Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purona club junior
Hur länge sover katter?
Katt som sover på ett kattträd

Drömmer katter?

5 minuts läsning

Purina hjälper dig att ta reda på vad din katt kanske drömmer om.

Katter är kända för alla dess tupplurar. De verkar tillbringa större delen av sitt liv sovande, antingen hopkrupna i vårt knä eller gömda på sin favoritplats. Det kanske förvånar dig att läsa att de sover dubbelt så mycket som människor och i genomsnitt cirka 15 timmar per dag. För extremt trötta katter kan det lätt bli upp till 24 timmar.

Med så mycket tid att vila är det rimligt att anta att de drömmer, precis som vi gör. Men är detta sant? Fortsätt läsa för att upptäcka om katter drömmer, och vad det betyder när din katt rycker till i sömnen.

När uppstår drömmar?

För människor inträffar drömmar under REM-stadiet, vilket vanligtvis börjar 90 minuter efter att du somnat. Under denna tid skickas signaler till din hjärna som är viktiga för inlärning och minne, men vissa av dessa signaler är slumpmässiga, och det är dessa signaler som är ansvariga för drömmar. När din hjärna försöker tolka dessa signaler och sätta ihop dem, resulterar det i att din hjärna skapar en sorts berättelse – med andra ord skapar hjärnan en dröm.

Drömmer katter?

Ja, man tror att katter drömmer. Enligt vad Michel Jouvet kom fram till på 1960-taletupplever katter också REM-sömn, så det är extremt troligt att de drömmer på liknande sätt som vi gör.

Jouvet bevisade att katter har en liknande låg spänning av elektrisk aktivitet i hjärnan, det tenderar att rycka i deras ögon och de har ett avslappnat muskeltillstånd, vilket alla är egenskaper som är förknippade med REM-sömn hos människor. Detta svarar inte helt på frågan om katter drömmer, men det är tydliga bevis på att det händer något i deras hjärna under sömnen.

Intressant nog kommer mängden REM-sömn som din katt upplever att minska när den blir äldre. Därför antas det att kattungar är mycket mer benägna att drömma än vuxna katter. Detta kan också bero på att kattungar har mycket mer att lära sig om världen runt omkring dem. Därför har de en betydande mängd information att bearbeta, och fler signaler kommer att skickas till hjärnan.

Vad drömmer katter om?

Enligt veterinärneurologen Adrian Morrison tenderar katter att röra på huvudet när de upplever REM-sömn, som om de följer efter eller tittar på något. Så det är troligt att när våra pälsbollar är hoprullade och sussar så drömmer de förmodligen om deras favoritsysselsättning – jakt.

Forskning i USA antyder också på att katter kan drömma om saker som har hänt under dagen eller i det avlägsna eller nyligen förflutna, på samma sätt som hundar drömmer. Katter kanske drömmer om att mysa med dig i soffan, jaga en fågel eller mus, eller kanske drömmer om en incident som inträffade med en annan katt eller hund.

Har katter mardrömmar?

Även om det verkar troligt att katter drömmer, vet vi ingenting om huruvida de kan ha dåliga drömmar eller mardrömmar. Anekdotiska bevis tycks dock tyda på att katter kan vakna upp och verka rädda, vilket tyder på en mardröm.

Enligt TJ Banks som skriver för Petful, kan din katt förmodligen ha mardrömmar. Banks beskriver hur hennes katt, som kommer från ett katthem, ibland vaknar ur en djup sömn med stora ögon och verkar rädd. Dessutom finns det andra incidenter där katter har varit med om traumatiska händelser och gjort stressande ljud medan de sover, och plötsligt har vaknat upp och visat märkbara tecken på ångest.

Om din katt är extremt orolig även när den är vaken kan du läsa vår artikel om hur man upptäcker och behandlar kattoro för värdefull hjälp och råd.

Kattens sömncykel

Katter upplever två sömncykler. Dessa är REM-sömn och djupsömn.

1. REM-sömn

REM-fasen är när katter oftast drömmer. De kommer att visa vissa beteenden som darr och ryckningar i ögonen, öronen och kanske till och med i svansen. Förutom alla dessa ryckningar kommer de också att uppleva minskad muskelkontroll, känt som atoni.

2. Djup sömn

Djup sömn sker under resten av tiden då din katt sover. Detta är ett avgörande skede, eftersom det är ansvarigt för återuppbyggnaden och reparationen av kroppen.

Det är viktigt att du inte väcker din katt när den sover – du ska låta den vila så mycket som möjligt. Det är vanligtvis en bra idé att förse den med mysiga, avskilda utrymmen som den känner sig tillräckligt trygg i för att gå in i djupsömnsfasen.

Varför rycker katter i sömnen?

Ibland när din katt sover kanske du märker att den rycker, sträcker på sig, snarkar eller till och med gör ovanliga gnisslande ljud. Det är vanligtvis inget att oroa sig för, eftersom allt detta är förknippat med REM-sömn. När din katt rycker till i sömnen är det vanligtvis bara på grund av att signaler skickas till deras hjärna under "drömfasen".

Vissa människor oroar sig för att dessa ryckningar är ett slags anfall, men det är mycket osannolikt att de inträffar under sömnen, och i allmänhet kommer det att finnas ytterligare tecken om detta var fallet, såsom att hela kroppen stelnar, slöhet, aptitlöshet eller kräkningar. Om din katt också upplever dessa symtom är det viktigt att ta den till en veterinär så snart som möjligt.