Your Pet, Our Passion.
Purina One logotyp
Allt om utekatter
katt tittar ut genom ett fönster

Allt om innekatter

7 minuters läsning
Purina One logotyp
Sponsras av Purina One

Om du funderar på att hålla din katt inomhus kan du läsa den här guiden för att lära dig allt du behöver veta.

I Sverige är det ganska vanligt att låta katter gå fritt ute. Men i och med riskerna utomhus väljer fler och fler husdjursägare säkerheten inomhus i hemmet för sina katter. Det finns många orsaker bakom det växande antalet innekatter, men vanligast är att ägare håller sina katter inomhus för att se till att de är säkra. Detta kan bero på att de bor i en trafikerad stad eller i ett område med grannkatter som inte kommer överens.

Om du precis har fått en ny kattunge eller katt kanske du undrar vad som är bäst för din nya familjemedlem? Fortsätt läsa för att få reda på mer.

Hur vet jag om min katt vill vara inomhus eller utomhus?

Det är viktigt att ta hänsyn till din katts åsikt, och den är ofta ganska bra på att tala om för dig om den vill vara en ute- eller innekatt. Äldre katter eller de med funktionshinder eller medicinska problem kommer ofta att föredra säkerheten inomhus och de bekvämligheter som det innebär. Dessutom finns det några katter som verkligen är rädda för att vara ute, vilket kan bero på aggressiva revirkatter eller höga ljud i ditt grannskapet.

Utekatter kommer å andra sidan förmodligen konsekvent att be dig släppa ut dem - vanligtvis genom att nästan konstant jama - och kan försöka smita varje gång de ser en öppen dörrspringa.

När du väl har valt att släppa ut dem eller behålla dem som innekatter är det viktigt att du håller fast vid detta. Katter som tidigare har tillåtits ströva omkring utomhus brukar inte anpassa sig särskilt bra till inomhuslivet, och kan utveckla vissa beteendeproblem.

Fyra fördelar med innekatter

Om din katt verkar föredra att hålla sig inomhus finns det många fördelar. Några av dessa är:

 1. Det håller dem borta från faror utomhus.
  Detta är den största anledningen till att ägare väljer att hålla sina katter inomhus. Utomhus finns många risker för våra katter, såsom att bli påkörda av bilar och äta något farligt som de hittar, såsom trädgårdsgödsel eller giftiga växter.
   
 2. Det skyddar det lokala djurlivet.
  Om du någon gång har haft en katt som håller sig utomhus, har du förmodligen fått en leverans med en död fågel eller mus. Innekatter kommer inte att kunna jaga fritt, men du måste tillhandahålla alternativa sätt att träna din katts jaktinstinkter och underhålla dem.
   
 3. Det förhindrar revirslagsmål.
  Katter tvingas att dela sina revir med andra katter i och med den ökade bostadstätheten med många människor som bor nära varandra. Som revirvarelser bådar detta inte gott för våra kattdjur, och det kan hända att katter börjar slåss. Att hålla katter inomhus kan förhindra dessa slagsmål, och hjälpa din katt att känna sig säkrare genom att ge den sitt eget avskilda revir.
 4. Det minskar risken för skador och sjukdom.
  En annan viktig fördel är att eftersom risken att slåss med andra katter är mindre, kommer risken att skadas eller komma i kontakt med vissa sjukdomar som överförs mellan katter, såsom FIV (Feline Immunodeficiency Virus), att minska. Men även om du har en innekatt måste du fortfarande se till att dess kattvaccinationer görs regelbundet.

