Sibirisk katt

Siberian Forest

Sibirisk katt är kraftig och muskulös med lång och tjock päls. Huvudet är svagt kilformat med runda konturer och mycket uttrycksfulla ögon. Det övergripande fysiska intrycket är av styrka och kraftfullhet. De längre håren är ljusa närmast huden och mörknar utåt spetsarna, vilket får pälsen att skimra när katten rör sig. Sibirisk katt är normalt brunspräcklig, men den kan ha alla mönster och färger eller kombination av färger, samt vara lila eller chokladfärgad.

  • Lekfull och nyfiken katt
  • Social och osjälvständig katt
  • Ganska talför katt
  • Större, kraftigare katt
  • Pälsvård varje dag
  • Allergivänlig ras
  • Begränsad möjlighet att vara utomhus
  • Kan behöva träna på att leva med barn

Ursprung

Sibirisk katt är Rysslands nationalkatt. Denna naturliga ras har funnits i Ryssland i hundratals år. Rasen har dokumenterats så tidigt som år 1000 och påstås vara förfader till de flesta moderna, långhåriga raserna. Efter att ha levat i det kalla ryska klimatet i många generationer har rasen utvecklat en tålig fysik och en tät, vattenavvisande päls. Några få sibiriska katter importerades till Storbritannien i slutet av 1800-talet, men rasens popularitet avtog till fördel för den långhåriga persern. Intresset för rasen är nu på uppgång i Storbritannien.

Ursprungsland

Ryssland

Andra namn

Sibirisk katt

Personlighet

Sibirisk katt är en tillgiven ras som älskar uppmärksamhet och är därför utmärkta sällskapsdjur. Den sägs vara lojal, social och självsäker. Sibiriska katter är mycket intelligenta och tycks "lösa problem" för att få det de vill ha; de sägs också älska att leka i vatten, vattenskålen och köksvasken. Rasen gillar att klättra och är utmärkta jägare. Den spinner gärna, men kan även pipa och kvittra. De flesta sibiriska katter vippar på svansen när de är glada.

Hälsa

Några raslinjer har anlag för att få en hjärtsjukdom kallad hypertrofisk kardiomyopati.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat. Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Den sibiriska kattens långa päls tovas inte så lätt, men bör borstas regelbundet för att hållas i toppskick. Pälsen är som tjockast under vintermånaderna.

Bäst kattraser för barn

Denna ras anses inte vara en av de bästa raserna för barn, men alla katter är olika och med rätt träning kan den fortfarande leva med barn.

cat

Är detta rätt ras för dig?

Alla katter har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår kattrasguide och ta reda på vilka kattraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din katt båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det kan vara otroligt givande att adoptera en katt från ett djurhem och erbjuda den en andra chans. Det finns många katter som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Varje katt har sin egen historia och många har förlorat sina första hem helt utan egen förskyllan och skulle gladeligen bli en del av ditt. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt katter, och deras medarbetare råder dig gärna och svarar på eventuella frågor.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig katt bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Den främsta fördelen med att köpa en rasren kattunge eller vuxen katt är att du kan vara relativt säker på hur den kommer att se ut och vilken personlighet den sannolikt kommer att utveckla. Kontakta veterinär för mer information om infektionssjukdomar, genetisk benägenhet eller vård så att du är beredd på att välkomna katten till ditt hem.

Välkomna din nya katt hem

Dagarna innan du hämtar hem din nya katt eller kattunge lär vara fulla av spänning. Det finns gott om saker att göra de sista dagarna innan din nya katt kommer hem.