Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purona club junior
liten kattunge liggande på en vit säng

Hur du upptäcker och behandlar ångest hos din katt

5 minuts läsning

Katter med separationsångest kan vara ett stort problem för djurägare. Läs vår guide och ta reda på hur du bäst kan hjälpa ditt husdjur.

Djur kan vara rädda för många saker: höga ljud, fyrverkerier och till och med ett bad! Men när det kommer till katter hör vi inte ofta om ångestproblem. Ändå kan kattångest vara ett stort problem för många ägare, även om de inte vet att katten faktiskt har det. Precis som hos människor kan ångest hos katter visa sig på många olika sätt, och det är inte alltid lika lätt att identifiera som en enkel sjukdom – det finns ju inget blodprov för kattångest! Läs vidare för att ta reda på mer om vad som gör katter oroliga, och få tips om några lugnande metoder för katter.

Kan katter ha ångest?

Katter kan absolut lida av ångest, precis som andra djur. Även om katter inte kan uttrycka sig med ord, kommer de att visa att de lider av ångest genom olika tecken och symtom, och ofta genom utveckling av destruktiva beteenden.

Många av tecknen på kattångest kan helt enkelt tolkas som dåligt beteende, så det är viktigt att försöka lägga märke till exakt när ditt husdjur börjar visa tecken på problem. Utvecklingen av ångest hos katter startar ofta från mycket specifika händelser, föremål eller förändringar i rutinen eller miljön. Att kunna identifiera exakt när problemen började kommer verkligen att hjälpa när man ska ta reda på den bästa lugnande tekniken för ditt husdjur.

Tecken och symtom på kattångest

Kattångest orsakar ofta utvecklingen av destruktiva beteenden som din katt kanske inte har uppvisat tidigare. Detta kan inkludera att klösa på möbler och gardiner.

På samma sätt kan tvångsmässiga beteenden bli ett problem för katter som lider av ångest. Ett tvångsmässigt beteende är ett som upprepas om och om igen. Detta kan nå ett stadium där ditt husdjur orsakar sig själv eller någon i sin miljö oavsiktlig skada, till exempel upprepat slickande så att de utvecklar kala fläckar.

Andra tecken och symtom på kattångest kan inkludera:

  • Den använder inte kattlådan.
  • Förändringar i humöret.
  • Den gömmer sig.
  • Aggression.
  • Ökad vokalisering (överdrivet jamande).
  • Förändrad aptit eller vikt.
  • Följer efter människor runt om i huset.
  • Ökad slöhet.
  • Kräkningar.

Vad orsakar kattångest?

Många olika saker kan orsaka kattångest. De liknar ofta de saker som gör att människor känner sig oroliga, till exempel stora förändringar i rutiner eller miljön. Händelser som att flytta eller introducera en ny person i familjen kan orsaka en känsla av ångest hos katter.

På samma sätt kan många kattdjur bli oroliga när ett tidigare trauma aktiveras på nytt. Om du adopterade din katt från ett härbärge ska du försöka lära dig så mycket som möjligt om kattens bakgrund och tidigare vård. Detta kommer hjälpa dig att undvika att försätta ditt husdjur i situationer som kan få det att återvända till ett traumatiskt minne och utlösa ångest. Katter som har flyttat flera gånger under sitt liv är mer benägna att lida av ångest. Det finns också ett samband mellan kattungar som inte har socialiserats i unga år och en ökad sannolikhet för utveckling av ångest.

Var medveten om att alla förändringar i ditt husdjurs rutin eller miljö kan orsaka kattångest. Det behöver inte alltid vara något så dramatiskt som att flytta med din katt! Om du börjar på ett nytt jobb och plötsligt är borta från huset vid olika tidpunkter, kan detta vara tillräckligt för att göra din katt orolig och orsaka separationsångest.

Separationsångest hos katter

Separationsångest hos katter är särskilt vanligt hos de som har flyttat flera gånger, eller som har blivit utsatta för tidigare övergrepp. Det kan dock utvecklas hos alla husdjur, oavsett bakgrund. Detta inträffar när en katt uppvisar tecken och symtom på kattångest, speciellt när den separeras från sin ägare eller från ett annat djur den är nära.

Katter med separationsångest kommer att följa sin ägare tvångsmässigt mellan rummen och kräver konstant uppmärksamhet. Den kommer att börja känna igen tecknen när du är på väg att lämna huset och kommer att bli bedrövade. De gömmer sig, gnäller eller uttrycker sitt missnöje högt. När de är ensamma i huset kan de utföra destruktiva beteenden som de vanligtvis inte är benägna att göra, som att sluta använda kattlådan eller vägra äta.

Hur man hanterar kattångest och separationsångest för katter

Tecken och symtom på kattångest kan ofta maskera andra sjukdomar, så besök alltid en veterinär för att säkerställa att det inte finns några underliggande tillstånd. När dessa har uteslutits kan veterinären diagnostisera ditt husdjur med ångest, och ordinera mediciner eller ge råd om vissa lugnande tekniker för katter.

Att identifiera orsaken till ditt husdjurs ångest är det viktigaste steget för att upptäcka den bästa lugnande metoden för katter. Ofta kan en enkel förändring i din katts miljö eller rutin vara nyckeln till att lindra dess ångest.

För katter som lider av separationsångest kan skapandet av en mer avledande miljö hjälpa till att hålla ditt husdjur mentalt stimulerat (och distraherat!) medan du är ute. Kattorn med visuellt stimulerande utsikt och en rad olika leksaker hjälper till att hålla din katt sysselsatt när du är borta. Pusselmatare kan också ge en fantastisk distraktion.

Mer specifika lugnande produkter för katter finns också tillgängliga i olika former, men man bör inte se dem som den enda lösningen. Dessa kan användas i spray-, diffusor- och kontaktform, och frigör feromoner som är utformade för att vara lugnande för djur, eftersom de efterliknar naturliga kattferomoner. Dessa kan hjälpa till med att lugna katten, men ägare bör också försöka identifiera grundorsaken till kattångest för att hitta den bästa långsiktiga lösningen.

Läs vår guide om katters kroppsspråk för att lära dig mer om din katts beteende.