Det är helt naturligt för din valp att nafsa, tugga och hoppa upp mot någon, men när detta inte tas tag i kan det förvandlas till allvarliga problem som kunde ha undvikits.
Din nya lilla vän kommer sannolikt att bli glad över att träffa dig och din familj, och kommer att se er som nya lekkamrater att ha kul med. Det är dock viktigt att den tidigt lär sig reglerna kring vad som är acceptabelt beteende och vad som inte är det. Utan sådana kommer din valp att växa upp till en hund med valpvanor som att bita på skoj, tugga eller hoppa upp mot folk. Som vuxna kan valpvanor som dessa bli allvarligare problem; eftersom större och tyngre hundar kan orsaka skador utan att det menar det.
Så när din valp kommer hem med dig ska du genast börja lära ut gott uppförande. Detta innebär mild och positiv förstärkning – belöna det "bra" när din valp visar det beteende du vill se, och ignorera de beteenden du inte vill uppmuntra. Bestraffa aldrig din valp verbalt eller fysiskt. Du kommer bara att göra den rädd för dig, och det kommer inte att få den effekt du önskar.
Bitande valpar
Valpar i en kull tillsammans kommer att leka med varandra och detta kommer att innebära mycket rullande och låtsasbitande. Du vill dock inte att valpens bitande ska fortsätta, särskilt inte i vuxen ålder. Även om det är bra för er att ha roligt tillsammans bör lektiden inte involvera tänder, och det är en bra idé att använda försiktig träning för att motverka att valpar biter.
Valpens tänder är vassa, och det kan hända att den nafsar när du eller ditt barn och valpen leker. Många valpägare upplever denna lek med valpar som nafsar, och många undrar hur man stoppar en valp från att nafsa. Här är våra tips:
- Skrik högt och gällt – även om valpen faktiskt inte skadar dig – och vänd dig sedan bort från din valp. Det här är ett mycket effektivare sätt att påverka valpen än en tillrättavisning eller att säga fy till den.
- Din valp måste då ignoreras, för att visa att leken slutar när bitandet börjar.
- Denna reaktion kommer att vara bekant för din valp, eftersom det var så dess syskon skulle ha reagerat när de skadades av en annan valp, så din lilla vän kommer snabbt att förstå att bitandet inte kommer att ge några belöningar.
När du tränar din valp ska du förstärka det goda beteendet med beröm och en godbit, så att din valp uppmuntras att utveckla goda vanor. Använd inte bestraffning som att skrika på eller slå din valp för att den biter. Detta kan göra saker värre och bryta ner dess tillit till dig. Den kommer att lära sig mycket snabbare genom positiv och vänlig förstärkning.
Valpar som hoppar upp på andra
Misströsta inte om du undrar hur du ska stoppa en valp från att hoppa upp mot dig och andra. De flesta valpar hoppar upp eftersom det är ett naturligt hälsningsbeteende och de vill ha din uppmärksamhet. Om din valp ofta hoppar upp mot dig eller ditt barn bör detta beteende avskräckas genom att ignorera den (och till och med vända ryggen åt den). Vänta tills den sätter tassarna på marken och huka dig sedan ner och ge valpen den uppmärksamhet den vill ha – och en välsmakande godbit. Snart kommer den att lära sig att om den vill ha din uppmärksamhet är sättet att få det att vara artig med alla fyra tassarna på marken. Se till att alla i familjen gör samma sak – om en person uppmuntrar valpen att hoppa upp kommer din träning inte att fungera! När din valp vet hur den ska "sitta" när du frågar, kan du be den att göra detta istället och belöna den. Se dock till att du ger belöningen när valpen gör det beteende som du önskar – även om det bara är för en kort stund! Den kommer snart att förknippa godsaker med sittande istället för att hoppa upp. Att aktivt lära den kommandot för att sitta innebär också att du kan använda detta för att förhindra att valpen hoppar upp.
Valpar som gnager
Alla valpar gnager, speciellt under valpens tandutveckling som kommer att ske från cirka 12 veckor och framåt tills den är cirka 6 månader gammal. Så småningom kommer dess mjölktänder att lossna för att ersättas av vuxna tänder, och precis som ett barn kan uppleva obehag när de för nya tänder kan din valp också få en omättlig aptit på att gnaga. Precis som med bitande på lek ska det inte uppmuntras att använda fingrarna eller handen som en leksak för valpen. Att ge din valp tuggleksaker avsedda för valpar kommer att ge den utlopp för detta naturliga behov i munnen, och det kommer också att distrahera den. Ha lämpliga leksaker till hands och ge din valp en tillfredsställande leksak när den försöker gnaga på dina händer eller tugga på något i huset som inte är avsett för detta. Som alltid ska du belöna det beteende du vill ha med mycket beröm.
Varför tuggar valpar?
Om din valp tuggar på saker kan det direkt bero på valpens tänder, och att de är roten till dess beteende. Du kanske tror att du omedelbart ska stoppa en valp som tuggar, men detta tuggande är helt naturligt och när det är riktat mot säkra leksaker är det en hälsosam träning.
Men om din valp tuggar på saker som är olämpliga eller farliga är det en bra idé att hjälpa till att hantera beteendet för att förhindra att valpens tuggande går över styr, och rikta det till något mer lämpligt. Överdriven tuggning kan också bero på tristess eller stress, så att ta itu med dessa grundorsaker kommer inte bara att hjälpa till att stoppa en valp från att tugga, utan också förbättra dess välbefinnande.
En kvalificerad och erfaren beteendeläkare kan hjälpa dig att hitta orsaken till din valps överdrivna tuggning. Om du är orolig kan du även ta med den till en kontroll hos en veterinär. Under tiden kommer här några allmänna tips för att hålla valpens tuggande på den säkra sidan.
- Se till att du har en trygg och säker plats för din valp att vara på om du måste lämna den ifred. Detta bör vara någonstans där det är bekvämt och där den är van vid att vara, och som är fritt från allt som kan vara farligt eller skadas om det tuggas på. En låda kan vara mycket användbar, men måste introduceras ordentligt och ses som en säker och ombonad plats. För mer information om lådträning och valpens sovplats kan du ta en titt i vår guide.
- Ge din hund massor av säkra tuggleksaker för att lindra tristess. Om du kan fokusera dess tuggande till dessa leksaker kommer den inte att fokusera så mycket på de föremål du inte vill att den ska tugga på.
- När du ser din valp tugga på något förbjudet flyttar du dess uppmärksamhet till en säker tuggleksak som den kan tugga på så mycket den vill.
- Beröm din valp när du ser den tugga på en säker och lämplig leksak.
- Överväg att sätta din valp i en lekhage när du är hemma men inte kan titta till den hela tiden. Se till att den har några säkra tuggleksaker också, för på så sätt kan den leka tryggt.
Det är viktigt att komma ihåg att valpens bitande, gnagande och hoppande alla är naturliga beteenden, så straffa aldrig din valp. Du kommer mycket längre genom att förstärka ett gott beteende som hjälper dig att bygga en stark relation.