Your Pet, Our Passion.
Abessinier

Abessinier

Med sitt vilda utseende ger abessiniern intryck av att vara en atlet som just har vandrat ut ur djungeln. Smidig och lång med en mager, muskulös kroppsbyggnad och kilformat huvud, samt stora mandelformade ögon, är abessiniern en äkta mannekäng bland katter.

Från de stora öronen till de små fötterna och den smäckra svansen är abessiniern täckt av en fin, kort och skinande päls.

Vad du behöver veta
  • Väldigt aktiv och nyfiken katt
  • Social och osjälvständig katt
  • Ganska talför katt
  • Normalbyggd katt
  • Pälsvård en gång i veckan
  • Ej en allergivänlig ras
  • Uppskattar viss utevistelse
  • Fantastisk familjekatt
En allmänt frisk kattras
En allmänt frisk kattras

Abessinier-katter kan lida av:
- PK-brist (pyruvate kinase deficiency), vilket är en åkomma orsakad av anemi (döda blodceller).
- PRA (progressiv retinal atrofi), som är ett medfött fel där delar av ögat bryts ned och försvinner, vilket kan orsaka blindhet.
- Amyloidos. Ett tillstånd som innebär att protein ansamlas i kattens organ och vävnader, och kan leda till organsvikt.

Tillgängliga tester:
- DNA-tester kan undersöka om katten har anlag för PK-brist och PRA.

Källa: T. A. Niewold et al,'Familial amyloidosis in cats: Siamese and Abyssinian AA proteins differ in primary sequence and pattern of deposition', 1999, The Journal of Protein Folding Disorders.

Personlighet

Även om det inte är en katt att ha i sitt knä, en abessinier brukar inte rulla ihop sig och slappna av, är det en vänlig och nyfiken katt som älskar att övervaka alla aktiviteter du gör. Ägare till denna katt behöver vara helt inställda på och gilla att katten gärna tar del av hushållssysslorna. Du måste också vara redo att leka långa stunder för att en abessinier-katt ska vara nöjd med sitt liv.

Beskriven som intensivt lojal och lekfull är denna katt i behov av ägare som är hemma mycket. Du vill inte att en abessinier leker oövervakad på egen hand!

Klassning

Historia och ursprung

Utomhus eller inomhus

Motivation och särskilda behov

Näring och utfodring

Skötsel av en abessinier

Lämplig för familjeliv

Hitta en katt

Två katter som sitter i soffan
Hitta en katt
Är detta den rätta kattrasen för dig?
Alla katter har sin egen unika personlighet! Ta vårt test och ta reda på vilka kattraser som bäst matchar dina preferenser och livsstil.
Två katter som ligger på soffan
Hitta en katt
Funderar du på att skaffa en katt?
Vilken kattras skulle du vilja ha? Klarar du utmaningarna med en energifylld kattunge, eller skulle en lugnare seniorkatt passa din livsstil bättre?
Katt liggande på den röda kudden
Hitta en katt
Vilken är den rätta katten för dig?
Din framtida katt kommer att vara en stor del av ditt liv för en lång tid framöver, så det är viktigt att du läser på innan du förälskar dig i den första katt du ser.
Katt som ligger i kvinnans armar
Hitta en katt
Ta hem din katt
Medan du väntar på den stora dagen kan du behöva distrahera dig själv, så som tur är finns det några saker du behöver ordna med innan du välkomnar din nya familjemedlem.
Katt tittar på ägaren
Fördelar med att ha en katt
Det är otroligt fint att adoptera en katt från ett djurhem. Det innebär ofta att du erbjuder katten en andra chans i livet. Det finns många katter som väntar på en kärleksfull familj och deras föreviga hem, men vad kan du förvänta dig av processen?
Ingefära kattunge sitter på kvinnans axel
Råd om kattungar
Allt du behöver veta
Att skaffa en ny kattunge är otroligt spännande för hela familjen, men det kan vara ganska läskigt för din nya familjemedlem. Ta reda på hur du hanterar allt från beteende till hälsofrågor med våra expertråd för kattungar.
Katt som ligger i sängen
Hitta ditt nya husdjur
Kattens historia
19% av hushållen i Sverige äger en katt, men det finns fortfarande så mycket som vi inte vet om dem. Från det ovanliga sättet de går, till hur stor den största katten är- vi slår vad om att du inte har hört några av dessa roliga fakta om katter!