Brittiskt korthår

British Shorthair

Brittiskt korthår är en stor ras, som kan beskrivas som knubbig eller kort och kraftigt byggd. Britten har runt ansikte och huvud samt runda kinder, öron och ögon. Kattens korta, breda nos och starka haka, kraftiga bringa och korta, tjocka svans ger uttryck för en stark och robust katt. Pälsen är kort och kompakt utan att vara fluffig och finns i över hundra kombinationer av färger och mönster.

  • Lekfull och nyfiken katt
  • Vänlig och självständig katt
  • Tyst katt
  • Större, kraftigare katt
  • Pälsvård en gång i veckan
  • Behöver inte en allergivänlig ras
  • Begränsad möjlighet att vara utomhus
  • Kan behöva träna på att leva med barn

Ursprung

Brittiskt korthår är utan tvekan den mest populära kattrasen i Storbritannien. Rasen nämns tidigast i skrift i början av 1900-talet, men har funnits i hundratals år. De exporterades i stort antal till den nya världen, där de var väldigt populära. Variationen av pälsens färger och mönster har uppstått genom att man avlade på enbart de bästa huskatterna under 1800-talet, och det fortsatt noggranna avelsprogrammet fram till vår tid.

Ursprungsland

Storbritannien

Personlighet

Några kallar brittiskt korthår för kattvärldens "vänliga jättar". De är kärleksfulla och tillgivna både människor och andra djur. Brittiskt korthår kräver inte mänsklig uppmärksamhet och är tystare än sina orientaliska motsvarigheter. De har inte heller den nyfikna natur, som gör att många orientaliska kattraser råkar i knipa!

Hälsa

Brittiskt korthår är normalt en robust ras utan alltför många problem. Eftersom de tidigare korsades med persern finns det en liten chans att de kan drabbas av polycystisk njursjukdom. Denna sjukdom orsakar njurproblem på grund av cystor eller hål som utvecklas gradvis. Det finns dock ett genetiskt test för detta och det är definitivt värt att fråga uppfödarna om statusen på deras katter – bra uppfödare bör känna till det.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat. Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Ett av skälen till att brittiskt korthår har blivit så populär det senaste århundradet är att rasen kräver väldigt lite pälsvård. Pälsen är kort och kompakt och katten kan enkelt ta hand om den själv. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer och parasitkontroller.

Bäst kattraser för barn

Denna ras anses inte vara en av de bästa raserna för barn, men alla katter är olika och med rätt träning kan den fortfarande leva med barn.

cat

Är detta rätt ras för dig?

Alla katter har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår kattrasguide och ta reda på vilka kattraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din katt båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det kan vara otroligt givande att adoptera en katt från ett djurhem och erbjuda den en andra chans. Det finns många katter som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Varje katt har sin egen historia och många har förlorat sina första hem helt utan egen förskyllan och skulle gladeligen bli en del av ditt. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt katter, och deras medarbetare råder dig gärna och svarar på eventuella frågor.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig katt bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Den främsta fördelen med att köpa en rasren kattunge eller vuxen katt är att du kan vara relativt säker på hur den kommer att se ut och vilken personlighet den sannolikt kommer att utveckla. Kontakta veterinär för mer information om infektionssjukdomar, genetisk benägenhet eller vård så att du är beredd på att välkomna katten till ditt hem.

Välkomna din nya katt hem

Dagarna innan du hämtar hem din nya katt eller kattunge lär vara fulla av spänning. Det finns gott om saker att göra de sista dagarna innan din nya katt kommer hem.