Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purona club junior
Allt om innekatter
Ljus päls katt som sitter i en grå kattkorg.

Gör ditt hem säkert för din katt!

5 minuts läsning

Det finns många faror för en katt – allt från elkablar till farliga livsmedel. Ta reda på hur du gör ditt hem säkert för ditt husdjur.

Lekfulla, nyfikna och extremt busiga – katter väntar inte länge innan de tar över hela ditt hem och allt som finns i det. Så innan du välkomnar din lilla nya familjemedlem bör du se till att du har kattsäkrat hela hemmet från grunden. Hängande sladdar, tomma kassar och skönhetsprodukter på nattduksbordet – här är listan över tillsynes oskyldiga föremål som kan orsaka allvarliga konsekvenser för en katt.

Gör hemmet säkert för katter och kattungar

1. Fönster och dörrar

När du först får hem din nya katt eller kattunge ska du se till att hålla alla fönster och dörrar stängda tills katten känner sig hemma samt tills den har fått alla sina vaccinationer och kastrerats.

2. Plastpåsar

Förvara dina plastpåsar på ett säkert ställe, eftersom de kan vara mycket farliga för din katt som både kan tugga, svälja eller gömma sig i dem.

3. Vitvaror

Tänk på att alltid stänga luckorna till ugnen, kylen, mikrovågsugnen, diskmaskinen, torktumlaren och tvättmaskinen. Skriv lappar på luckorna till dessa maskiner för att påminna andra om att kolla att katten inte gömmer sig i dem innan de används. Små kattungar kan tycka att en varm torktumlare eller en glänsande tvättmaskinstrumma är oemotståndliga!

4. Toalettlock

Håll toalettlocken nerfällda så att din kattunge inte kan falla ner i eller dricka vattnet (eller kanske försöka gå på toaletten själv). Skriv gärna en lapp för att påminna gäster eller glömska familjemedlemmar.

5. Synliga elkablar

Göm alla utlagda elkablar bakom möbler. Du kan köpa tjocka kabelskydd hos de flesta byggvaruhusen och placera dem över kablarna för att göra dem helt tuggsäkra.

6. Nystan och snören

Bilden av en katt som leker med ett garnnystan av ull eller snöre ser man överallt, men nystan och snören kan faktiskt vara rätt så farliga. Även om din katt kanske älskar att leka med dem kan fibrer lossna, vilket kan vara skadligt om de äter dom och potentiellt orsaka kvävning.

7. Papperskorgar

Kontrollera att alla dina sopkärl i ditt kök och badrum har stängbara lock som är helt säkra från tassar, och lämna aldrig papperskorgar där de kan plundras!

8. Öppen eld

Tända ljus, brinnande rökelse eller oljebrännare skapar lätt problem – öppen eld och fluffiga katter är ingen bra kombination. Om du har en öppen eldslåga ska du se till att den har ett skydd framför sig.

9. Persienner och gardiner

Förkorta hängande persienn- och gardinsnören och fäst dem säkert utom räckhåll för nyfikna tassar.

10. Heminredning

Lägg undan alla prydnadsföremål som lätt kan gå sönder, eftersom de inte kommer att hålla länge med en nyfiken kattunge i hemmet.

11. Köksbänkar

Håll dina köksbänkar rena och släng matrester omedelbart. Kycklingben kan vara frestande för katter, men de är också mycket farliga eftersom de kan splittras när de tuggas. Bindningssnören som används till köttbitar är också oemotståndliga som mellanmål och leksak, men kan orsaka allvarliga hälsoproblem om katten sväljer dem.

Det är dock inte bara matvaror som din katt kan tro är gott godis. Kontrollera listan över farliga ämnen nedan medan du gör ditt hem kattvänligt och säkert, och se till att de förvaras säkert utom räckhåll. Montera barnlås på köksskåp på golvnivå, eftersom nyfikna kattungar har en förmåga att kunna öppna luckor.

Farliga ämnen som katter ska undvika

Tyvärr är ganska många vanliga saker i hemmet mycket giftiga för katter, även i små mängder. För att hålla din katt säker måste du undvika att använda följande saker, eller förvara dem i ett säkert skåp, borta från nyfikna klor:

 • Rengörings- och hygienprodukter, såsom blekmedel och produkter som innehåller fenoler (t.ex. desinfektionsmedel som gör vattnet grumligt).
 • Mediciner för människor (såsom paracetamol och ibuprofen).
 • Produkter för bilen, såsom frostskyddsmedel.
 • Skönhets- och dekorationsprodukter såsom hårfärg, lacknafta och nagellackborttagare.
 • Rått-/musgift – helst bör dessa inte användas alls, eftersom din katt kan bli allvarligt sjuk om den äter ett förgiftat byte. Om du måste använda detta placerar du det på en plats din katt inte kan komma åt.
 • Snigelpellets (djurvänliga versioner finns).
 • Malkulor (naftalen eller diklorbensen).
 • Rumsdoft-oljor, sköljmedel, diskmedel (alla dessa innehåller rengöringsmedel med tensider som orsakar frätsår).
 • Batterier (de innehåller syror eller alkalimetaller som orsakar frätsår).
 • Hemgjord trolldeg (på grund av hög salthalt).
 • Hand- eller fotvärmare (de innehåller höga halter av järn).
 • Cigaretter, överbliven kaffesump, alkohol.
 • Choklad (detta är mer ett problem för hundar, men teobrominet i chokladen är också giftigt för katter).
 • Alla former av liljor (bladen, blommorna etc.) som finns i buketter eller som krukväxter.

Vissa produkter mot hundloppor innehåller permetrin, som är mycket giftigt för katter. Se till att de förvaras utom räckhåll och att hundarna separeras från katterna när de behandlas.

10 krukväxter som är giftiga för katter

Precis som att du hjälper ditt husdjur att växa och frodas, gör du förmodligen detsamma för dina favoritkrukväxter. Men att ta hand om både katter och växter under samma tak kan leda till en katastrof. Vissa växter är giftiga för katter, och blir till en fara för de som alltid letar efter nya saker att tugga på. Så om du ska välkomna en kattunge in i hemmet ska du se till att du hittar ett nytt hem åt dessa växter först. Här är några av de mest populära krukväxterna som också är giftiga för katter:

 1. Aloe vera
 2. Liljor
 3. Påsklilja
 4. Paradisträd
 5. Azalea
 6. Hortensia
 7. Tomatplanta
 8. Tulpan
 9. Engelsk murgröna
 10. Julstjärna

Om din katt har tuggat på en av krukväxterna som anses vara giftiga måste du omedelbart ringa veterinären. Ju snabbare din katt får hjälp, desto bättre. Ett bra tips är att även ta en bild på växten för att hjälpa till att identifiera ämnet och dess risk att göra ditt husdjur sjukt.

Har du mer än en katt i familjen? Att placera ut flera sovområden eller revir är en bra idé för hushåll med flera katter. På så sätt kommer det alltid att finnas tillräckligt med attraktiva områden.

Glöm inte att katter älskar att klättra också. Så om du vill skydda möblerna samtidigt som du gör ditt hem till ett kattvänligt utrymme, kan klösträd vara mycket användbara – helst sådana som inkluderar en hög plattform där katterna kan gömma sig eller sova utan att bli störda. Här är några fler tips för att hindra en katt från att klösa på möblerna.