Skaffa en katt

Att bestämma sig för att skaffa en ny katt är så spännande, men kan också innebära många frågor. Till exempel, vilken ras vill du ha? Kan du hantera utmaningarna med en busig kattunge eller skulle en lugnare seniorkatt passa din livsstil bättre?
Skaffa katt | köpa en ny katt
Skaffa katt | köpa en ny katt
Skaffa katt | köpa en ny katt

Säkerhet inomhus

När du skaffar en ny katt är det viktigt att tänka igenom det ordentligt, men när du har svaren kan du se fram emot en framtid med mycket kelande och massor av kul med din pälsklädde vän.

Så var börjar du och vad kan du förvänta dig med en katt i familjen?

Varför en katt är den perfekta kamraten

Katt som blir kliad på huvudet av ägare

Det är ingen tvekan om det, katter är perfekta husdjur. Trots allt, vad är bättre än att komma hem i slutet av en tuff dag än till ett nöjt spinnande från en kärleksfull pälsboll?

Studier har visat att djurägare i allmänhet är friskare och gladare än de som inte har djur, men kom ihåg att det är ett stort ansvar att skaffa katt och ett livslångt åtagande. När du är redo att ta dig an det här åtagandet finns det många fördelar med att äga en katt som du kan se fram emot:

  • Att äga en katt har visat sig minska stress.
  • Kattägare har generellt lägre blodtryck än de som inte har något djur.
  • Du kan få ett starkare naturligt skyddssystem och återhämta dig snabbare från sjukdomar än de som inte har djur.
  • Barn som växer upp med katter har generellt färre sjukdagar än de som inte har djur.
  • Katter är mycket kärleksfulla och har stor personlighet, men värdesätter också sitt eget oberoende, vilket innebär att de kan kräva mindre än andra husdjur.
  • Katter kan hjälpa människor att återhämta sig snabbare från känslomässiga trauman, som sorg.

Det finns många fördelar med att äga en katt, men det är viktigt att välja katt noggrant för att se till att du passar bra ihop med din lurviga vän. Vilken katt du väljer beror på din livsstil och dina personliga egenskaper. Du kanske till exempel vill ha en äldre katt som kan ligga och gosa i ditt knä eller är ute efter en speciell ras som du kan uppfostra från det att den är kattunge.

Våra PetCare-experter föreslår några punkter att överväga innan du tar dig an åtagandet att skaffa en katt.

Ska jag skaffa en katt eller en kattunge?

Skaffa katt | köpa en ny katt

Det finns många olika erkända kattraser i Norden, vilket innebär att du har mycket att välja mellan när du köper en katt.

Den största fördelen med att välja en raskattunge eller katt är att du vet lite vad du kan förvänta dig av ditt djur. Till exempel är en siames mer troligen högljud, busig och uppmärksamhetskrävande. Att köpa en raskatt bör också ge dig en viss insikt om hur stor kattungen kommer att bli när den växer upp, hur lång pälsen blir och om det finns några rasspecifika hälsoproblem som de kan få.

Ta en titt i vår rasväljare för mer information om raskatter och hur du väljer en katt.

Skaffa katt | köpa en ny katt

De kallas också bondkatter och har en bakgrund som helt och hållet saknas stamtavla. De här katterna klassificeras som antingen "korthåriga" eller "långhåriga".

Om du funderar på att skaffa en blandraskatt ska du ha i åtanke att du inte exakt vet vad en blandraskatt kommer att växa upp till, eftersom du inte vet vilka raser den har i sitt DNA. Det kan till exempel innebära att de har en mer busig personlighet eller att pälsen kan ändras. Som tur är, är katter till skillnad från hundar inte så olika i storlek och form, så du kommer inte att bli alltför överraskad när din kattunge växer upp!

Bondkatter är i allmänhet friskare än raskatter, eftersom de har en större genpool att luta sig mot och färre nedärvda genetiska problem. De kan också ha mer balanserade och trevliga kattpersonligheter! Dessutom är blandraskattungar och katter också mindre dyra och enklare att få tag i

Ska jag skaffa en katt eller en kattunge?

