katt med dame

5 tips för att trösta husdjur med separationsångest

Stora förändringar i husdjursägares rutiner, som att gå tillbaka till jobb efter en längre period tillsammans hemma, kan leda till seperationsångest hos hundar och katter.

Tecken på separationsångest hos hundar och katter

Om din fyrbenta vän har separationsångest, kan du märka vissa typiska beteendeförändringar. Här delar vi några tecken att vara uppmärksam på:

  • Förändring av förmågan att vara rumsren som inte är sammankopplad med träning av valp eller kattunge
  • Överdrivet skällande eller ylande
  • Ökat tuggande på föremål eller annat destruktivt beteende som inte funnits tidigare
  • Förändring i aptiten hos ditt husdjur
katt med menneske

Så kan du lindra separationsångest hos hundar og katter

1. Skapa fasta rutiner

Precis som barn trivs husdjur med fasta rutiner.  Att lämna och hämta, eller komma hem på någorlunda samma tider varje dag när det är möjligt, kan hjälpa din fyrbenta familjemedlem att anpassa sig till förändringen och hjälper att minska hunden eller kattens separationsångest.  Kanske kan det vara ett tips att skriva ner din nya rutin så att du har den synlig. Försök, om du kan, förutse hur din nya rutin ser ut när det är dags att genomföra förändringen.

2. Schemalägg tid för lek och motion

Planera fasta tider för lek med din hund eller katt. Här har du också möjlighet att belöna gott uppförande. En munsbit här och var, tillsammans med muntligt beröm, kan du komma långt med (men kom ihåg att inte mer än 10 procent av ditt husdjurs dagliga kalorier bör komma ifrån godsaker). Att ta ut hunden på en promenad eller spela ett interaktivt spel med din katt innan du lämnar hemmet kan också vara en lugnande strategi. Efter promenad och lek brukar det passa fint med en tupplur, något som skapar det perfekta tillfället för dig att lämna.

3. Sätt på lite bakgrundsljud

Människor som slår på TV:n för sin hund eller katt när de lämnar huset kan ibland betraktas som “galna husdjursföräldrar”, men det är ett bra råd som lindrar separationsångest hos hundar och katter. Att spela musik, lämna TV:n på eller till och med sätta på en ljudbok eller podcast kan ge våra fyrbenta vänner lite distraktion. Dessutom får ljudet av mänskliga röster husdjur att känna sig lite mindre ensamma.  

4. Pröva att stimulera med aktiveringsleksaker

Aktiveringsleksaker är ett bra sätt att minska ångest och hålla ditt husdjur mentalt stimulerat. Häll en del av den rekommenderade dagliga mängden mat varje morgon i en aktiveringsleksakgjord för ändamålet. Hunden eller katten kan tillbringa tid för att få ut godbitarna, vilket håller honom eller henne engagerad och upptagen.

Ett annat alternativ är att gömma små bitar torrfoder i skålar runt om i hemmet. Mät ut mängden som du normalt utfordrar varje dag, och ta bort en del delen som du vill använda för lek. Detta spelet är ofta speciellt intressant för katter, eftersom det stimulerar deras jaktinstinkt och håller dem upptagna under lång tid. 

5. Håll dig lugn och säker 

Genom att vara lugn anger du tonen för din fyrbenta vän, som följer dig som ledare. Försök att undvika långa adjö, eller att göra en stor sak av att gå hemifrån. Håll avskedet kort och stillsamt varje gång.

Om ditt husdjur (eller du) tampas med detta, kan du prova att säga hejdå med mycket omtanke och kärlek 10 till 20 minuter innan du går hemifrån. När det sedan är dags att lämna kan du göra det utan att ha dåligt samvete, eftersom du redan sagt ett ordentligt hejdå.

 

Om du plötsligt måste ge dig iväg och inte har tid att gå en långtur eller spela spel innan dess, är ett tips att prova att ge dem deras favoritleksak för att hålla dem stimulerade en stund. Tänk på att en hund inte bör vara ensam mer än 4 timmar per dag.

Genom att följa dessa tipsen ovanför kan du lindra din hund eller katts separationsångest och få dem att känna sig mer trygga med att vara ensamma hemma.