Så tar du hand om din lilla hund

Dags att växa

Så planerar och förbereder du inför din lilla hunds behov vartefter hunden växer och utvecklas

Till skillnad mot vissa stora hundraser som kan bli överviktiga på grund av för mycket foder och för lite motion så förbränner mindre raser och miniraser kalorier fort. En dvärgspets behöver faktiskt mer än dubbelt så många kalorier per kilo kroppsvikt som en grand danois.
Med regelbunden motion och rätt kost är det osannolikt att din hund blir överviktig. Men det är fortfarande väldigt viktigt att hålla ett öga på hundens vikt, kroppsform och energinivåer när den går från valp till vuxen, eller från vuxen till äldre hund.Lär dig om Body Conditioning Score (BCS)

Din veterinär kommer troligtvis att använda ett system som kallas Body Conditioning Score, BCS, för att kontrollera din lilla hunds vikt. Detta innebär en bedömning av kroppens form och fettlager, då veterinären står bakom hunden och ser på kroppen från sidan och uppifrån. Din veterinär känner också på hundens bröstkorg, kring nacken och under magen. På en frisk och aktiv liten hund ska man kunna känna revbenen och se en definierad midja, samtidigt som magen inte ska hänga nedåt. Det ska inte heller finnas något fett kring hundens nacke.


Idealvikt och -form

Varje mindre hundras är olika så det är viktigt att fråga din veterinär vilken vikt och kroppsform som är hälsosam för just din hund. Idealvikten för en dvärgtax (cirka 4,5 kg) skiljer sig väldigt från idealvikten för en vanlig tax (upp till 12 kg). Raserna bichon frisé och shih tzu har båda en tjock och fluffig päls som kan få dessa hundar att se tyngre ut än vad de egentligen är.

Få råd och tips om det bästa fodret för din lilla hund – Purina One My Dog Is…
Kräsna hundar uppskattar mindre måltider som serveras oftare, upp till tre eller fyra gånger om dagen.

Måltider med bett

Små magar och munnar ger mindre hundraser en hälsosam aptit – framför allt i valpåldern, då din lilla hund förbränner energi från varje måltid på bara några timmar. Vi rekommenderar att du ger din hund mindre mat och oftare, upp till tre eller fyra gånger om dagen. Mindre hundar uppskattar ett näringsmässigt komplett torrfoder med små, spröda munsbitar eller våtfoder med små köttiga bitar och grönsaker – båda två är lättsmälta och enkla för din lilla hund att tugga.

Gör regelbundna kontroller

Om din lilla hund har en hälsosam vikt och kroppsform just nu, ta ett foto. Ställ in en påminnelse att kontrollera och skriva upp hundens vikt och form varannan månad – och ta ett nytt foto varje gång. Om du lägger märke till en tydlig ökning eller minskning av vikten ska du be din veterinär om råd.


Hantera kräsna hundar

Vissa mindre hundraser, som bichon frisé och Yorkshire terrier, är kräsna och lämnar ofta kvar mat i skålen. Genom att hålla ett öga på hundens vikt och form kan du säkra att du upptäcker en eventuell viktminskning. Det innebär också att du kan göra ändringar gradvis i hundens kost under en period på två veckor.

Utfodringstips för mindre hundar

Kräsna hundar uppskattar mindre måltider som serveras oftare, upp till tre eller fyra gånger om dagen. Det bästa valet är ett näringsmässigt komplett foder för mindre hundar – antingen torrfoder med små, spröda munsbitar som passar små munnar, eller våtfoder med små köttiga bitar och grönsaker. Båda alternativen är lättsmälta och enkla för hunden att tugga. Undvik att ge din hund godbitar eller matrester från familjens måltid och, om du har flera hundar, mata dem vid separata tillfällen och på separata platser. På så sätt vet du exakt hur mycket varje hund får i sig.