Träna din katt eller kattunge

Även om dressyr mest associeras med hundar, så kan du även lära din katt några tricks! Din bondkatt kan lära sig att känna igen sitt namn och komma när du ropar på den. För att hjälpa katten att lära sig är det viktigt att du tränar kattungen från tidiga ålder och så snart som möjligt.
Att träna katt eller kattunge
Att träna katt eller kattunge
Att träna katt eller kattunge

Lära kattungen sociala färdigheter

Att träna en kattunge börjar med sociala färdigheter – ju mer den utsätts för i tidig ålder, desto färre saker kommer att chocka eller överraska den när den blir äldre. Från och med nästan i samma ögonblick som den kan gå utan mammans hjälp kommer kattungen att närma sig nya situationer med det självförtroende och den nyfikenhet som katter är kända för! Kattungar är som mest orädda när de är mellan 3 och 7 veckor gamla, då är de som mest öppna för att acceptera nya erfarenheter och förändringar i deras miljö. Efter den åldern blir kattungarna mer försiktiga, så det är viktigt att din uppfödare eller djurhärbärge introducerar din katt för så mycket som möjligt innan du tar hem den, helst när den är mellan 8 och 13 veckor gammal (beroende på ras och uppfödare).

Självklart slutar inte kattungen känslomässiga utveckling vid 12 veckors ålder, så du kan fortsätta träna kattungen när du har fått hem den. Prova några av de här tipsen för att hjälpa kattungen att utvecklas ännu mer:

 • Bjud hem olika vänner för att hjälpa kattungen att vänja sig vid alla typer av människor – olika åldrar, kön, längder, hårfärger och mycket mer!
 • Om du inte har barn kan du bjuda hem några, men se till att de vet hur de ska bete sig runt kattungen, särskilt när de träffar den första gången.
 • Du kanske känner någon med ett kattvänlig hund. Be dem i så fall att ta med hunden för att träffa kattungen. Hundarna måste vara väluppfostrade och kunna ligga "plats", även när de träffar en ny kompis!
 • När du uppfostrar din nya kattunge kan du ta med den ut på korta resor för att vänja den vid att åka bil redan i tidig ålder. Erbjud en särskild godbit när ni kommer hem igen så att de associerar resande med en positiv belöning.
Kattunge och hund som sitter tillsammans

Så här börjar du att träna kattungen

När kattungen behärskar grundläggande sociala färdigheter kan du börja träna den att lära sig andra saker. Innan du börjar är det bra att göra en fullständig kontroll hos veterinären för att säkerställa att kattungen inte har några underliggande medicinska tillstånd som kan orsaka problem under träning, som led- eller hörselproblem.

Förhoppningsvis är din kattunge helt frisk, så att du kan börja lära den några användbara trick. Dessa allmänna punkter kan hjälpa dig och din kattunge eller katt att få ut det mesta av era träningssessioner:

 • Betona det ord du använder för att katten vad den ska göra (som "sitt") genom att tala tydligt och säkert och förstärk med positivt beröm – till exempel "sitt, bra, sitt".
 • Använd en matbaserad belöning som förstärkning under kattungeträning. Skulle inte du vara villigare att arbeta hårdare om du vet att du får något gott efteråt?
 • Om du använder en "klicker" eller en klocka med ett mjukt ljud när du ger en godbit hjälper det katten att associera ljudet med en belöning, så att den kan lära sig att utföra en uppgift bara genom att höra ljudet i framtiden.
 • Träna din kattunge eller katt innan måltiderna, eftersom belöning i form av mat eller godbitar inte är lika lockande på en full mage. Samtidigt får du inte svälta katten för att göra den ivrig att lära sig – en hungrig katt blir snabbt otålig!
 • Försök att eliminera bakgrundsljud från en TV eller en stereo för att hjälpa katten att koncentrera sig.
 • Träna i korta perioder och avsluta innan din katt blir uttråkad eller trött. Träna inte mer än 15 minuter så att eleven håller sig på alerten.
 • Se till att träningstillfällena är konsekventa, med samma tränare (antingen du eller ett proffs, om du använder det), ord, signaler och belöningar.
 • Vänta tills katten bemästrar en färdighet innan du försöker lära dem en ny annars kan det vara för mycket för den att ta in.
 • Försök klämma in en 10 minuter lång träningsstund varje dag – sporadiska stunder kanske inte ger de resultat du vill ha och kan förvirra katten.
 • Ha tålamod! Träning tar tid, så uppmuntra katten vid varje tillfälle med massor av positivt beröm och belöningar för gott uppförande. Om katten gör något fel använder du ett bestämt "nej" innan du visar den något annat. Till exempel: om den puttar ned föremål från en yta säger du "nej" och viftar med en leksak framför den att leka med istället.

Nu kan du grunderna för hur du tränar din kattunge eller katt, så nu kan du gå vidare och lära den specifika saker. Låt det roliga börja!

Att träna katt eller kattunge
Att träna katt eller kattunge

Att döpa katten är en spännande upplevelse för hela familjen, så när du har valt ett namn som alla gillar ska du använda det så mycket som möjligt. Det här är goda nyheter för katten, eftersom ju mer du använder namnet, desto snabbar lär den sig vad den heter.

