Att ta hand om en vallhund

Vallhundar är fulla av energi och älskar att vara ute, oavsett väderlek. De tycker om att träna och leka roliga lekar med dig, men hur säkerställer du att den här speciella rasen är glad och nöjd.
Så tar du hand om din vallhund | hundraser
Så tar du hand om din vallhund | hundraser
Så tar du hand om din vallhund | hundraser

Exempel på några typiska raser i den här gruppen är:

  • Border collie
  • Welsh corgi pembroke
  • Bearded collie
  • Belgisk vallhund
  • Schäferhund (see also se även vakthundar)

Din hund är en vallhund om den:

Är mycket energisk, älskar långa promenader, ivrigt ser på och jagar allt som rör sig, samt tycker om att apportera bollar och andra leksaker. En vallhund är mycket uppmärksam mot dig och dina signaler, och vill normalt ha dig i sin siktlinje. Med rolig, belöningsbaserad träning kan din vallhund snabbt och enkelt lära sig många nya gensvar och tricks, samtidigt som det för er närmare varandra.

Att motionera en vallhund

Om du har en vallhund vet du att den älskar att utforska naturen – och den har garanterat uthålligheten för det! Vallhunden arbetade ursprungligen långa dagar i alla slags väder på fält, i berg och på bergssluttningar och låter sig inte avskräckas av vått eller kallt väder. Den tycker om att promenera med dig året om, och om du är redo för utmaningen blir din vallhund ett fantastiskt sällskap utomhus.

Även om vallhundar älskar den fysiska ansträngningen vid långa promenader får du inte glömma bort den mentala biten. Att gå samma väg dag efter dag kan vara lite tråkigt för din intelligenta hund, men koncentrationen och fokusen som krävs för att lära sig nya saker i nya miljöer samt olika tricks en halvtimme om dagen gör din hund glad och nöjd. Variation är väldigt viktigt för vallhundar så var beredd på att utforska många olika miljöer under era promenader – vad sägs om att variera med sandstränder, skogar, öppna fält, berg eller flodstränder?

Din hund har en naturlig talang för att jaga och valla och att träna på inkallning är avgörande för att ha den säker vid din sida. Det är garanterat praktiskt om du träffar på boskap eller om din hund upphetsat börjar jaga vilda djur när ni är ute och går.

Svartvit hund springer genom gräs

Självständig lek

Vallhundar är smarta och kan lära sig att arbeta självständigt utan sin ägare, men föredrar normalt att ha dig – sin "herde" – i sikte. Till exempel, om du arbetar i trädgården och inte kan kasta bollar åt din fyrbenta vän att apportera så nöjer den sig ofta med att leka själv med en boll. Om hunden lämnas ensam utan något att göra hittar den ofta på egna aktiviteter, som att valla familjens katt, jaga sin egen svans eller skälla så att du kommer tillbaka och leker med den.

När din hund vet hur den ska få din uppmärksamhet så den att upprepa beteendet, vilket kan bli ett problem så var bestämd, oavsett hur förtjusande din hunds "valpögon" är.

Att leka med din vallhund

Svartvit border collie fångar rosa frisbee

Din vallhund älskar att arbeta och leka med sin mänskliga familj. Det är en relativt tidskrävande ras som måste stimuleras varje dag för att kompensera för att den inte arbetar heltid med boskap eller får. Vallhundar var ursprungligen brukshundar och vill därför vara sysselsatta!

På långsamma promenader, då din hund går fri, cirklar den ofta runt familjen och vallar alla för att se till att ingen lämnas i sticket. Den älskar att leka kurragömma med dig, och om en i er grupp gömmer sig kommer din vallhund snabbt att märka vederbörandes frånvaro och springa iväg för att hitta honom eller henne. Barn tycker ofta om den här leken och många vallhundar behöver inte läras den eftersom sökande och vallande faller sig naturligt för dem.

Din hund kommer troligtvis också att vara en naturbegåvning på apport, i synnerhet border collie som kan apportera en tennisboll eller frisbee i all evighet! Förvänta dig inte att hunden slutar leka när den är trött. Dess entusiasm innebär att den fortsätter tills du säger stopp så var försiktig att inte överskrida din hunds gränser. Överdrivet hoppande för att fånga en frisbee kan orsaka ledproblem, och skador kan inträffa om hunden landar snett eller stannar plötsligt så ta hänsyn till din hunds ålder, hälsa och förmåga. Även om det känns som en naturlig sak att göra ska du inte kasta pinnar åt din hund eftersom de kan orsaka allvarliga och ibland livshotande skador.

