Maine coon

Maine Coon

Maine coon är den största av alla kattraser och har en muskulös kropp och robusta ben. Huvudet har ett fyrkantigt nosparti och stora öron, som är breda vid basen och högt placerade. Den långa och tjocka pälsen består av underull täckt av glansig, vattentät överpäls. Pälsen är kortare på huvudet, halsen och skuldrorna och längre på ryggen, sidorna och svansen. På magen och bakbenen är pälsen kraftig och lurvig. Halskragen är kraftigare på hanar än på honor. Svansen är lång och yvig och öronen har tofsar på spetsen. Pälsen på tassarna har en "snösko"-effekt. Maine coon finns i trettio eller fler färger. Ögonen kan vara gröna, guld- eller kopparfärgade; vita katter kan ha blå eller olikfärgade ögon.

  • Väldigt aktiv och nyfiken katt
  • Social och osjälvständig katt
  • Ganska talför katt
  • Större, kraftigare katt
  • Pälsvård varje dag
  • Behöver inte en allergivänlig ras
  • Uppskattar viss utevistelse
  • Fantastisk familjekatt

Ursprung

Maine coons föregångare var långhåriga katter som sjöfarare tog med sig till amerikanska Maine på 1850-talet. Dessa katter parade sig med de lokala, korthåriga katterna. Avkomman var stora, robusta katter med halvlång päls och yviga svansar som påminde om tvättbjörnens svans, därav namnet maine coon (tvättbjörn heter "raccoon" på engelska). Katterna utvecklade tjock, kraftig päls som tål den extrema kylan under Maines vintrar. Särskilda utställningar för maine coon arrangerades så tidigt som på 1860-talet och rasen blev ett väldigt populärt sällskapsdjur. Maine coon importerades till Storbritannien på 1980-talet.

Ursprungsland

Amerika

Personlighet

Maine coon har ett behagligt humör och är mycket lekfulla och vänliga. De njuter av mänskligt sällskap och är utmärkta sällskapsdjur. Kanske är deras enkla ursprung orsaken till att man ofta hittar dem hopkurade på alla möjliga platser. De tycker om att vara utomhus och ska ha möjlighet att klättra och leka jägare. Main coon är känd för sin kuttrande mjuka röst.

Hälsa

Maine coon tycks ha en hög risk för att drabbas av hjärtsjukdomen hypertrofisk kardiomyopati. Dessutom drabbas rasen ofta av höftdysplasi. Fråga uppfödaren om dessa åkommor innan du köper en katt.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat. Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

En maine coon tar väl hand om sin långa päls, men behöver regelbunden pälsvård för att vara i gott skick. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer och parasitkontroller.

Bäst kattraser för barn

Den här rasen passar normalt utmärkt ihop med barn, men varje katt har sin egen personlighet baserat på träning och livserfarenhet. Tala med kattstallet, om du adopterar, för mer information om en specifik katts personlighet.

cat

Är detta rätt ras för dig?

Alla katter har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår kattrasguide och ta reda på vilka kattraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din katt båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det kan vara otroligt givande att adoptera en katt från ett djurhem och erbjuda den en andra chans. Det finns många katter som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Varje katt har sin egen historia och många har förlorat sina första hem helt utan egen förskyllan och skulle gladeligen bli en del av ditt. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt katter, och deras medarbetare råder dig gärna och svarar på eventuella frågor.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig katt bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Den främsta fördelen med att köpa en rasren kattunge eller vuxen katt är att du kan vara relativt säker på hur den kommer att se ut och vilken personlighet den sannolikt kommer att utveckla. Kontakta veterinär för mer information om infektionssjukdomar, genetisk benägenhet eller vård så att du är beredd på att välkomna katten till ditt hem.

Välkomna din nya katt hem

Dagarna innan du hämtar hem din nya katt eller kattunge lär vara fulla av spänning. Det finns gott om saker att göra de sista dagarna innan din nya katt kommer hem.