Your Pet, Our Passion.
Purona club junior
Flytta med katten
Kvinna med katt

Använda ett kattpensionat eller en kattvakt?

6 minuters läsning

Om du behöver lämna din katt längre än ett dygn kan du behöva ett kattpensionat eller en kattvakt.

Eftersom katter sover ungefär två tredjedelar om dygnet (och ännu mer under sina äldre år) borde det vara lugnt att lämna dem ensamma under kortare perioder, så länge du ger dem massor av kärlek och lek när de är vakna!

Men om du ska vara borta längre än en dag måste du se till att din katt är ordentligt omhändertagen. Om du inte hittar en villig vän kan du prova ett kattpensionat eller använda en kattvakt.

Lämna katter hemma

Katter är hemkära, i sina revir, så det kan vara bäst att hitta ett sätt att ta hand om din katt hemma när du reser bort. Det är osannolikt att de känner sig stressade om de är i sin vanliga miljö med dess välbekanta dofter, synintryck och ljud. Om du har tur har du en kattvänlig vän eller granne som gärna kommer in för att mata den, rengöra kattlådan, ge färskvatten och ge dem lite vänlighet och omtanke!

Det näst bästa alternativet till att få en vän eller familjemedlem att ta hand om din katt är att hitta en professionell hemvakt som stannar i ditt hem medan du är borta för att ta hand om din katt i dess vanliga, dagliga miljö. Förutom att hålla ett öga på din katt kommer de också att vattna krukväxter och göra så att ditt hem ser"bebott" ut för att avskräcka inbrottstjuvar.

Det finns alternativ till husvakter. Du kanske till exempel vill prova en professionell husdjursvakt eller kattvakt. Tjänsterna varierar per person eller företag, men du kan vanligtvis förvänta dig att en husdjursvakt eller kattvakt kommer hem till dig minst två gånger om dagen för att mata din katt, leka med dem och städa ur kattlådan.

För extra lugn och ro kan du bestämma dig för att hålla din katt inomhus medan du är borta. Detta betyder inte bara att den alltid finns där när husdjursvakten hälsar på – du kommer även att vara mer avslappnad i vetskapen om att den inte har några problem ute i naturen.

Innan du kommer överens med en professionell kattvakt bör du diskutera följande frågor för att se till att den passar bra:

  • Vilken erfarenhet har personen av katter?
  • Vilken försäkring har proffsen? Be om att få se deras ID, för säkerhets skull.
  • Har de några tidigare erfarenheter? Kontakta dem för att få en rekommendation.
  • Är de egenföretagare eller arbetar de på ett husdjursvårdsföretag? Om de arbetar på ett företag kan du fråga vilka extratjänster som de tillhandahåller (t.ex. en ersättare om din husdjursvakt blir sjuk).

Var inte orolig över att ställa för många frågor – en professionell kattvakt har inget emot detta. Faktum är att det är mer troligt att de se det som ett tecken på en bra ägare, och de kommer mer än gärna att prata om sina professionella tjänster med en annan kattälskare. Kom ihåg att det inte bara är din dyrbara katt som du ger dem ansvar för, du lämnar också över dina husnycklar!

Rekommendationer från vänner och din veterinär är bra utgångspunkter, men du bör även själv kolla upp en hel del. Om du av någon anledning känner dig obekväm med arrangemanget kan du följa magkänslan och hitta en annan kattvaktstjänst eller kattpensionat.

Vilken tjänst eller person du än väljer ska du ge din husdjursvakt och din katt möjligheten att träffa varandra innan du lämnar dem i händerna på varandra.

När du har hittat din perfekta kattvårdare är nästa sak du behöver göra att ge dem en tydlig och omfattande lista med instruktioner om din katt och ditt hem, om så behövs. Du kanske tycker det är bra att träffa dem personligen för att diskutera ditt husdjurs behov, och sedan lämna skriftliga instruktioner till dem.

Förutom dina kontaktuppgifter ska du skriva ner din katts matningsinstruktioner, eventuella speciella diet- eller beteendekrav, kattens favoritlekar och eventuella restriktioner som du har – till exempel var de är och inte är tillåtna i huset. Om din katt uteslutande är en innekatt måste du berätta detta!

