Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purona club junior
Prickig katt liggandes på sängen.

Är din katt överviktig?

6 minuts läsning

Det är viktigt att förhindra att din katt lägger på sig för mycket i vikt, eftersom överviktiga katter kan få många hälsoproblem.

Kattfetma påverkar många av världens katter. Den goda nyheten är att du kan göra mycket för att hjälpa din kattkompis att hålla sin vikt under kontroll. Genom att övervaka din katts vikt och kroppsskick kan du hjälpa till att minska risken att utveckla hälsoproblem som är vanliga hos överviktiga katter. Dessa inkluderar diabetes, artros, problem med de nedre urinvägarna och förstoppning.

Hur du ser om din kattkompis behöver börja.

Det kan vara svårt att avgöra om din katt är överviktig, särskilt om den är långhårig, och vissa katter är naturligt tjockare än andra beroende på ras. Vårt kroppsskicksverktyg tar bara några minuter att testa och ger dig snabbt en bra uppfattning om vilken form ditt husdjur är i.

Om du fortfarande inte är säker eller om du tror att din katt är överviktig, kan du prata med en veterinär. Det är viktigt att prata med veterinären innan du gör några ändringar i din katts kost om du tror att den är överviktig, eftersom kattens viktökning kan orsakas av en underliggande sjukdom snarare än en överaktiv aptit. Ta en titt på vår artikel"bedöma din katts kroppsskick" för att få mer information innan du pratar med en veterinär.

Hur du väger din katt

Att väga din katt hemma är ett enkelt sätt att övervaka vikten. Håll helt enkelt din katt när du står på en våg, och dra sedan av din egen vikt för att se vad din katt väger. Men lita inte bara på vikten, eftersom en korrekt kroppskontroll ger dig en mycket bättre översikt av din katts hälsa.

Hur du hjälper din katt att gå ner i vikt

Om du redan matar din katt med en diet som rekommenderas av din veterinär, kan du prata med hen innan du byter till ett annat foder. Om du inte gör det kan det hindra din katt från att gå ner i vikt eller till och med ha en negativ effekt på dess hälsa.

Börja med att ta bort alla godisar och godsaker, inklusive kattmjölk, i två veckor. Du kanske känner att du är orättvis, men detta är det snällaste du kan göra i längden om du har en överviktig katt. Se till att alla andra i familjen känner till reglerna så att ingen matar katten med något annat! Om du har flera katter är det en bra idé att mata din överviktiga katt separat, för att undvika att den stjäl eventuella rester.

Det kan vara en bra idé att dela upp den överviktiga kattens mat i mindre, tätare måltider för att hjälpa den med hungern. Se bara till att hålla reda på vad och hur mycket du matar den med. Din veterinär kan föreslå att du minskar mängden du matar katten med, eller rekommendera en speciell diet med lågt kaloriinnehåll för katter. Veterinären kan till och med köra ett viktminskningsprogram där du kan övervaka din katts viktminskning och få massor av hjälp och råd.

Efter de två veckorna kontrollerar du kattens kroppsskick igen och fortsätter med kosten tills den har nått sin idealiska kroppsskick och vikt. Ta det långsamt och säkert, eftersom snabb viktminskning är farlig och kan vara ett tecken på ett allvarligt underliggande problem.

När din katt har nått sin perfekta form och storlek kan du titta på att justera dess fodermängder något för att stabilisera vikten i framtiden.

Light-mat

Om din katt fortsätter att kämpa med sin vikt kanske du vill överväga fördelarna med att ge den ett speciellt "light"-kattfoder på en mer permanent basis.

Lätta foder är mindre koncentrerade och har lägre kaloriinnehåll, så du bör kunna mata katten i samma portionsstorlek som du har gjort tidigare. Även om de har färre kalorier är dessa foder fortfarande berikade med alla viktiga näringsämnen som din katt behöver. Detta innebär att även om du behöver minska kattens matmängd så behöver du inte oroa dig för att din katt går miste om något av det goda som den behöver.

Om du redan matar din katt med en diet som rekommenderas av din veterinär, kan du prata med hen innan du byter till ett annat foder.

Undvik "snabbdieter"

Det är farligt att svälta din överviktiga katt som en lösning för att få den att gå ner i vikt, eftersom detta faktiskt kan leda till allvarliga hälsoproblem. Genom att minska matintaget med mer än 10–15 % kommer din katt inte att få den rätta balansen av viktiga mineraler och vitaminer, och de kan då potentiellt utveckla problem som leverlipidos. Detta är ett allvarligt och potentiellt dödligt levertillstånd som kan orsakas av matrestriktioner.

Håll din överviktiga katt aktiv

Kom ihåg att mat bara är en del av resan till långsiktig hälsa och kondition – din överviktiga katts livsstil kommer också att påverka dess vikt. I synnerhet kan brist på motion lägga på kilon, så uppmuntra din katt att hålla sig aktiv för att bränna bort all överflödig energi. Prova några av dessa steg för att hålla din katt aktiv:

  • En dedikerad daglig lektid kan hjälpa, och många katter har väldigt kul med att jaga en boll eller använda en "vippa".
  • Klätter- och klöstorn gör din katts miljö mycket mer intressant och uppmuntrar den att träna.
  • Om din katt uteslutande hålls inomhus så tänk på att göra så att den kan gå ut också, kanske genom att inhägna trädgården eller bygga en litet hus utomhus för att uppmuntra till mer aktivitet.
  • När det gäller utfodring kan du lägga en del av kattens dagliga mat i en speciell matningsboll, som den måste leka med för att få tag i maten inuti. Alternativt kan du placera mat högst upp på trappan eller på toppen av ett klättertorn för att hålla katten i rörelse.

Framgångsrik viktminskning för katter bör vara långsam och gradvis, och det kan ta månader. Ha tålamod, lyssna på din veterinärs råd och gå om möjligt med i en bantningsgrupp för katter, för att få extra stöd om du är orolig för att din katt är överviktig.