Vallhundar är i allmänhet ganska smarta hundar och lär sig snabbt med belöningsbaserad träning – praktiskt för dig och roligt för din hund med! Träna den vid varje möjlighet under dagen – flera korta lektioner håller igång hundens hjärna mer effektivt än längre, färre lektioner. Du ska dock inte överstimulera din hund med ständigt nya erfarenheter. Den behöver tid att slappna av, precis som oss människor, och om den kan göra det ibland har den roligare och presterar bättre senare.

Forma känslomässiga band

Hundar av den här typen kan ibland utveckla särskilt starka band till en person, men njuter av att umgås med alla medlemmar i sin mänskliga familj. Det är en bra idé att se till att alla familjemedlemmar inte bara leker med din hund och ger den mat, utan även tränar och motionerar den så att den inte blir beroende av en person. Vallhundar kan också utveckla nära band till andra hundar i samma hem och, om de får tillräcklig social träning, även med katter! (Om du har en schäfer kan det vara bra att läsa om vakthundar också – schäferns temperament [länk till artikeln "Vakthundar"] gör att den har mycket gemensamt med dessa raser.)

Din smarta vallhund är i samklang med ditt humör och tenderar att reagera bra när du är lugn och signalerar dina avsikter tydligt. Till exempel, om det hörs ett högt, oväntat ljud kommer din hund troligtvis att se på dig och bedöma din reaktion. Om du är lugn kan den vara säker på att inget är galet, men om du ser orolig ut eller pysslar om hunden i ett försök att lugna den, kommer din hund sannolikt att bli nervös i framtiden.

Det är viktigt att din hund får vara en del av din vardag; den lär älska att gå omkring hemma och i trädgården med dig och "hjälpa" till där den kan. Ge din lilla assistent små uppdrag, som att lägga sina leksaker i en låda när ni har lekt färdigt eller hämta ett särskilt föremål (tofflor, hundborste, koppel, post) – din hund är lätt att träna och tycker om att göra saker åt dig. En socialiserad, vältränad vallhund är ett rent nöje att ta med ut till hundvänliga kaféer, trädgårdar och restauranger samt på besök hos vänner. Alla lär älska din hunds vänliga och energiska sätt och överösa den med uppmärksamhet!

I slutet av en hektisk dag finns det inget bättre för en vallhund än att ligga vid dina fötter eller bredvid dig på soffan, ta sig en lur och njuta av en smekning då och då. Fysisk kontakt är viktigt för den här typen av hund så den kanske lägger huvudet på dina fötter eller i ditt knä, eller lutar sig mot dig om du står stilla. Återgälda komplimangen genom att ge din hund regelbunden pälsvård. Daglig pälsvård ser inte bara till att skräp som fastnat i pälsen under promenader i skogen tas bort och att eventuella hud- och pälsproblem upptäcks i tid, det är också en avslappnande upplevelse för er båda.

Träning

Springande svart, vit och brun långhårig hund

Det är viktigt att din älskade hund lär sig att vara självständig redan i tidig ålder så att den inte blir alltför beroende av att du hela tiden är fysiskt närvarande, då detta kan leda till separationsrelaterade problem. Vänj din hund vid att vara ensam kortare stunder så tidigt som möjligt. Lämna hunden ensam i rummet ibland, även om du är hemma. Tillhandahåll ett bekvämt krypin i form av en inomhusbur, en hundkoja eller en mysig bädd i ett tyst rum, där din fyrbenta vän kan ta sig en lur eller tugga på sin favoritleksak på egen hand. Motionera hunden innan du måste lämna den ensam hemma så att den har fått göra ifrån sig och kan slappna av. För att hålla din hund sysselsatt kan du prova att gömma en tuggleksak fylld med godbitar som hunden får leta efter och roa sig med.

