Siames

Siamese

Siamesen är en medelstor katt med en lång och smidig kropp som är graciös och elegant, samtidigt som den har en muskulös känsla. Kroppen är välbalanserad och atletisk, benen slanka och tassarna små och ovala. Huvudet ger ett trekantigt intryck och har raka linjer som avslutas i den långa, raka nosen. De stora öronen följer huvudets trekantiga form. Ögonen har en orientalisk form och går i linje med nosen. Svansen är lång och avsmalnande och fri från lockar. Den korta, fina och tätliggande pälsen är normalt blek med intensivt mörka inslag. Siamesen är maskad, vilket innebär att enbart ansikte, öron, ben och svans har denna mörkare färg. Den finns i en mängd olika färger, men oavsett pälsens färg ska alla siameser ha en intensivt och lysande djupblå färg.

  • Väldigt aktiv och nyfiken katt
  • Social och osjälvständig katt
  • Mycket talför katt
  • Slank och elegant katt
  • Pälsvård en gång i veckan
  • Behöver inte en allergivänlig ras
  • Begränsad möjlighet att vara utomhus
  • Kan behöva träna på att leva med barn

Ursprung

Siames är en av de mest populära varianterna av raskatter i Storbritannien – den kommer tvåa efter brittiskt korthår i antalet. Det är kanske en av de mest kända kattraserna. Siamesen har sitt ursprung i det som numera heter Thailand och har funnits i hundratals år. Enligt legenden var siamesen helig och vaktade buddisttempel. Siames importerades till Storbritannien på 1880-talet. Siamesens ursprungliga färg var den klassiska gräddfärgade kroppen med bruna inslag, men uppfödare i väst utvecklade fler färger genom att introducera andra raser i avelsprogrammet. Den ursprungliga siamesen var skelögd med böjd svans, egenskaper som numera ses som allvarliga fel.

Ursprungsland

Thailand (före detta Siam)

Personlighet

Siamesen är nog lika känd för sin talföra personlighet som för sitt klassiska utseende. Det är en normalt sällskaplig och utåtriktad ras som kan vara extremt högljudd. Siameser kräver uppmärksamhet och att få vara en del av familjen. Det är inte en ideal katt för någon som arbetar hela dagen eftersom den inte tycker om att lämnas ensam – två kattungar från samma kul kan vara lösningen. Siamesen är väldigt intelligent och behöver underhållas. Den bör ha tillgång till leksaker och klösträd och kan läras att hämta leksaker.

Hälsa

Siames är en långlivad ras med katter som har rapporterats bli över tjugo år gamla. Rasen förknippas dock med ett antal åkommor. Några linjer kan vara benägna att få cancer, som lymfom och tumörer i tarmarna. Siameser tycks också lida mer av kronisk hosta (bronkit, astma) och kräkas oftare än andra raser. Några av raslinjerna drabbas av pica, vilket är en ätstörning som gör att de äter oätliga föremål som ylleplagg, plast och andra material – skälet till detta är okänt.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat. Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Siamesens korta, glansiga päls kräver inte omfattande pälsvård, men katten njuter av uppmärksamheten den får under pälsvården. På samma sätt som andra korthåriga raser tar siamesen mycket väl hand om sin päls. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer, parasitkontroller och årliga hälsokontroller.

Bäst kattraser för barn

Denna ras anses inte vara en av de bästa raserna för barn, men alla katter är olika och med rätt träning kan den fortfarande leva med barn.

cat

Är detta rätt ras för dig?

Alla katter har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår kattrasguide och ta reda på vilka kattraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din katt båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det kan vara otroligt givande att adoptera en katt från ett djurhem och erbjuda den en andra chans. Det finns många katter som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Varje katt har sin egen historia och många har förlorat sina första hem helt utan egen förskyllan och skulle gladeligen bli en del av ditt. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt katter, och deras medarbetare råder dig gärna och svarar på eventuella frågor.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig katt bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Den främsta fördelen med att köpa en rasren kattunge eller vuxen katt är att du kan vara relativt säker på hur den kommer att se ut och vilken personlighet den sannolikt kommer att utveckla. Kontakta veterinär för mer information om infektionssjukdomar, genetisk benägenhet eller vård så att du är beredd på att välkomna katten till ditt hem.

Välkomna din nya katt hem

Dagarna innan du hämtar hem din nya katt eller kattunge lär vara fulla av spänning. Det finns gott om saker att göra de sista dagarna innan din nya katt kommer hem.