Potentiella risker med att hålla katter inomhus

Även om det finns många fördelar med att hålla katter inomhus, finns det också några risker du måste tänka på innan du gör ditt val:

 • Katter kan utveckla beteendeproblem och bli stressade eftersom inomhuslivet är alldeles för tråkigt för vissa katter, och de får ingen möjlighet att fly från stressen i hemmet.
 • Innekatter har färre möjligheter till träning och kommer sällan att träna själva, vilket kan leda till att de blir överviktiga.
 • Även om din katt kommer att hållas säker från giftiga ämnen utomhus, finns det gott om saker i hemmet som är giftiga för katter såsom, rengöringsmedel och mediciner.
 • Det finns många krukväxter som är giftiga för katter, inklusive liljor, aloe vera och påskliljor. Se till att du läser på om detta och tar bort alla växter eller blommor som kan skada din katt.
 • Eftersom du kommer att bli din innekatts källa till underhållning och träning, kan den bli alltför beroende av dig och kommer inte att gilla att bli lämnad ensam för länge.
 • Om du har mer än en katt i hemmet som båda hålls inomhus, kan detta orsaka spänningar och slagsmål.

  Läs om hur du gör ditt hem säkert för din innekatt.
   

Håll din innekatt på gott humör

Om du har fattat beslutet att ha en innekatt måste du göra vissa förberedelser i hemmet för att hålla katten säker och glad.

Se till att du har en låda med kattsand

Du måste se till att du har en låda med kattsand i lämplig storlek för din innekatt. Placera denna på en lugn plats där katten känner sig trygg, och se alltid till att lådan hålls ren, eftersom katten kan undvika att använda en smutsig låda. Du kan också behöva prova några typer av kattsand för att se till att du använder en som din kattunge gillar. I ett hushåll med flera katter ska du se till att du har en kattlåda för varje katt på olika ställen, plus en extra för att förhindra att någon vaktar sin låda. Storlek, form och höjd är alla viktiga när man väljer kattlåda, eftersom vissa katter kommer att ha svårt för höga kanter eller för små kattlådor.

Ge dem utrymme att utforska

Eftersom ett medelstort hem inte är lika stort som livet i det fria, måste du se till att katten har gott om utrymme att utforska. Se till att den har tillgång till flera rum, och ge den höga sittplatser så att den kan utöka sitt revir.

Gott om sovplatser

Eftersom din katt tillbringar cirka 70% av sitt liv med att sova, måste du ge den gott om viloplatser. Katter tenderar att föredra sängar med kanter som håller dem skyddade när de är som mest sårbara, så köp en igloosäng om du kan, och placera den en bit ovanför golvet.

Ge din katt möjligheter att klösa

Klösstolpar av god kvalitet är mycket viktigt för alla katter, och ännu viktigare om du har en innekatt. Katter klöser för att markera sina revir, sträcka ut sina muskler och vässa klorna. Allt detta är naturliga beteenden, och om du inte ger dem klösstolpar kanske de klöser på dina möbler istället!

Träna kattens sinne och kropp

Eftersom din katt inte kommer att kunna uttrycka sina naturliga jaktinstinkter eller spendera tid ute och leka, måste du bli kattens personliga tränare. Avsätt tid varje dag för att uppmuntra till aktiv lek med din katt och engagera dess jaktinstinkter – leksaker med fjädrar är bäst för detta. Lekar för katter och kattungar är otroligt viktiga, eftersom de hjälper till att hålla dem mentalt stimulerade och frigöra endorfiner.

Ge katten ett rum med utsikt

När du håller katter inomhus är de i allmänhet mycket gladare om de kan se vad som händer utanför hemmet. Skaffa dem ett katträd så att de kan hoppa upp på högre fönsterbrädor eller om du har en smal fönsterbräda kan du köpa en hylla så att de enkelt kan se ut. Se alltid till att fönstren är stängda eller skaffa ett skyddsnät för att förhindra att din katt faller ut av misstag – detta är särskilt viktigt för fönster på andra våningen eller om du bor i en lägenhet.

Skapa en katträdgård inomhus

Bara för att du har en innekatt betyder det inte att den måste gå miste om alla glädjeämnen utomhus. Skapa en trädgård i ditt hem och plantera massor av olika kattvänliga växter såsom: kattmynta, kattgräs och valeriana. Eftersom de älskar att interagera med dessa typer av växter kan du plantera dem i stora blomlådor och balkonglådor, så att de kan njuta av hela katträdgården inomhus.

Relaterat: Hur man stoppar katter från att klösa på möblerna