Burma

Burmese

Burma är en mellanstor katt med runt huvud och en elegant, muskulös kropp. Rasen är inte lika stor och robust som brittiskt korthår, eller lika slank och nätt som siamesen. De stora, glittriga ögonen kan ha olika nyanser av gult, som ofta tycks skifta i ljuskvalitet. Svansen är rak och avslutas med en rundad tipp. Den glansiga, korta pälsen är kännetecknande för burman och ligger tätt intill kroppen. Burma finns i tio färger, men oavsett färg är magen ljusare än ryggen och nyanseringen svag.

  • Väldigt aktiv och nyfiken katt
  • Social och osjälvständig katt
  • Mycket talför katt
  • Normalbyggd katt
  • Pälsvård en gång i veckan
  • Behöver inte en allergivänlig ras
  • Uppskattar viss utevistelse
  • Fantastisk familjekatt

Ursprung

En mörkbrun katt vars kroppsbyggnad påminner om en siames och kom till Kalifornien från östra Asien på 1930-talet. Eftersom det inte fanns några andra burmeser i Amerika på den tiden parades Wong Mau, som honkatten hette, med en renrasig siames. Genom selektiv avel utvecklades en ny, mörkhårig ras; en ras vi i dag känner som burma. Burman erkändes som en ras i Amerika på 1930-talet och kom till Europa på 1940-talet. Sedan dess har avelsprogram utvecklat en rad olika pälsfärger.

Ursprungsland

Burma

Personlighet

Burma är en extremt vänlig och tillgiven katt som behöver uppmärksamhet från människor för att må bra. Rasen är väldigt krävande och burman följer efter sina ägare i hemmet, sökandes efter uppmärksamhet – den kan till och med klättra upp på ägarens ben för att bli upplockad och gosad med! Burmor är väldigt högljudda och hälsar ofta på ägarna när de kommer hem igen, kräver att få som de vill och vill delta i alla aktiviteter. De är lojala mot sina ägare och kallas ibland "hundkatter" eftersom många gärna leker apport. Burman är mycket intelligent och kan bland annat lära sig att öppna dörrar, vilket ofta gör den till en framgångsrik utbrytarkung!

Hälsa

Burmor har en robust hälsa, men några raslinjer tycks vara mottagliga för diabetes mellitus. Hypokalemisk polymyopati (svaga muskler på grund av låga halter av kalium i blodet) drabbar då och då unga burmor. Några få burmor har utvecklad en ovanlig åkomma kallad feline orofacial pain syndrome, FOPS (smärta i mun och ansikte). Denna sjukdom orsakar överdrivet slickande och tuggande rörelser och får katten att krafsa på munnen med tassarna, vilket kan vara väldigt stressande för en katt. I USA har det förekommit problem med missbildning av huvud och hjärna, men inga fall har rapporterats i Storbritannien. Några av raslinjerna har även en ovanlig ätstörning (pica) som får dem att äta ylleplagg och andra oätliga föremål.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat. Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Burmor kräver inte överdriven pälsvård eftersom de tar hand om sig själva, men de njuter av uppmärksamheten de får under pälsvården. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer, parasitkontroller och årliga hälsokontroller.

Bäst kattraser för barn

Den här rasen passar normalt utmärkt ihop med barn, men varje katt har sin egen personlighet baserat på träning och livserfarenhet. Tala med kattstallet, om du adopterar, för mer information om en specifik katts personlighet.

cat

Är detta rätt ras för dig?

Alla katter har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår kattrasguide och ta reda på vilka kattraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din katt båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det kan vara otroligt givande att adoptera en katt från ett djurhem och erbjuda den en andra chans. Det finns många katter som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Varje katt har sin egen historia och många har förlorat sina första hem helt utan egen förskyllan och skulle gladeligen bli en del av ditt. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt katter, och deras medarbetare råder dig gärna och svarar på eventuella frågor.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig katt bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Den främsta fördelen med att köpa en rasren kattunge eller vuxen katt är att du kan vara relativt säker på hur den kommer att se ut och vilken personlighet den sannolikt kommer att utveckla. Kontakta veterinär för mer information om infektionssjukdomar, genetisk benägenhet eller vård så att du är beredd på att välkomna katten till ditt hem.

Välkomna din nya katt hem

Dagarna innan du hämtar hem din nya katt eller kattunge lär vara fulla av spänning. Det finns gott om saker att göra de sista dagarna innan din nya katt kommer hem.