Säg kattungens eller kattens namn flera gånger under positiva upplevelser, som när den äter eller när du leker med den.

Om katten har gjort något dumt ska du aldrig skrika dess namn. Det gör att katten associeras sitt namn med negativitet, så den kanske inte kommer springande lika fort när du ropar på den nästa gång. Det är särskilt viktigt för utekatter.

Även om kattens naturliga instinkter leder den till att gå på toaletten utomhus kan den enkelt anpassa sig till att använda en kattlåda, särskilt om den lär sig det från tidig ålder. Äldre katter kan också tycka att en kattlåda är användbar, även om de inte har använt en tidigare, när lederna börjar bli stela och de inte har samma energi längre för att gå ut. Det är flera steg att följa för att hjälpa katten lära sig hur den ska använda kattlådan.

Att träna katt eller kattunge

Vissa kattungar kan vara kattlådetränade när du tar hem dem, men om inte kan du visa hur det går till. För att kattlådeträna kattungen lyfter du den försiktigt och placerar den i lådan efter att den har ätit, när den vaknar och om du ser att den sniffar, skrapar eller hukar sig på golvet – det kan vara tecken på att den är redo! Det kan ta lite tid ibland att toaletträna en katt, så ha tålamod och håll ut.

Använd en plastlåda med låga sidor så att det är enkelt för kattungen. Du kan byta till en större, djupare låda när katten växer för att ge den tillräckligt med utrymme att vända sig om och förhindra att uppsparkat grus hamnar utanför. Om du vill minimera lukt, spill och ge katten mer enskildhet under toalettbesöken kan du använda en täckt låda, men vissa katter kan bli nervösa av ett instängt utrymme och kanske inte gillar att använda den.

Vissa katter föredrar olika typer av kattsand. Vissa gillar kattsand som klumpar sig och andra föredrar ett mjukare, finare grus, särskilt innekatter som har mjukare trampdynor och äldre katter med artrit. Om du måste byta den kattsand du använder gör du det långsamt så att det inte blir en överraskning för katten som den inte gillar. Undvik också kattsand eller lådinsatser med doft eftersom det kan störa kattens känsliga näsa och göra att den inte vill använda lådan. Följ instruktionerna på kattsandförpackningen för rekommenderat djup. Se till att katten har tillräckligt för att gräva. Lägg tidningspapper under lådan för att fånga upp eventuellt löst grus.

Det ska finnas en låda per katt, plus en extra i huset. Placera varje låda på en tyst plats där katten kan uträtta sina behov i lugn och ro, undan från den plats där den äter och dricker. Se alltid till att lådan är enkel att nå, särskilt om katten är inne hela dagarna. Eftersom katter är mycket renliga djur kan de hålla sig länge om det inte finns någonstans de kan gå, vilket kan vara mycket obehagligt och orsaka hälsoproblem.

Katter är mycket rena av naturen, så det är inte troligt att de använder en kattlåda de redan har smutsat ner flera gånger, eller i vissa fall endast en gång. Viss kattsand som klumpar sig gör det lättare för dig att skopa upp avföring och fuktiga klumpar, vilket ska göras varje dag. Töm kattlådan minst en gång i veckan eller oftare om du inte använder en klumpbildande kattsand och diska lådan med varmt vatten och diskmedel. Använd inte desinfektionsmedel eftersom de kan vara giftiga för katter.

Du ska aldrig hantera smutsig kattsand om du är gravid på grund av risken för toxoplasmosis – en infektion som kan överföras från dig till ditt ofödda barn.

Om du har kattlådetränat din kattunge eller katt, men märker att den fortfarande kissar i huset kan det vara ett tecken på ett urinvägsproblem. Det kan vara smärtsamt och även potentiellt farligt, så prata med veterinären om du har några frågor om det eller något annat hälsoproblem.

En viktig del i att uppfostra kattungar är att visa dem när och var de ska klösa, så att din soffa inte blir lidande!

En klösstolpe kan vara en bra plats för alla drifter katten kan ha, men du kanske måste visa hur den ska användas. Börja genom att visa kattungen eller katten stolpen och dingla med en leksak längs/runt den att leka med – när klorna rör vid brädan kommer katten snart att fatta.

Du kan också lyfta kattens framtassar försiktigt och göra nedåtgående klösrörelser på brädan. Det visar den hur den ska använda klösstolpen och den kommer snart att prova själv. Använd lite kattmynta på stolpen för att göra den mer lockande för katten!

När katten använder stolpen ger du den massor av beröm. Doften som blir kvar på stolpen efter kattens tidigare klösning bör också locka tillbaka den längre fram.

Precis om små barn är kattungar nyfikna, tycker att tillvaron är spännande och har massor av energi! Det betyder att den kanske inte vill sitta still på en och samma plats eller kanske blir rastlös när du kelar med den, oavsett hur mycket den avgudar dig. Samma gäller för en äldre katt som du kanske har tagit hand om, när den håller på att vänja sig vid ny miljö och en ny familj och kanske vill utforska mer innan den somnar i ditt knä.

Ge katten tid att växa och vänja sig och tvinga den inte att vara stilla eller lyftas upp om den inte vill det. Med lite tid, förståelse och kompromissvilja kommer din katt snart att vara lika villig att kela som du är!