Hur adopterar jag en hemlös katt?

Det finns många fördelar med att välja att adoptera en katt. Du överväger att ge ett djur en andra chans till ett riktigt familjeliv, en möjlighet som alla djur borde få.
Hur adoptera en hemlös katt?
Hur adoptera en hemlös katt?
Hur adoptera en hemlös katt?

Det finns så många katter som letar efter nya hem, så din nya bästa vän finns alldeles säkert därute någonstans!

Det är spännande, men ha inte för bråttom. Läs mer för topptips om hur du adopterar en katt, fördelarna med kattadpotion framför att skaffa en kattunge och en guide till hur du får din nya familjemedlem att anpassa sig under den första veckan hemma.

Varför adoptera en katt?

 • När du adopterar en katt får du ett djur med färdiga rutiner och personlighet.
 • Katter från ansedda omplaceringsorganisationer har genomgått noggranna medicinska kontroller och är kastrerade, vaccinerade, avmaskade, behandlade mot loppor och mikrochippade.
 • Du behöver inte lägga ut så mycket på de där dyra tidiga åren i en kattunges liv och den har lärt sig ett och annat från livets hårda skola, så färre veterinärräkningar på längre sikt!
 • Äldre katter är mycket mer nöjda med att ta det lugnt och chilla än kattungar och kräver mindre av din uppmärksamhet.
 • Katter är mer robusta och skadas inte lika lätt av små barns hårdhänta kärlek.
 • Att adoptera en katt är bra för upptagna personer som inte har tid att fostra en kattunge.
 • För äldre människor är en vuxen katt lugnare och mer lämplig för en avslappnad pensionering!

Det finns inga hårda eller fasta regler om du ska adoptera en katt eller skaffa en kattunge. Du måste tänka igenom hur ditt hem och din livsstil ser ut innan du bestämmer dig.

 Katt som blir kliad

Saker att tänka på när du adopterar en katt

 • Ta reda på om det djur du funderar på att adoptera är en ute- eller innekatt. Det blir svårt för en katt att anpassa sig till en radikalt annorlunda miljö.
 • I vissa sorgliga fall har katter hamnat på omplaceringscenter på grund av svåra liv eller misskötsel. Om du adopterar en katt kan den ha med sig lite bagage som hälso- eller beteendeproblem.
 • Tänk på din livsstil, hem, familjemedlemmar och befintliga husdjur.

Kattraser

Precis som att bestämma om du ska adoptera eller skaffa en kattunge, är det ett mycket viktigt beslut att bestämma dig för vilken kattras som är bäst för dig. Även om personlighetsdrag varierar från katt till katt, kan du lära dig mycket av rasen.

Om du eller en familjemedlem har allergibekymmer kanske rasen Devon Rex passar er bäst. För ett hushåll med små barn är en Ragdoll en fantastisk familjekatt: rivs eller bits i princip aldrig och gillar mycket kel och uppmärksamhet, även om den kan vara lite för ivrig ibland!

Läs på om de olika valen och prata med personalen på ditt lokala katthem. De har goda kunskaper om vilken ras som skulle vara rätt för dig. Du kan också läsa mer information om de olika kattyperna i vårt kattrasbibliotek.

Första veckan hemma

De första veckorna i ett nytt hem kan vara en utmaning: se till att du är beredd genom att följa vår "första veckan"-guide när du tar hem din nya katt.

Innan den kommer hem:

Att förbereda dig innan du till sist adopterar en katt är lika viktigt!

Katter är territoriella så låt den slappna av i sin nya miljö genom att skapa ett säkert litet utrymme bara för den. Se till att det finns kattlåda, mat, vattenskål och klösstolpe i rummet. Katter känner sig tryggast i trånga utrymmen så skapa en egen liten fristad i något som en transportbur eller kartong.

Dag ett

Sätt inte press på relationen!

Ställ kattburen i det nya hemmet, öppna den och lämna sedan rummet och stäng dörren bakom dig. Att låta den acklimatisera sig på egen hand är det bästa sättet att få din nya katt att känna sig lugn, men titta till den lite senare.

Dag två

Dags att börja knyta an!

När du går in i rummet sätter du dig eller lägger dig och uppmuntrar katten med lugn röst. Låt den komma till dig i sin egen takt. Upprepa detta tills den känner sig bekväm med din närvaro.

Dag tre

Din katt kanske inte äter så mycket till att börja med – det är helt normalt – men när den acklimatiserar sig till sitt nya hem bör aptiten så småningom komma tillbaka. Det är bästa att ge den samma mat som den är van vid, så att den känner sig så hemma som möjligt.

Dag fyra

Lekdags!

Försök att pyssla eller leka med din nya katt för att stärka ert band, men gå inte ut för hårt! Presentera katten för leksaker eller borstar genom att låta den lukta ordentligt innan du använder dem.

Dag fem

Dags för katten att börja utforska!

Lämna dörren till kattens rum öppen så att katten känner att den kan komma och gå som den vill. Men se till att dörrar och fönster i resten av huset är stängda så att katten inte kan komma ut riktigt än.

Dag sex

Nu bör katten ha vant sig vid resten av familjen och resten av huset. Låt människor presentera sig en i taget, så att katten inte blir överväldigad. Lär barn att klappa katten försiktigt och undvik att lyfta upp katten till att börja med.

Efter två veckor

Utomhusäventyr!

Vänta två veckor innan du släpper ut en utekatt. När du släpper ut den första gången bör det vara före en måltid, så att den har en anledning att komma hem snart – till sin middag! Låt den utforska trädgården en stund innan du lockar tillbaka den med lite godis.

Vanliga frågor om att adoptera en katt

Parasiter orange ikon

Var adopterar jag en katt?

 • När du har hittat en omplaceringsorganisation ska du prata med personalen där för råd om vilken typ av katt du skulle vilja ha.
 • Vissa organisationer gör hembesök innan du adopterar en katt för att säkerställa att det är en lämplig miljö.

Kostar det pengar att adoptera en katt?

 • Du får betala en adoptionsavgift som kan variera. Den här avgiften täcker den vård och behandling din katt fått under sin tid på katthemmet.

Vad gör jag om jag hittar en katt som verkar vara hemlös?

Fråga i grannskapet för att se om du hittar ägaren: du kan sätta upp affischer eller fråga på sociala medier. Om det inte dyker upp någon ägare kan du ta katten till veterinären för att kolla om den har mikrochip.

Kan jag adoptera en hittekatt?

 • Även om de flesta människor planerar att ge en katt ett nytt hem händer ibland det oväntade! När du har fastställt att katten definitivt är hemlös ska du ta den till veterinären för en fullständig kontroll innan du ger den ett livslångt hem.