De måste också veta vilket märke med kattsand du använder och vilken mat och vilka godsaker du ger din katt, om de skulle ta slut när du är borta.

Naturligtvis sker olyckor och sjukdomar oavsett om du är hemma eller inte, så förutom att lära dig färdigheterna själv ska du se till att din kattvakt eller kattvårdare är kvalificerad och kan ge första hjälpen för katter. Det är också en bra idé att ge dem en lista med instruktioner om eventuella och aktuella hälsoproblem som din katt kan ha och, om det är relevant, hur och när de ska ge katten någon medicin.

Och viktigast av allt – se till att kattvakten har alla kontaktuppgifter från dig plus en backupperson om de inte kan nå dig. Lämna även din veterinärs kontaktuppgifter, såväl som din katts mikrochippinformation (om sådan finns), plus eventuell nödvändig veterinär- och medicinsk information.

Även om det kan verka lite makabert bör du prata med din kattvakt om vad du vill ska hända om din katt plötsligt skulle bli sjuk eller dö i din frånvaro. Även om det är ett svårt ämne att diskutera betyder det att ni båda vet vad processen är för ett värsta scenario, vilket kan undvika onödig hjärtesorg senare.

Pris för att få din katt passad

Kattpassningspriserna kan variera mycket beroende på individens erfarenhet. Räkna med att betala mer för helger, och företag tar ofta ut andra avgifter, så se till att du ber om alla kostnader i förväg så att du kan jämföra dem.

Kattpensionat

Om du helst inte vill ha någon som kommer in i ditt hem, eller föredrar att din katt har sällskap 24 timmar om dygnet, kanske du vill överväga ett kattpensionat. Detta är ett populärt val och det finns många välskötta, omtänksamma kattpensionat över hela landet.

Om du planerar att använda ett kattpensionat ska du försöka vänja din katt vid det från när katten är ung, eftersom äldre katter kan behöva kämpa lite med miljöförändringen.

Det är viktigt att läsa på för att hitta ett välrenommerat, licensierat kattpensionat med kunnig och omtänksam personal samt bra, rena och bekväma faciliteter. Webbplatsen International Cat Care ger några utmärkta råd om hur du väljer ett kattpensionat, samt tips på frågor att ställa när du besöker det.

Att välja ett kattpensionat

Vi rekommenderar alltid att du besöker ett kattpensionat i förväg för att se till att det är rent och att katterna där ser varma, avslappnade och glada ut. Du kommer att veta om det är ett ställe där din katt kommer att passa in och vara bekväm.

För att vara på den säkra sidan ska du inte göra din bokning i sista minuten, eftersom de bästa katthotellen brukar vara uppbokade långt i förtid. Om du planerar att resa under de hektiska sommarmånaderna eller under jul- och påskhelgerna vill du vara ute i extra god tid.

Nödvändigt pappersarbete

Du kommer att bli ombedd att tillhandahålla bevis på aktuella vaccinationer innan din katt kan komma in på ett kattpensionat. Det är också en bra idé att i nödfall förse kattpensionatet med din veterinärs uppgifter, din katts mikrochippinformation och ett register över eventuella tidigare veterinärbesök. Om din katt tar någon medicin ska du se till att du lämnar tydliga instruktioner om hur och när man ska ge den, såväl som allt du vill att de ska veta om kost- eller beteendeproblem.

Ju mer de vet om din katts vanor desto lugnare blir din katt, så att både du och ditt husdjur kan koppla av under din paus!

Kattpensionatens priser

Priserna för kattpensionat kan variera ganska mycket beroende på vilken anläggning det gäller. Vissa kommer att erbjuda ett rabatterat pris om du har ytterligare en katt som behöver tas hand om.

Det är naturligt att oroa sig för att lämna sin katt i någon annans händer, men ett välrenommerat kattpensionat kommer att ge dig lugn och ro, och du vet att ditt husdjur är lyckligt och friskt när du är borta.

Vill du veta mer om din nya kattunge eller katt? Läs vår artikel om hur din katt upplever världen.