kommunikation.

Röd katt som rullar i gräset

Hur hjälper kattens spinnande människor?

Kvinna som kelar med katt

Det är ett känt faktum att stressen kan lätta om man äger en katt, inte bara för att de är söta att se på och mjuka att kela med, utan på grund av de positiva effekterna deras spinnande har på oss.

Kattägare löper 40 % mindre risk för hjärtattack än icke-kattägare och har lägre blodtryck efter att ha interagerat med katter och lyssnat på deras mjuka spinnande. Det mest intressanta är dock det som kallas "läkande per associering". Det är förmågan att lugna, dämpa och sympatetiskt läka sjukdomar hos människor bara genom att finnas nära och många människor har sagt att de kan lindra sin migrän bara genom att ligga ned med en spinnande katt bredvid sig.

Det finns även ett gammalt talesätt bland veterinärer som fortfarande upprepas idag: "Om du placerar en katt och en hög med brutna ben i samma rum kommer benen att läka.

Visste du det?

Röd katt som klappas

Den låga frekvensen i en katts spinnande orsakar en serie vibrationer inuti kroppen som kan underlätta andning, läka ben och skador, bygga muskler och reparerar senor och samtidigt fungera som en sorts smärtlindring.

En katts spinnande vibrerar på 25-150 HZ, vilket är samma frekvens som bidrar till fysisk läkning med samma fördelar som ökar bentäthet. Det är antagligen anledningen till varför katten kan hoppa från ett träd och inte känna något när den landar.

Alla katter kan inte spinna och den lugnande vibrationen förekommer bara hos tamkatter och vissa vilda katter. Katter som spinner kan inte ryta och katter som ryter kan inte spinna! Det beror på att det lilla benet som finns inuti stämbanden, som hos rytande katter, är ett flexibelt ben. Det här mjukare benet gör att stora katter kan göra ett djupt, rytande ljud men hos tamkatter är det här benet hårt och tillåter bara luftvibrationer vid in- och utandning.

Spinnandets kraft! Har du någonsin hört katten spinner högre och mer desperat när den är hungrig? Forskare har nyligen identifierat ett nytt spinnande som kallas "förledningsspinnande", som ändrar det vanliga spinnande ljudet till ett mer ivrigt "gråtliknande" ljud. Den här frekvensen påminner om den hos ett gråtande barn, som får oss att instinktivt vilja hjälpa till och när det gäller en hungrig katt, komma rusande med godsakerna!

En spinnande katt kan vara nöjd, stressad, hungrig eller nöjd, men genom att titta på beteendet och känna av humöret kan du kanske lista ut va den försöker säga dig.

Framför allt vet du vem du får kela med först när du känner dig under isen och behöver lite extra omsorg.