Så hjälper du en liten hund i nöd

Hjälp en liten hund i nöd

Så ger du en liten hund ett nytt hem

Om du vill ha en liten hund i ditt liv kanske du tror att du måste starta med en valp, men har du någonsin funderat på att ge en vuxen hund från ett ansett hundstall eller liknande ett nytt hem? Det finns tusentals härliga hundar som letar efter ett nytt, livslångt hem och din perfekta lilla hund är kanske en av dem.

Längtan efter kärlek

Många små hundar hamnar i ett hundstall på grund av omständigheter i hemmet. Skilsmässa, en nyfödd bebis, ägarens död eller en flytt kan göra det omöjligt att äga en hund, även om den är liten. Ansedda hundstall har normalt ett brett urval av hundar, inklusive små hundraser, från valpar till medelålders hundar.

Kommer beteendet att vara ett problem?

Inte alla hundar som behöver ett nytt hem har beteendeproblem. Majoriteten är vänliga, sociala hundar som snabbt vänjer sig vid ett nytt hem. Ansedda hundhem gör en noggrann bedömning, rehabiliterar sina hundar och är väldigt noga med att matcha rätt hem med rätt hund.

Få råd och tips om att ge en liten hund ett nytt hem – Purina One My Dog Is…
Små hundar som har fått ett nytt hem kan snabbt utveckla ett intensivt band till sina nya ägare

För- och nackdelar med att ge en vuxen hund ett nytt hem

Fördelarna med att välkomna en vuxen hund i ditt hem är att den sannolikt har socialiserats och är rumsren. Dessutom är den troligtvis van vid andra djur och accepterar nya ansikten. Hundens hälsa och fysik har noga kontrollerats av en veterinär samtidigt som den har utvecklat sin vuxna hundpersonlighet. De flesta hundhem och hundstall ser till att varje hund mikrochippas, steriliseras/kastreras och vaccineras innan de hämtas av sina nya ägare. Dessutom erbjuder vissa en gratis försäkringsperiod. Nackdelen med att ge en vuxen hund ett nytt hem är att det kan ta längre tid för den att vänja sig vid och anpassa sig efter ditt hushåll än det gör för en valp. Den kan också ha utvecklat beteendemönster som du upplever som oönskade. Varsam träning och tålamod är nyckeln. Hundhemmet och din veterinär ger dig viktiga råd för att lyckas med detta.

Hitta ditt närmaste hundhem eller hundstall

Det finns hundhem som specialiserar sig på små hundraser, så om du vet vilken ras du vill ha är det värt att kolla upp dem först. Vissa hundhem låter dig besöka och leka med hundarna, andra publicerar omfattande information på nätet om hundarna som de har hand om.

Läs på om processen med att ge en hund ett nytt hem

De flesta hundhem ber dig att fylla i ett ansökningsformulär så att de kan matcha dig med den perfekta hunden och det är viktigt att du är så ärlig som möjligt. Du kan vänta dig ett hembesök när de har matchat dig med en potentiell hund och reserverat den åt dig. Ibland uppmuntrar de dig att besöka och leka med hunden du vill adoptera innan processen slutförs. De flesta hundstall och hundhem tar ut en adoptionsavgift – dessa pengar går till att betala kost och logi för alla hundar som de har hand om.

De första veckorna

Även den mest självsäkra hunden behöver lite tid att vänja sig vid sitt nya hem och du måste ta dig tid att etablera rutiner som passar både dig och din nya hund. Du lär behöva gott om tålamod och förståelse under tiden ni lär känna varandra. Det positiva är att små hundar som har fått ett nytt hem snabbt kan utveckla ett intensivt band till sina nya ägare, så var beredd på att överösas med kärlek och lojalitet!