Vissa vallhundsraser – i synnerhet collier med sitt förtjusande collietemperament – kan framhärda i sina försök att få uppmärksamhet. "Beröringsfri" träning kan lära din hund att den inte får någon uppmärksamhet när du använder en särskild visuell signal, till exempel hänger en halsduk på ett dörrhandtag eller ställer ett särskilt prydnadsföremål på ett bord. Detta lär hjälpa dig att hantera bandet du och din hund delar eftersom den inte förväntar sig uppmärksamhet för att sedan bli frustrerad när du inte kan ge den det. På så sätt blir din hund inte en plåga och får precis så mycket uppmärksamhet som du vill ge, utan att bli beroende av det för sin lycka.

Din hund lär ha starka naturliga vaktinstinkter, i synnerhet typer av vallhundar som schäfer och belgisk vallhund, och patrullerar ofta sitt revir i trädgården, medveten om alla ljus inomhus såväl som utomhus. Det är viktigt med social träning i tidig ålder och under hela livet så att din hund gladeligen accepterar besökare.

Genom att lära din fyrbenta vän att vara tyst på kommando när någon knackar på dörren slipper du överdrivet skällande vid varje ljud. Vallhundar kan ibland börja vakta leksaker, mat, bädd och andra resurser (inklusive dig) om de känner sig hotade, vilket är ett annat skäl till tidig träning är en bra idé. Det är ganska enkelt att träna hunden att ge sin leksak – eller annat föremål – på begäran om du kan erbjuda den något bättre, som en godbit, i gengäld! Se vår sida om vakthundar för mer information.

Näring för vallhundar

De flesta typer av vallhundar är inte lika upptagna av mat som andra typer av hundar, men belöning i form av något ätbart, i synnerhet högt skattade godbitar (särskilt goda belöningar som hunden inte får så ofta), fungerar normalt bra när du ska lära din hund något nytt.

Om din vallhund inte är särskilt matmotiverad kan du prova att ge den muntligt beröm för att underbygga dess beteende. En del vallhundar arbetar hårt för att lära sig nya tricks mot att få leka med sin mest omtyckta tuggleksak eller favoritboll. Experimentera och se vad som fungerar bäst för din hund, och försök att använda olika belöningar för att behålla hundens intresse och göra det roligt för er båda.

Om din hund får torrfoder kan du använda ungefär en fjärdedel av dagsransonen som belöning om hunden är matmotiverad – inget är så bra på att väcka en hunds intresse som något gott att äta! Du kan erbjuda en annan fjärdedel i godisleksaker som din hund kan leka med under dagen, både inom- och utomhus. Dessutom kan du sprida ytterligare en fjärdedel i trädgården som din hund får söka efter när det är torrt ute; en rolig lek som håller hunden sysselsatt.

Genom att utfodra din hund på det här sättet får den arbeta för maten gör du den glad, samtidigt som den hålls sysselsatt längre. Den resterande mängden av dagsransonen ska serveras i två måltider varje dag, morgon och kväll, så att din hund alltid ser dig som överordnad matkälla. Be alla familjemedlemmar att påta sig den här rollen i tur och ordning så att de alla kan njuta av ett starkare band med hunden.

Om du ger din hund våtfoder kan du använda mer praktiska godbitar som belöning vid träning, men se till att du inkluderar dessa godbitar i hundens dagliga foderintag. Din hund mår bäst om den får två måltider per dag, men bara en av dessa behöver vara en stor huvudmåltid. Du kan dela upp hälften av dagsransonen i mindre portioner och använda den för mer aktiv utfodring, då hunden får söka efter sin mat, vilket är mycket roligare!

Din hund kan tränas att hämta matskålen när det är matdags (såvida skålen inte är keramisk och därför för tung). Med många vallhundar kan man gå ett steg längre och träna dem att ställa undan diskade matskålar i skåpet!

Så länge du följer utfodringsguiden (läs mer på foderförpackningen) och håller ögonen på hundens vikt behöver du inte oroa dig om det bara är lite foder kvar när det är måltidsdags. Förutsatt att din hund får sin dagliga fodermängd och att du ger den en komplett kost så får den i sig alla näringsämnen den behöver för att hålla sig stark och frisk.

Om du följer de här tipsen får du inte bara en glad och nöjd vallhund – du och hela din familj får dessutom en trogen, energisk kompanjon under många år framöver!

Så tar du hand om din vallhund | hundraser