Selkirk rex

Selkirk Rex

Detta är en medelstor till stor katt med kraftig benstomme, som gör den överraskande tung och ger den ett kraftfullt intryck. Den är robust byggd med kort nos och runt huvud. Selkirk rex kan vara lång- eller korthårig. Pälsen kan ha tre typer av hår (täckhår, mellanpäls och underull) som alla är vågiga eller lockiga och ger pälsen en mjuk känsla. Hur lockig pälsen är varierar med ålder, kön, klimat och säsong. En långhårig selkirk rex har en yvig och utstående svans som bildar en plym. Pälsen kring halsen har längre strån som ramar in ansiktet. Selkirk rex finns i alla färger och mönster.

  • Lekfull och nyfiken katt
  • Vänlig och självständig katt
  • Tyst katt
  • Större, kraftigare katt
  • Pälsvård varje dag
  • Behöver inte en allergivänlig ras
  • Begränsad möjlighet att vara utomhus
  • Kan behöva träna på att leva med barn

Ursprung

Selkirk rex (långhårig) har fått sitt namn efter Selkirkbergen i amerikanska Wyoming, där den första kattungen föddes vid ett katthem 1987. Denna kattunge hade en ovanligt lockig päls. Ett experimentellt avelsprogram med katten och dess avkommor visade att mutationen med lockig päls var en dominant egenskap – hälften av kattungarna föddes med lockig päls. Denna egenskap är recessiv hos andra rex-raser. Selkirk rex är väldigt populär i USA och Kanada, där dess imponerande, tjocka, lockiga päls har gett den smeknamnet "fårkatt".

Ursprungsland

USA

Andra namn

Fårkatt

Personlighet

Selkirk rex har en vaken och aktiv personlighet, med en rar och älskvärd läggning. Den här lugna rasen sitter gärna i ditt knä och älskar att bli klappad och smekt. Selkirken njuter också av att leka lekar och är en utmärkt familjekatt.

Hälsa

Selkirk rex lever långt in i sina tonår. Några selkirkar kan lida av håravfall. På grund av arvsanlagen från perser är selkirk rex registrerad hos brittiska GCCF och testas för polycystisk njursjukdom, som förekommer främst hos perser. Precis som alla andra katter behöver selkirk rex regelbundna vaccinationer, parasitkontroller och hälsokontroller för att hålla sig frisk.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat. Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Selkirk rex kräver daglig pälsvård med varsam hand för att ta bort eventuella knutar och tovor. Det gör man enkelt med en bredtandad kam. Den korthåriga selkirken behöver inte lika mycket pälsvård. För mycket pälsvård plattar till lockarna hos båda varianterna.

Bäst kattraser för barn

Denna ras anses inte vara en av de bästa raserna för barn, men alla katter är olika och med rätt träning kan den fortfarande leva med barn.

cat

Är detta rätt ras för dig?

Alla katter har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår kattrasguide och ta reda på vilka kattraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din katt båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det kan vara otroligt givande att adoptera en katt från ett djurhem och erbjuda den en andra chans. Det finns många katter som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Varje katt har sin egen historia och många har förlorat sina första hem helt utan egen förskyllan och skulle gladeligen bli en del av ditt. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt katter, och deras medarbetare råder dig gärna och svarar på eventuella frågor.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig katt bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Den främsta fördelen med att köpa en rasren kattunge eller vuxen katt är att du kan vara relativt säker på hur den kommer att se ut och vilken personlighet den sannolikt kommer att utveckla. Kontakta veterinär för mer information om infektionssjukdomar, genetisk benägenhet eller vård så att du är beredd på att välkomna katten till ditt hem.

Välkomna din nya katt hem

Dagarna innan du hämtar hem din nya katt eller kattunge lär vara fulla av spänning. Det finns gott om saker att göra de sista dagarna innan din nya katt kommer hem.