Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Paula

Regulatory & Scientific Affairs Specialist and Veterinarian @Purina

Paula
Ingredienser

Ingredienser

Läs mer >

Purinas hund- och kattfoder är fulla av smakfulla och näringsrika ingredienser för din hund eller katt att njuta av. Dessa inkluderar animaliska ingredienser, som innehåller protein, mineraler, växtbaserade ingredienser och tillsatser, som bland annat hjälper till att bevara fodrets kvalitet. Vi säkerställer att alla våra foder är kompletta och balanserade, vilket innebär att du kan vara säker på att din hund eller katt alltid får i sig allt den behöver.

Om du undrar vilka ingredienser ett foder innehåller, behöver du bara se på produktetiketten. Den talar om för dig vilka ingredienser produkten innehåller. Våra etiketter följer europeiska lagkrav och kan därför göra att beskrivningen av ingredienserna är teknisk och svår att förstå.

Därför vill vi bidra till större klarhet och hjälpa dig att förstå vad ett foder från Purina innehåller.

Ett hund- eller kattfoder från Purina innehåller rätt kombination av följande ingredienser:

I den här gruppen hittar vi även fiskolja som är rik på fettsyror (exempelvis omega 3), ägg och äggprodukter som är en källa till protein, samt mjölk och mejeriprodukter, som innehåller vitaminer och mineraler som är bra för skelett och tänder.

a. Grönsaker som morötter, gröna bönor, aubergine och sötpotatis, men även vegetabiliska biprodukter som betmassa. De är en källa till fibrer, mineraler och vitaminer.

b. Baljväxter, bland annat ärtor, är en källa till högkvalitativt protein.

c. Spannmål som majs, ris, havre, vete och korn. Dessa ingredienser innehåller framför allt kolhydrater som ger energi, men även fibrer som bidrar till matsmältningshälsan och protein.

– Näringstillsatser: Hundar och katter behöver dessa tillsatser i sin kost eftersom de är nödvändiga för att stödja många vitala funktioner i kroppen. Dessa komponenter inkluderar vitaminer och aminosyror, men kan även omfatta så kallade spårämnen som järnsulfat monohydrat (levererar järn) eller kalciumjodat, vattenfri (levererar jod).

– Tekniska tillsatser: Dessa är bland annat antioxidanter, konserveringsmedel och stabiliseringsmedel
– komponenter som hjälper till att bevara maten och dess smak, samtidigt som de skyddar den med tiden.
– Organoleptiska tillsatser, exempelvis färgämnen och smakämnen, som tillsätts för att ge produkten önskad smak, färg och konsistens. Alla tillsatser i hund- och kattfoder följer samma principer som för livsmedel för människor och är därmed säkra, tillåtna och reglerade av EU:s lagstiftning.

Förutom dessa ingredienser tillsätter vi även Purinas forskning. Baserat på mer än 100 års vetenskaplig forskning och utveckling av Purinas veterinärer och näringsfysiologer, och motiverat av vår passion för hundar och katter, har vi utvecklat produkter som kan göra en väsentlig skillnad i hundars och katters liv och hälsa.

Till exempel Bifensis i Purina ONE, vilket är näringsformel med välgörande funktionella bakterier som har bevisats stärka din katts naturliga försvar. Produkterna i Purina Pro Plan-sortimentet erbjuder även en rad näringsmässiga fördelar, som främjar hundens eller kattens hälsa på lång sikt, bland annat dess naturliga försvar, vakenhet och minne.

En avgörande faktor är att kombinera och ge de olika ingredienserna rätt proportioner för att säkerställa ett komplett och balanserat foder – din hund eller katt kommer ju att äta detta foder under hela sitt liv. Rätt produktionsprocesser, som skyddar och bevarar ingrediensernas höga kvalitet, är avgörande för slutproduktens kvalitet och balanserade näringsinnehåll som påverkar din hunds eller katts hälsa.

Vi rekommenderar alltid att man väljer produkter från välkända företag med en stabil bakgrund inom vetenskap och forskning eftersom foder påverkar både hälsa och förväntad livslängd.

  • Animaliska ingredienser, bland annat kyckling, ox, fläsk, lamm, lax och tonfisk – samtliga innehåller högkvalitativt protein. Etiketter hänvisar ofta till dessa ingredienser som "kött och animaliska biprodukter", "fisk och fiskprodukter" eller bara "biprodukter", som är överskott från livsmedelsindustrin, har bedömts lämplig för mänsklig konsumtion och kommer från djur som slaktats under veterinärbevakning. Orsaken till detta kan bland annat vara brist på efterfrågan (t.ex. äter man inte lever i alla länder) eller på grund av råvarans utseende. Dessa typer av råvaror är dock en utmärkt källa till näringsämnen, som protein och aminosyror, och en delikatess för hundar och katter.
  • Växtbaserade ingredienser delas upp i tre typer:
  • Mineraler är en viktig grupp av näringsämnen som måste inkluderas för att säkerställa en hälsosam och balanserad kost (t.ex. kalcium, fosfor och magnesium). De är avgörande för din hunds eller katts fysiska utveckling och kroppsfunktion. Dessutom hjälper de till att balansera kroppsvätskor och främja nedbrytningen av mat till energi, samtidigt som de stödjer starkt skelett och tänder.
  • Tillsatser delas upp i tre typer: