Savannah

Savannah

Savannah är en hög, slank och långbent katt vars slutliga storlek även kan bero på hur nära den enskilda kullen är korsningarna från den första generationen – de tidiga generationerna var ganska stora. Hanarna av denna ras är normalt större än honorna. På grund av att rasen är en hybrid kan det finnas en betydande variation i storlek, till och med bland syskonen i en kull. Det allmänna utseendet på en individuell savannahkatt beror till stor del på generationen. En savannah är normalt fläckig, men finns även med klassiskt eller marmorerat mönster, med snöfärgad och blå päls eller päls i andra bleka färger. Den har långa, något inställda, rundade och upprättstående öron (baksidan på öronen har ett centralt, ljust band med svart, mörkgrå eller brun ram, vilket ger en ögonliknande effekt), bred nos och halvslutna ögon. Den korta svansen har svarta ringar med en helsvart spets, och ögonen kan vara gröna, bruna eller guldfärgade.

  • Väldigt aktiv och nyfiken katt
  • Självständig katt
  • Ganska talför katt
  • Slank och elegant katt
  • Pälsvård en gång i veckan
  • Behöver inte en allergivänlig ras
  • Uppskattar viss utevistelse
  • Kan behöva träna på att leva med barn

Ursprung

Savannahkatter är relativt kontroversiella. Rasen är resultatet av en parning mellan en tamkatt och en serval – en mellanstor afrikansk vildkatt med stora öron. Man har sedan avlat vidare på denna första korsning och resulterande katter kallas tamkatter. Rasen uppstod på mitten av 1980-talet och erkänns av en av kattorganisationerna.

Ursprungsland

USA

Personlighet

Savannahkatter är ovanliga och det är därför svårt att säga något generellt om deras personlighetsdrag och om hur förutsägbara de är. Några säger att de är väldigt sociala och vänliga mot nya människor, andra katter och hundar, medan andra kan springa och gömma sig eller fräsa och brumma när de ser en främling. En savannah kan också hoppa väldigt högt (2,43 m) från stående läge och är snabblärd. Detta är sannolikt inte en förstagångskatt. Den är ganska stor och stark och beskrivs ofta som ”bestämd”. Savannah-katter kan ”kvittra” som en serval eller jama som en tamkatt eller låta som en blandning av de två. De kan även fräsa ganska högt.

Hälsa

Det är för tidigt att säga om savannah har hälsoproblem eftersom de ännu inte anförs i veterinärlitteratur.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat. Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Savannahkatten har en lättskött päls. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer, parasitkontroller och årliga hälsokontroller.

Bäst kattraser för barn

Denna ras anses inte vara en av de bästa raserna för barn, men alla katter är olika och med rätt träning kan den fortfarande leva med barn.

cat

Är detta rätt ras för dig?

Alla katter har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår kattrasguide och ta reda på vilka kattraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din katt båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det kan vara otroligt givande att adoptera en katt från ett djurhem och erbjuda den en andra chans. Det finns många katter som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Varje katt har sin egen historia och många har förlorat sina första hem helt utan egen förskyllan och skulle gladeligen bli en del av ditt. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt katter, och deras medarbetare råder dig gärna och svarar på eventuella frågor.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig katt bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Den främsta fördelen med att köpa en rasren kattunge eller vuxen katt är att du kan vara relativt säker på hur den kommer att se ut och vilken personlighet den sannolikt kommer att utveckla. Kontakta veterinär för mer information om infektionssjukdomar, genetisk benägenhet eller vård så att du är beredd på att välkomna katten till ditt hem.

Välkomna din nya katt hem

Dagarna innan du hämtar hem din nya katt eller kattunge lär vara fulla av spänning. Det finns gott om saker att göra de sista dagarna innan din nya katt kommer hem.