Skaffa katt | köpa en ny katt

Det kan vara svårt att motstå en kattunge när man ska skaffa katt. De är keliga, lekfulla och du får också chansen att forma dem till det husdjur du vill att de ska vara från allra första början. Samtidigt kräver de mycket uppmärksamhet och du måste vara bestämd, särskilt om de är busiga! Är du beredd att investera den tid och energi som behövs för att ta hand om en kattunges behov? Om du funderar på att skaffa en kattunge behöver du ta de här sakerna i beaktande.

När du väljer en kattunge ur en kull ska du titta efter en som svarar positivt, men inte aggressivt på beröring eller din röst och på syskonen. En kattunge som smiter undan gruppen och inte vill komma till dig kommer troligen att växa upp och bli tillbakadragen och inte tycka om hantering. Att skaffa en kattunge som bitter och river i dina händer kan innebära att de leker ganska tufft när de växer upp.

Kontrollera att den verkar frisk när du väljer din kattunge. Ögonen ska vara skarpa och klara, öronen fria från vax, klorna släta och pälsen blank och tjock (beroende på ras) utan tecken på loppor. Om du köper av en uppfödare kanske de redan har låtit kattungen undersökas av veterinär för att säkerställa att den är frisk. Om inte, fråga om du kan ta med den på en kontroll innan du bestämmer dig för att ta med den hem.

Om du redan äger minst en katt kan det vara en mindre social konflikt att skaffa en kattunge än en till vuxen katt. Om du tar dig an en eller två kattungar innebär det att de växer upp tillsammans och bör komma överens, om du inte har någon katt nu men vill ha flera i framtiden! Läs vår guide om hur du introducerar din katt för andra djur för mer information.

Vuxna katter kan också vara lekfulla och mycket kärleksfulla, men ha i åtanke att de kan ha med sig lite känslomässigt bagage, särskilt om de har haft oturen att ha fått en tuff start i livet. Oavsett vad som har format dem är deras personligheter mer utvecklade innan de kommer till dig. Du kanske kan få information från kattens tidigare ägare eller djurhärbärge så att du vet vad du kan förvänta dig och hur du ska hjälpa den att anpassa sig – inklusive vanor kring kattlådan, mat och personlighet.

Problem som olämpligt kissande eller aggression, särskilt mot andra katter, är mindre troligt hos en äldre katt som har växt upp! Äldre katter kan också bli fantastiska myskompisar, eftersom de har mindre energi än kattungar och därmed är nöjda med att ligga i ditt knä.

Det finns många vuxna och äldre katter som letar efter kärleksfulla nya hem. Läs vår guide om hur du adopterar en katt för mer information, om du funderar på att ge en hemlös katt ett nytt hem.

Skaffa katt | köpa en ny katt

Mellan dem, så länge som de är kastrerade. Vissa säger att honkatter är mer kärleksfulla och hankatter mer oberoende, men du kanske upptäcker att du har en kelig mammas pojke eller en självständig honkatt. Ha dessa praktiska tips i åtanke när du väljer katt och kön: Generellt sett är hankatter lite större än honkatter.

Okastrerade hankatter är mer benägna att vandra iväg från hemmet, vilket kan öka risken för att de hamnar i slagsmål med andra katter de stöter på eller råkar ut för bilolyckor.

Det är också mer troligt att pojkar som inte är kastrerade sprejar urin för att markera sitt revir.

Okastrerade honkatter kan vara mycket högljudda och svåra att hålla inomhus när de löper. De kan bli dräktiga från så tidigt som fem månader, vilket innebär att din kattunge snart kan få kattungar själv!

Katter från härbärgen är oftast redan kastrerade, men kolla med föreståndaren först. Om du behöver mer information om kastrering kan du besöka vår sida med vanliga frågor.

Vilket kön du väljer kan avgöras av eventuella katter du redan har. Om du redan har en social (kastrerad) hankatt, kanske en ung (kastrerad) honkatt är det bästa valet för både honom och dig

Kostnaden för att sterilisera en honkatt är oftast högre än för att kastrera en hankatt och ännu mer om hon redan är dräktig. De flesta välgörenhetsorganisationer som omplacerar katter har redan kastrerat sina katter innan de blir klara för adoption.

Oavsett vilket beslut du fattar när du väljer en katt är det det bästa valet för din familj och du har en spännande tid framför dig för att skapa minnen tillsammans med din fyrbente vän! Läs vår guide om hur du gör ditt hem kattvänligt för mer information om hur du får den att känna sig så hemma som möjligt.