Liten hund som springer utomhus

Liten hund som springer utomhus

Liten hund som springer utomhus
Skaffa en mindre hund

Att välja den rätta lilla hundrasen

Hur du väljer rätt liten hund, och vad du ska göra innan du tar hem den
Om du aldrig har delat ditt liv med en hund tidigare, kan en småhund vara ett fantastiskt val – i synnerhet om du bor i ett stadsområde. Men innan du bestämmer dig för vilken liten hund som bäst passar för ditt hem och din livsstil, ska du tänka på den praktiska verkligheten. Små hundraser lever normalt längre än stora, så din småhund kan komma att bli din följeslagare i tolv år eller mer.
Liten hund som springer utomhus

Tänk på det grundläggande

Fråga dig själv hur mycket tid du har att ge – små hundraser kräver kanske mindre motion än större raser, men det är fortfarande viktigt att du håller din hund fysiskt aktiv och mentalt stimulerad. Din hund ska ha flera promenader varje dag och gott om lektid med dig. Dessutom kräver många små hundraser en fast hand och massor av tålamod när de ska tränas. Tänk på din livsstil och dina semestrar. Är det praktiskt att ta med dig din hund på dagsresor och utekvällar? Fundera på kostnader för foder, skötsel och försäkring samt de avgifter du måste betala för årliga vaccinationer och regelbundna veterinärkontroller.

Att bestämma dig för en ras

Godhjärtade och vänligt sinnade små hundraser, som bichon frisé och cavalier king charles spaniel, är utmärkta val för debuterande hundägare och familjer. Energiska (och tålmodiga!) småhundägare föredrar kanske en foxterrier eller jack russell-terrier med sin livliga natur, medan hundutställningsentusiasterna kan lockas av en prydlig långhårig ras som shih tzu eller pomeranian. Titta här [länk till POMDI-översikten över små hundraser, antingen ny eller befintlig version] för att se vår guide till de populäraste små hundraserna.

Image
Image
Valpar behöver socialisera sig, så kom ihåg att planera in mycket tid under de där första veckorna till att interagera med din småhund

Hitta rätt hund

För att försäkra dig om att din småhund är hälsosam och glad, ska du alltid välja en uppfödare eller försäljare med gott rykte. Undvik tidningsannonser eller lokala notiser på anslagstavlor, och be alltid att få hälsa på små hundar eller valpar som intresserar dig i deras nuvarande hemmiljö. Om du gärna vill ge ett hem åt en fullvuxen småhund, kan du också fundera på ett hundhem eller en välgörenhetsorganisation för herrelösa hundar.

Att veta vad du ska titta efter

Om du köper en valp, ska du be att få träffa hundens mamma för att bedöma hennes personlighet och fysiska skick. Valpar besiktigas vanligen vid omkring sex veckors ålder, så om det är en viss liten valp i lådan som tilltalar dig, kolla då efter klara ögon, rena öron, en sval fuktig nos och en hälsosam päls. Din minivalp ska också kunna reagera på plötsliga ljud, och ska vara alert och intresserad av vad som pågår runt omkring den.

Förbereda för den stora dagen

När du väl har valt din lilla hund eller valp, så fråga om den kommer att vaccineras och behandlas mot parasiter och loppor innan du tar hem den. Om så inte är fallet av någon anledning, så boka tid hos din veterinär i förväg. Din valp är som mest mottaglig för socialisering upp till 15 veckors ålder. Så kom ihåg att planera in mycket tid de där första veckorna för att interagera med din småhund – när den har blivit vaccinerad kan du ta med den till en massa nya ställen och lära den värdefulla nya erfarenheter.

Att ta hem den

De flesta små hundvalpar kan lämna mamman mellan åtta och tolv veckor. Gör i ordning ett område där hunden kommer att ha det bekvämt och tryggt, och placera dess bädd undanskymt från kallt drag eller varma element. Du behöver ett urval av leksaker som är särskilt utformade för att små munnar säkert ska kunna gripa tag och tugga på dem, små grunda skålar för mat och vatten, samt ett matförråd som är specialutformat för små hundar – i början kan du kanske köpa både våta och torra recept för att se vilka smaker som föredras. Slutligen ska du ta vara på upplevelsen: många små hundar blir mycket fästa vid sina ägare när de växer upp, och det bandet blir starkare när ni lär känna varandra.

Purina ONE Small Dog Torrfoder
Rätt mat till små hundar
Din småhund är en egensinnig följeslagare, full av energi, humor och nyfikenhet. Men även om den har en stor personlighet, är den mindre än många andra hundar och det betyder att den har annorlunda behov också.
Upptäck sortimentet